Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Píše se

Píše se

PÍŠE SE – Výběr toho zajímavého, co přináší zahraniční periodika. – LUCIE KLEVAROVÁ –

The Guardian

(Britský deník založený roku 1821 píšící o všech oblastech lidské působnosti. Veškeré články jsou dostupné na internetu. V roce 2003 The Guardian založil produkční filmovou společnost GuardianFilms povětšinou tvořící dokumentární filmy pro televizi.)

Zázraky prodchnuté Lurdy

Peter Bradshaw napsal pro Guardian recenzi filmu Lourdes rakouské režisérky Jessicy Hausnerové, bývalé asistentky Michaela Hanekeho. Herečka Sylvie Testud předvádí skvělý výkon v roli Christine, Francouzky, jež má paže i nohy ochrnuté, ruce zkrouceny v pěst. Christine se v rámci církevní pouti pořádané Maltézským křížem vydává do Lurd, ikonického putovního místa v Pyrenejském pohoří proslulého léčivými procedurami se zázračnými účinky. (Mimochodem i České velkopřevorství Suverénního řádu maltézských rytířů pořádá takovouto cestu, letos v termínu od 29. 4. do 3. 5. 2010 za 16 tisíc Kč na osobu.) Christine se o procedury zajímá, možný uzdravující efekt nezpochybňuje, ani se k němu ale přehnaně neupíná. Snadno se seznamuje s dalšími účastníky zájezdu, soucítí s jejich osudy. Jako ostatní, i Christine se nechává naplnit étosem Lurd hlásajícím důležitost duchovního léčení. Toto promyšlené krédo všem poutníkům dovoluje odjet bez pocitu marnosti z podstoupené cesty, zklamání z nesplněných nadějí. Každý si je navíc vědom rutinního fenoménu zázraku „fantom“. Někteří, ovládnuti kouzlem okamžiku či geniem loci, povstanou ze svých kolečkových křesel, jen aby do nich opět zabředli v řádu hodin či dní, když euforie vyprchá. Racionální a metaforický přístup k problematice zázraků je ve filmu všudypřítomný, a přece… Divák se musí mít stále na pozoru, že se v povzdálí odehrává něco osudného. Lourdes režisérky Hausnerové není prvním snímkem zasazeným do prostředí jednoho z nejznámějších křesťanských poutních míst, naposled se zde odehrával Skafandr a motýl režiséra Juliana Schnabela. Napínavě tajemný snímek od Hausnerové se točil přímo v Lurdech, hromadné scény působí, jako by herci byli vloženi mezi pravé poutníky. Tento rafinovaný film diváka zahltí pocitem úzkosti, že zázračné by mohlo být skutečným. Režisérčin doposud nejlepší počin.

DOSTUPNÉ NA: http://www.guardian.co.uk/film/2010/mar/25/lourdes-review

OFICIÁLNÍ STRÁNKY FILMU: http://www.lourdes-derfilm.de/

Indie Movies Online

(Internetová stránka věnující se nezávislým hraným, dokumentárním, animovaným, celovečerním i krátkometrážním snímkům. Redakce je složena z britských i amerických spisovatelů, žurnalistů a editorů, které spojuje bezbřehá láska k filmovému řemeslu.)

Weasley zlobivým mládencem

Rupert Grint alias Ronald Weasley, jak jste ho ještě neviděli. Grint jde ve stopách svého slavnějšího kolegy z potterovské ságy, Daniela Radcliffa, jenž v divadelní hře Equus z dílny dramatika Petera Shaffera dokázal, že není jen dětskou hvězdou zaškatulkovanou do role veleoblíbené fantasy postavy, ale vyzrálým hercem troufajícím si i na alternativní kus. Snímek Cherrybomb je Grintovou příležitostí prokázat totéž. Nebude u toho muset běhat po jevišti nahý a vypíchávat nebohým koním oči, zato prožije dny plné rvaček, adrenalinu, alkoholu, drog, sexu a kradení aut. Snímek měl premiéru na Berlínském filmovém festivalu, recenze byly pozitivní, přesto zprvu nesehnal distributora. Díky online kampani Grintových fanoušků Cherrybomb nakonec v Británii získal distribuční smlouvu, premiéru si na ostrovech odbyl 23. dubna 2010. Hlavními hrdiny Cherrybomb jsou Malachy (Rupert Grint) a Luke (Robert Sheehan), nejlepší kamarádi, ačkoliv pocházejí z velmi rozdílného sociálního zázemí. Oba žijí v Belfastu, Malachy je příkladným studentem ze ctěné rodiny, Luke bydlí s otcem alkoholikem a pro svého bratra prodává drogy. Mládenci plánují poklidné prožití léta, to by se však ve městě nesměla objevit oslňující a záhadná Michelle (Kimberley Nixon), dcera šéfa Malachyho otce, jež dosud bydlela v Londýně. Dívka touží po pozornosti svého táty, ten se však mnohem více věnuje její nejlepší přítelkyni Donně (Niamh Quinn), se kterou má milostný poměr. Michelle se cítí přehlížená, a tak jí dvojice nadržených hošíků, kteří po ní prahnou, přijde vhod. Začne flirtovat s oběma zároveň, stejnou měrou oba svůdně podněcuje k soutěžení o její city, z přátel se stávají rivalové. Malachyho a Lukovy relaxační a jednotvárné prázdniny se brzy zvrtnou v drsnou jízdu s potenciálními fatálními důsledky. Režírovali Lisa Barros D’Sa a Glenn Leyburn.

DOSTUPNÉ NA: http://www.indiemoviesonline.com/news/ch-ch-ch-ch-ch-ch-cherrybomb-310310

OFICIÁLNÍ STRÁNKY FILMU: http://www.cherrybombmovie.net/

Sight and Sound

(Prestižní britský filmový magazín vydávaný Britským filmovým institutem již od roku 1932. Do roku 1991 vycházel čtvrtletně, spojil se však s měsíčníkem Monthly Film Bulletin a nyní vychází každý měsíc.)

Alenka a Říše divů – jednoduše evergreen

Hrdinka Lewise Carrolla Alenka a Říše divů, již navštíví, vždy fascinovala a inspirovala umělce. Mark Sinker pro Sight and Sound zmapoval klíčové filmy a ilustrace, které ji přivedly k životu. Anglický matematik, logik a fotograf Lewis Carroll (vlastním jménem Charles Ludwidge Dodgson) příběh vymyslel na jednom červencovém pikniku roku 1862 jako rozptýlení pro tři dcery svého kolegy Henryho Liddella. Jedna z holčiček, Alice Liddellová, byla údajně předobrazem hlavní postavy, ačkoliv tuto domněnku autor urputně vyvracel. Knižně vyšla Alenka v říši divů poprvé v roce 1865 s ilustracemi Johna Tenniela (viz obr. vlevo) a jeho koncepce se na mnoho let stala kanonickou. Od té doby příběh vyobrazilo více jak 50 malířů, mezi nimi například Salvador Dalí a Max Ernst, vzniklo přes dvacet stejnojmenných filmových verzí, němé, animované i pornografické. Ještě před nástupem zvuku ve filmu vznikly tři adaptace Alice in Wonderland, osmiminutová režiséra Cecila M. Hepwortha (1903, viz obr. vpravo), desetiminutová Edwina S. Portera (1910) a hodinová W. W. Younga (1915). V roce 1933 zpracoval příběh Norman Z. McLeod pro studio Paramount s hvězdami Gary Cooperem a Cary Grantem. Dále za zmínku stojí animovaný snímek z dílny Walta Disneyho (1955), jenž se nese v rytmu hravých melodií „Silly Symphonies“ studia Disney a „Merrie Melodies“ studia Warner. BBC verze režiséra Jonathana Millera z roku 1966 se nezaměřuje na ireálno, spíše na sociální psychologii předlohy. (Mimochodem, snímků s názvem Alice in Wonderland existuje 14, další zástup tvůrců titul alespoň drobně pozměnil na důmyslné Alice’s Wonderland či zatím nejoriginálnější Anal Alice). Dále následuje Dítě snů Gavina Millara (1985), v němž se osmdesátiletá vdova Alice Liddelová, zestárlá Carrollova múza, rozpomíná na osudový letní piknik. Slavnému autorovi vzdal roku 1988 hold i Jan Švankmajer surrealistickou hříčkou Něco z Alenky. Volnou variací na známé téma je Krajina přílivu Terryho Gilliama (2005). Zatím posledním zpracováním je blockbuster režiséra Tima Burtona.

DOSTUPNÉ NA: http://www.bfi.org.uk/sightandsound/feature/49605

OFICIÁLNÍ STRÁNKY FILMU: http://adisney.go.com/disneypictures/aliceinwonderland/
Premiere

(Americký populární filmový magazín založený roku 1987, po dvacet let vycházel desetkrát ročně. V roce 2007 vedení ohlásilo zrušení tištěné verze, časopis stejně jako jeho česká verze přežívá již jen v online podobě.)

Repo men – plíce ven

Jordan Burchette v Premiere publikuje svůj rozhovor s režisérem Miguelem Sapochnikem a hlavními představiteli jeho akčního sci-fi thrilleru Repo Men, Judem Lawem a Lievem Schreiberem. Repo Men se odehrává v roce 2025, kdy korporace The Union zdokonalila výrobu umělých orgánů a transplantace již nevyžadují lidské dárce. Potenciální zákazník si na orgán může vzít úvěr. Pokud ovšem nehradí splátky, na dveře mu zaklepe repo-man (takový orgánový exekutor) vyslaný společností znovu nabýt její majetek. Proces odejmutí je surový a často ústí ve smrt klienta. Hlavními hrdiny filmu jsou dva repo-meni, kamarádi od dětství, Remy (Jud Law) a Jake (Forest Whitaker). Sehraný tým si exekuce zprvu báječně užívá, brutální úkony komentuje břitkým sarkasmem. Remy je však jednoho dne vážně zraněn, jedinou záchranou je umělý srdeční implantát, hrdina se ocitá na druhé straně barikády. Tvůrci filmu Repo Men byli nařčeni z plagiátorství: ačkoliv snímek vznikl podle původního románu amerického spisovatele Erica Garcii, vyznačuje se notnými podobnostmi s filmovým muzikálem režiséra Darrena Lynn Bousmana Repo! The Genetic Opera z roku 2008. V rozhovoru pro Premiere rozebírají tvůrci tematiku snímku ve vztahu k aktuální americké problematice, nutné reformě zdravotnictví.

DOSTUPNÉ NA: http://www.premiere.com/Feature/Repo-Men-is-the-Luckiest-Movie-Ever

OFICIÁLNÍ STRÁNKY FILMU: http://www.repomenarecoming.com/

Empire

(Britský filmový magazín publikovaný měsíčně německou nakladatelskou společností Bauer Media Group se sídlem v Hamburku. Tato společnost, založená roku 1875, pracuje v patnácti světových zemích. Empire, vznikl v roce 1989, je populistický a zaměřuje se především na mainstreamové filmy, konstantně je nejprodávanějším britským filmovým časopisem.)

Jameson Empire Awards 2010

Na závěr zmínka o cenách každoročně udílených časopisem Empire, o jejichž výhercích rozhodují samotní čtenáři. Nejlepším hercem byl zvolen báječný Christoph Waltz (Hanebný pancharti) a herečkou Zoe Saldana (Avatar). Nejlepším hororem se stal snímek Ať vejde ten pravý, o němž jsme psali v dubnovém čísle loňského roku. V kategorii nejlepší thriller zvítězil snímek Sherlock Holmes. Pobavený Guy Ritchie prohlásil, že si nebyl vědom, že točí thriller. Leč ocenění přijal ve stylu: „Beru, dokud dávají.“ Nejlepším britským filmem se stal Harry Brown, o němž čtenářům Píše se poreferujeme v příštím čísle. Nejlepším režisérem byl zvolen James Cameron: „Za toto ocenění jsem velmi vděčný. Očividně je čtenářstvo magazínu Empire mnohem soudnější než britská a americká akademie.“

DOSTUPNÉ NA: http://www.empireonline.com/awards2010/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru