Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Když je rodina nade vše

Když je rodina nade vše

40. číslo – ROZHLEDY – KOMIKS

Sotva se usadil prach po explozích (Parchanti) a oschla krev na meči howardovského puritána (Solomon Kane), pálí na čtenáře ComicsCentrum reedici pátého svazku sebraných spisů Franka Millera ze Sin City s názvem Rodinný hodnoty.


Tato novela stojí někde mezi „velkými“ grafickými romány ze série (Drsný sbohem, Ženská, pro kterou bych vraždil, Ten žlutej parchant, Pekelná jízda) a povídkovým souborem Chlast, děvky a bouchačky. Rozsahem nijak ohromující příběh se odehrává během jediné zimní noci a jeho hlavními protagonisty jsou známé postavy Dwight a Miho. Opět jde o millerovské téma pomsty (tentokrát dvojnásobné), opět vyteče hodně (tentokrát především italské) krve. Noirovou šablonu naplňuje několik flashbacků, co však Rodinný hodnoty odlišuje od všech ostatních dílů série, je pointa. Čtenář tentokrát nezná důvod, proč se Dwight dal dohromady s japonskou ninja bojovnicí na kolečkových bruslích a jakou že to vražednou hru hrají se zabijáky dona Magliozziho. Všechno s neúprosnou osudovostí zapadne do sebe na posledních stránkách, kdy se ukáže, že o Dwighta vlastně vůbec nešlo, ten pouze svou účastí splácel dluh v rámci své „rodiny“. V souladu s názvem se v příběhu o rodině hodně mluví, už od dob Kmotra ale víme, že existuje „rodina“ (spojená krevním poutem) a „Rodina“ (zločinecká organizace), což Miller v novele samozřejmě reflektuje.

Nemá smysl znovu opakovat cosi o autorském comicsu a originálním stylu, pro fanoušky Franka Millera, kteří si celou sérii kompletují (třeba proto, že v době prvních vydání byli ještě v „nepřístupném“ věku), jsou Rodinný hodnoty povinná koupě, přestože fiktivní svět Sin City o nic neobohacují a jenom pracují s prověřenými ingrediencemi. Daly by se také charakterizovat jako autorské nadechnutí před závěrečným masakrem Pekelná jízda, kterým série vrcholí. Těm ostatním čtenářům nejspíš unikne několik narážek na předchozí díly a přítomnost dvou pitoreskních vrahounů (tentokrát práskačů) Klumpa a Shlubba. I tak se ovšem mohou velmi pěkně pobavit, samosebou za předpokladu, že je pobaví šurikeny ve tvaru hákových křížů, prostřelená kolena nebo hlava uříznutá kolečkovou bruslí.

Nového překladu se zhostil Richard Klíčník, v souladu s ostatními reedicemi jazyk postav oproti prvním vydáním trochu zdrsněl. Podobně jako u Ženské, pro kterou bych vraždil (aka Dáma, pro kterou se zabíjí) byly Rodinné hodnoty překřtěny na Rodinný hodnoty, což mne vede k myšlence, že Chlast, děvky a bouchačky by se pro změnu mohly ve druhém vydání jmenovat Alkoholické nápoje, prodejné ženy a palné zbraně. Třeba to v ComicsCentru vezmou při redakční poradě v úvahu…

Jaroslav Stuchlý

Frank Miller: Rodinný hodnoty (Sin City, svazek 5)

Comics Centrum, Praha 2010

128 stran

149 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru