Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kieślowski, Tradice kvality, Fagi… na LFŠ!

Kieślowski, Tradice kvality, Fagi… na LFŠ!

FESTIVALY: 37. Letní filmová škola v Uherském Hradišti – LUCIE ZUBKOVÁ –

Ačkoli to tak venku momentálně nevypadá, léto se kvapem blíží a s ním i 37. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Jak už jsem nastínila v předešlé aktualitě, jednou z významných osobností, kterým v letošním roce dramaturgové věnují retrospektivu, bude Krzysztof Kieślowski, přední tvůrce polské kinematografie a jeden z mála režisérů postkomunistických zemí, který dokázal proniknout i za hranice Evropy. Předvedena bude jeho dokumentární, televizní (Dekalog) i celovečerní filmová tvorba (Náhoda, Amatér, Bez konce). Patrně nejznámějším Kieślowským snímkem zůstává film Dvojí život Veroniky (1991), analýza vnitřních světů dvou geograficky vzdálených (Varšava x Paříž), ale přesto velice podobných (až identických) dívek. S personou tohoto polského tvůrce návštěvníky festivalu spojí také výstava dokumentárních fotografií Stopy a vzpomínky, která přiblíží jeho filmařskou činnost.

Policajný, adj. (režie: C. Porumboiu, 2009)

O další programovou sekci se „postará“ Tradice kvality – odnož francouzské kinematografie, která spojuje tamní snímky vzniklé po devastující druhé světové válce (např. Oscarem oceněné Zakázané hry režiséra René Clémenta nebo Pastorální symfonie Jeana Delannoye). Skupina filmařů se v atmosféře uvolnění a svobody, kdy do Francie zavítala spousta snímků ze zahraničí, rozhodla pro tvorbu kvalitnější kinematografie.

Pro ty, kteří by si chtěli LFŠ užít o něco aktivněji, se chystá pětidenní workshop reportážní fotografie s Karlem Cudlínem; konkrétně půjde o termín 22. až 26. července. Zájemci, kteří by se rádi naučili zásadám foto-reportáží v běhu přímého dění na LFŠ, se mohou hlásit do 15. června. Nejlepší práce organizátoři vystaví na vernisáži a nechají publikovat ve Filmových listech – každodenním festivalovém tisku. A pokud by se někomu zachtělo jiné kultury, než té filmové či fotografické, pak může navštívit stan divadla DNO, který bude napájet pražská literární a kulturní kavárna POTRVÁ. Divadelníci z Hradce Králové se – nejen se svou Fagi – usídlí ve Smetanových sadech a nabídnou program pro různorodé věkové kategorie: dětská loutková představení, kabaret nebo koncerty a večerní dj sety. Na podrobný denní rozpis můžete nahlédnout zde.

www.lfs.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru