Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » V.Ř.E.D. 2010

V.Ř.E.D. 2010

REPORTÁŽ: 6. ročník přehlídky amatérských filmů studentů UP – JANA BÉBAROVÁ –

15. dubna 2010 se uskutečnil 6. ročník V.Ř.E.D.u, přehlídky amatérských filmů studentů Univerzity Palackého v Olomouci. Časopis 25fps, který je patronem celé akce, zde nemohl chybět.

V rámci letošního, 45. ročníku Academia Film Olomouc, festivalu populárně-vědeckých a dokumentárních filmů, se ve čtvrtek 15. dubna 2010 uskutečnila již tradiční přehlídka amatérských filmů studentů Univerzity Palackého v Olomouci, V.Ř.E.D. Akce, která před pěti lety vzešla z řad studentů olomoucké filmové vědy, se koná každý rok v Uměleckém centru místní univerzity, od roku 2007 pak vždy v rámci AFO.

V.Ř.E.D.u se mohli zúčastnit všichni studenti olomoucké univerzity, přičemž počet přihlašovaných filmů od jednoho studenta nebyl omezen a soutěžící mohli zaregistrovat i filmy, na nichž se podíleli i jinak než režijně (například jako herci, autoři námětu a scénáře či členové štábu). Podmínkou účasti byla maximální délka 20 minut a doba vzniku přihlašovaného filmu v rozmezí od 17. dubna 2009 do 1. dubna 2010. Výjimku dostali studenti prvních ročníků, kteří mohli přihlásit i filmy z dřívějšího data, pokud ovšem nevznikly na jiných filmových školách.

Loňská nová organizátorská dvojice, Jan Jendřejek a Martin Hamouz, která se přetransformovala v trojici posílením o Jakuba Janču, zůstala u svého záměru „zodbornění“ posuzovatelů přihlášených snímků. V pětičlenné porotě tak kromě tří zástupců z řad studentů Katedry divadelních, filmových a mediálních studií zasedli i zdejší pedagog a filmový historik Mrg. Jan Křipač, Ph.D. a doktorandka Mgr. Věra Adina Šefraná. Oproti předchozím ročníkům se letos do soutěže přihlásilo méně snímků, což se odrazilo ve skutečnosti, že porota nemusela vybírat „Top 10“ pro projekce na slavnostním večeru. Ve srovnání s loňským rokem, kdy o vítězství bojovalo celkem 24 snímků, bylo totiž letos přihlášeno pouze deset filmů, přestože uzávěrka byla prodloužena až do 1. dubna.

Slavnostní večer odstartoval v rámci třetího dne konání AFO, ve večerních hodinách v Auditoriu Uměleckého centra zaplněném nadšenými zvědavci především z řad zdejších studentů a absolventů. Ti při vstupu do sálu obdrželi sympaticky vyhlížející minikatalog (obsahující profily jednotlivých členů poroty a výstižné a zároveň vyčerpávající anotace k soutěžním snímkům) a samozřejmě hlasovací lístky. Atmosféru plnou nadšení a entuziasmu ještě více rozproudil moderátor, jenž přítomné diváky oslnil originálním kostýmem, respektive maskou (do půlky odhaleným a na bílo natřeným tělem), ke které jej inspirovala předchozí přednáška Bělošství – světlo světa filmologa, kulturologa a zaníceného aktivisty Richarda Dyera.

Přestože ve většině případů byl (bohužel) textík v katalogu kvalitnější než samotný snímek, byly následné projekce jedna po druhé doprovázeny ovacemi v podobě bouřlivých výbuchů smíchu a odměňovány potleskem (zejména v místech, kde se mezi aktéry objevily pro diváky populární tváře), podle jehož střídající se intenzity se dali odhadnout favorité divácké ceny. Z celkem 146 odevzdaných hlasovacích lístků nakonec vyšel vítězně (byť o jeden jediný hlas) snímek Škleb (2010) Jana Haluzy, talentovaného studenta 2. ročníku oboru Teorie a dějiny dramatických umění, který touto osobitou variací na slasher obhájil loňský úspěch za noirově stylizovanou Veniu (2008). V těsném závěsu za ním skončil film Petra Vlasáka Normální šichta, jenž si diváky získal především hereckou účastí výčepního zdejšího kultovního hospodského zařízení. Třetí skončil sofistikovaný souboj o kakao Škařup Milana Cyroně. Stanovisko poroty se od toho diváckého příliš nelišilo – vítězství jednohlasně přisoudili rovněž Janu Haluzovi, který tak kromě malé Olihničky naděje obdržel i hlavní cenu, Oliheň naděje, která mu však byla oficiálně předána až na pátečním slavnostním předání cen AFO.

Některé z olomouckých snímků se i letos objeví na pražském festivalu studentských filmů Zlatý voči, který pořádá Katedra filmových studií Karlovy univerzity a jehož 15. ročník se uskuteční koncem dubna. Více informací na webových stránkách festivalu.


V.Ř.E.D. 2010

Seznam přihlášených snímků:

Hoří nám panenky – režie: Kateřina Bínová, Markéta Mohlová, Martina Mohlová, 2010, 9 min.

Když jsem šel z hospody dom – režie: Jakub Janča, 2010, 3 min.

Láska v hudbě – režie: Milan Cyroň, 2009, 5 min.

Normální šichta – režie: Petr Vlasák, 2010, 4 min.

Roaring 20’s – režie: Aneta Horáková, Monika Bartošová, 2010, 11 min.

Svíčková romance – režie: Jan Valnoha, 2009/2010, 3 min.

Škařup – režie: Milan Cyroň, 2009, 7 min.

Škleb – režie: Jan Haluza, 2010, 13 min.

Tubus – režie: Jan Haluza, 2009, 11 min.

Z vany ven – režie: Miloš Kameník, 2009, 5 min.

Hlavní cena:

Škleb

Divácká cena:

1. Škleb

2. Normální šichta

3. Škařup

Oficiální stránky festivalu: http://25fps.cz/vred/

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru