Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » 24. FINÁLE – den druhý

24. FINÁLE – den druhý

Pondělí na festivalu českých filmů FINÁLE bylo bohaté, a to nejen co se týče filmů, ale také doprovodných akcí. Z filmů lze vyzdvihnout Největší z Čechů Roberta Sedláčka, snímek, jenž dokázal humorem, který Sedláčkovi diktuje sám život (nebo jak jinak pojmenovat to, čeho jsme v jeho filmech Muži v říji a Největší z Čechů svědky), pobavit osazenstvo sálu. Film bude mimochodem již brzy k dostání na DVD: konkrétně 16. května.

Zaujal také cinemascope Na laně (1963) Ivo Nováka, který je ve své první polovině fascinujícím obrazem života mladého muže přezdívaného Kočka, jeho rodinných problémů (otec alkoholik, bratr, jenž ho v tom podporuje…), krátkodobých prací i výletů s kamarády. Ve druhé polovině, vyobrazující těžkou práci na Kladně, snímek ztrácí svou předchozí uchvacující nekorektnost, rebelství i lehkost vyjádření a trochu zadrhává. Přesto nehrozilo, že by někdo za zhlédnutí snímku s poměrně dlouhou stopáží žádal vrácení vstupného, ačkoli se kameraman snímku Stanislav Milota nabídl, že peníze případným nespokojencům vrátí.

Tři generace rodu Procházků (Mahulena, manželka zakladatele rodu scenáristy Jana Procházky, jejich dcera, spisovatelka Lenka Procházková, a vnučka Maria) spolu s režisérkou Jitkou Němcovou diskutovaly nejen o způsobu tvorby a svých oblíbených dílech spisovatele a scenáristy Jana Procházky (více ve videosestřihu, který vám brzy nabídneme). Před diskuzí byl promítnut dokument o Janu ProcházkoviV žáru moci (2001) a TV film O bábě hladové (2001) Jitky Němcové.

V tutéž dobu se odvíjela diskuze, zaměřené zejména na videoklipy, vedená Zdeňkem Suchým, který si přizval jako hosty Kryštofa Hádka a Terezu Voříškovou. Interakci zažili také diváci na projekcích Hřebejkovy Nevinnosti a dokumentu Konopné pašije.

Koncerty se konaly a budou konat jednak v Měšťanské besedě, kde v pondělí zahrála písně z trampské osady legenda Béďa „Šedifka“ Röhrich se synem, ale také v Zach’s Pubu, kde se v úterý představí slovenští bluesmani Beňa a Ptaszek.

Úterý přinese (bez ladu a skladu vybírám) dokumenty Stanislava Miloty, Občanský průkaz, Kukyho, koncert Vladimíra Merty, Cinematerapii, Když kámen promluví a další soutěžní dokumenty. A také venkovní projekci Na samotě u lesa. Kompletní program si můžete prohlédnout ZDE.

Videosestřih 2. dne FINÁLE je na našem YT kanálu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 12

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru