Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Parchanti? Vsaďte si na ně!

Parchanti? Vsaďte si na ně!

KOMIKS: RECENZE – Parchanti – JAROSLAV STUCHLÝ –

Nová série, která našla svůj domov v nakladatelství ComicsCentrum, dostala název Parchanti. Jde o šestici profesionálů z tajného týmu CIA (Agentury).

 Nová série, která našla svůj domov v nakladatelství ComicsCentrum, dostala název Parchanti. Jde o šestici profesionálů z tajného týmu CIA (Agentury). Hned v úvodu prvního dílu s podtitulem Vsaďte si je sledujeme, kterak bez potíží unesou záchranný vrtulník. Od toho okamžiku se děj prakticky nezastaví a vše důležité se čtenář dozvídá za pochodu, přesněji během nonstop akce plné přestřelek a výbuchů.

Velitel Clay, počítačový mág Jensen, sniper Puma, Čokl a Levák se neměli vrátit z jedné z mnoha utajených misí. Jenže oni přežili a teď se za pomoci nekompromisní bojovnice Ajši pokoušejí dostat Agentuře na kobylku a vymazat svoje jména ze seznamu smrti. Rozhodnou se na to jít přes ropný terminál Goliáš v Houstonu, přičemž viditelným soupeřem se stává skupina BSP (Bezpečnostní služba Paradigma), vedená psychopatem Wadem. Tím neviditelným soupeřem, který tahá za nitky a objeví se až na posledním políčku comicsu, je tajemný Max.

Autoři Parchantů (v originále Losers), scenárista Andy Diggle a kreslíř Jock, nepřicházejí s ničím převratným. Bezpečnostní aparát Spojených států líčí jako korupcí prolezlý mechanismus pohybující se při svých operacích daleko za hranicí zákonnosti, hrdiny jsou kolečka v soukolí, která se „zadřela“ a která je potřeba odstranit. Podobné zápasy známe z bourneovské série nebo Tří dnů Kondora. Oproti osamělým bojovníkům ve stínech ovšem staví sehraný tým, v němž má každý své místo. Dialogy se hemží vulgarismy a vtipnými přirovnáními (překlad Kamil Bernášek), nechybějí obligátní filmové odkazy (třeba na Sedm statečných nebo Mission Impossible). Jockova kresba je výrazně stylizovaná a svou hranatostí připomíná práci Mika Mignoly. Často se blýskne nečekaným úhlem zobrazení a bude zajímavé porovnat, zda tvůrci filmové adaptace z letošního roku (Losers, režie Sylvian White) použili některá políčka rovnou jako storyboard. Ze známějších herců obsazení snímku nabízí Chrise Evanse (Jensen) a Jasona Patrica (Max).

Přiznám se, že jsem první díl Parchantů otevřel… a odložil až s poslední stránkou. Je to dynamický, napínavý comics, který má potenciál čtenáře vtáhnout do spletitého vyprávění o zradě a pomstě a ponechat jej v očekávání, co přinese pokračování (s podtitulem Zdvojení sázek). Znovu dokazuje, že ComicsCentrum nevydává veselé obrázky pro děti, ale příběhy, které v atraktivním balení podávají nelichotivou zprávu o světě, v němž žijeme.


Andy Diggle & Jock: Parchanti: Vsaďte si

Comics Centrum, Praha 2010
160 celobarevných stran
299 Kč (paperback)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru