Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Fresh Film Fest 2011 – den druhý: Freudovský problém a vzpomínky na léto

Fresh Film Fest 2011 – den druhý: Freudovský problém a vzpomínky na léto

FESTIVALY: Fresh Film Fest – ONDŘEJ J. KOSNAR –

Celkově druhý den Fresh Film Festu přinesl opět několik zajímavých filmů.
Od třetí hodiny odpolední se v Kině 35 odehrála projekce agresivně stylizovaného indického filmu Sráč (Gandu), jdoucího navzdory klasické představě indické kinematografie plné pastelkových barev a rozjásaných hudebních čísel.

V Ponrepu pak proběhlo promítání slavného britského filmu Lindsaye Andersona Kdyby… z roku 1968. Film by mohl prakticky sloužit jako vlajková loď tématu Vzdor, ať už jde o provedení nebo především o téma vzbouření se vůči tvrdým regulím a zvyklostem britského internátního školství.
Ve Světozoru následovala projekce bloku Fresh Czech, ve kterém byly uvedeny české studentské filmy Hajzlíci, Půlnoc a Cagey Tigers. Na blok pak navázal americký debut režiséra Claye Jetera Jess + Moss, který se, i přes na první pohled působivou premisu vzpomínek na jedno léto chlapce a jeho dospívající sestřenice, ukázal jako poměrně rozpačitý debut, kterému by prospěla větší sevřenost. Nutno uznat, že filmu příliš neprospěl ani vadný promítací disk a v důsledku toho nesedící zvuková stopa.

Pomyslným vrcholem dne pak bylo uvedení novinky maďarského režiséra (a zároveň člena poroty) Benedeka Fliegaufa Lůno za jeho osobní účasti. Fliegauf působil poněkud roztěkaně a unaveně, což bylo později vysvětleno tím, že už dal za den šest interview, na což není zvyklý. Kromě obvyklých otázek typu Co vás vedlo k natočení filmu? či Proč jste natáčel film v angličtině? se diváci prakticky nic tak důležitého nedozvěděli. Režisér však, i přes znatelnou únavu, působil sympaticky a popřál divákům, aby se jim příběh líbil.
Snímek samotný je jakousi bizarní meditativní verzí oidipovského příběhu, využívající sci-fi premisu o klonování k tomu, aby rozehrál vnitřní pomalé drama v drsné krajině severoněmeckých ostrovů.

Bohužel, i přes většinou kvalitní snímky nelze nezmínit neustálý festivalový zádrhel se synchronizací titulků. U anglicky mluvených snímků to prakticky není problém (na rozdíl od jinojazyčných), ale když po téměř celou dobu projekce promítač zoufale loví titulky a snaží se je naroubovat tak, aby časově seděly na film, je to nejenom nešťastné, ale zároveň i poměrně rušivé.
I tak ale Fresh Film Fest nabízí spoustu kvalitní filmové produkce, kde si vybere téměř každý.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru