Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Vesmír, v němž nikdo neuslyší váš křik

Vesmír, v němž nikdo neuslyší váš křik

KOMIKS: Vetřelci: Kniha první – JAROSLAV STUCHLÝ –

Se jménem comicsového scenáristy Marka Verheidena jsme se ve 25fps již setkali. O něco dříve než do newyorských ulic vypustil hejno Predátorů, začal rozvíjet jinou filmovou sérii Vetřelce. První počin spatřil světlo světa v roce 1988, nese název Epidemie a navazuje přímo na Cameronův akční sci- fi hit. Hlavní postavou není astronautka Ripleyová, nýbrž mariňák Hicks a dívenka Newt, tedy jediní dva další lidé přeživší misi na planetě LV-427.

V comicsu byli po uvedení pokračování Davida Finchera (v němž zemřeli) přejmenováni na Wilkse a Billie (a planeta LV-427 dostala název Rim), sotva se však čtenář v těchto drobných změnách zorientuje, je vržen do víru vyprávění, jež startuje po 13 letech. Wilks je ve vězení, Billie v psychiatrické léčebně, vláda touží po informacích, vojáci po biologické zbrani a na Zemi se formuje skupina náboženských fanatiků, kteří si Vetřelce zvolili jako předmět svého uctívání. Sofistikovaná zápletka s mnoha dějovými zvraty a překvapeními (jedno typu Kdo je android? patří k těm klasickým) vrcholí zamořením naší planety Vetřelci. Verheiden navázal dalšími dvěma díly (Útočiště šílenců a Dívčí válka), v nichž se hrdinové (v úplném závěru Šílenců se k nim přidá i Ripleyová) pokusí dobýt Zemi zpět (nebo aspoň zachránit děvčátko Amy), přičemž pochopitelně musejí čelit svým nejhorším nočním můrám.

Třídílná sága, kterou graficky zaštítili Mark A. Nelson, Den Beauvis a Sam Keith, je v omnibusu vydaném BB/artem doplněná ještě Verheidenovou miniaturou Teorie vetřelecké reprodukce a epilogem Cizák Johna Arcudiho. Dohromady tvoří kompaktní celek s postupně rozvíjenými motivy, skeptickými filozofickými úvahami (jež v takovém Predátorovi pro samou akci a hláškování nemají místo) a výtvarně profesionálně a bezchybně odvedenou prací. Pokud za plnohodnotné „vetřelčí“ filmy považujete pouze Scottův horor a Cameronovo pokračování, zapomeňte na další dva filmy (přestože každý z nich má svoje dílčí kvality) a ponořte se do comicsového sborníku Vetřelci místo komorních prostředí vězeňské planety a rezavějící pašerácké lodi vás čeká napínavá cesta hlubokým, temným a chladným vesmírem (v němž ani zdaleka nejsme sami) za znovuobjevením ztraceného lidství.


 

Vetřelci: Kniha první

Nakladatelství BB/art (ve spolupráci s Nakladatelstvím CREW), Praha 2009

384 (barevné) strany

899 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru