Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Írán očima dětských hrdinů

Írán očima dětských hrdinů

Írán očima dětských hrdinů
POZVÁNKA NA: 2. ročník Festivalu íránských filmů (Praha, 9.-13. 1. 2013) – JANA BÉBAROVÁ – 

Jak jsme informovali začátkem prosince, během druhého lednového týdne Prahu ovládnou děti íránské kinematografie. Na snímky s dětskými hrdiny se totiž zaměří druhý ročník Festivalu íránských filmů, který se od středy 9. do neděle 13. ledna uskuteční v pražských kinech Světozor a Lucerna. Na rozdíl od prvního ročníku, který se tematicky zaměřoval na osobnosti žen a představil řadu aktuálních snímků, letos organizátoři akce z produkční skupiny Tokada Productions vsází na léty prověřené „klasiky“ a uvedou filmy klíčových osobností íránské kinematografie, jako jsou Abbas Kiarostami, Jafar Panahi, Bahram Beizai nebo Amir Naderi.

Posledně jmenovaný tvůrce bude na festivalu zastoupen filmem Běžec (Davandeh, 1989) o nelehkém údělu válečného sirotka, který svádí každodenní boj o přežití. „Film Běžec popisuje osudy svého malého hrdiny originální formou, která se naprosto vzpírá obvyklým vyprávěcím postupům. Pro režiséra Amira Naderiho, jednu z nejdůležitějších postav íránské kinematografie, je film Běžec vrcholem kariéry. Tento snímek je prvním porevolučním íránským celovečerním filmem a svůj příběh vypráví očima mladého kluka, který dokonale slouží jako jemná, ale přitom neomylná metafora íránské společnosti jako takové. Jsem velmi rád, že právě tímto výjimečným filmem zahájíme celý festival,“ říká Kaveh Daneshmand z produkční skupiny Tokada Productions.

Tvorbu čelního představitele íránské nové vlny Jafara Panahiho bude zastupovat jeho Zlatou kamerou v Cannes oceněný celovečerní debut Bílý balónek (Badkonake sefid, 1995) o dobrodružstvích malé holčičky během íránského Nového Roku (tzv. Norouz), který Íránci slaví s příchodem jara, na němž se jako scenárista podílel Abbas Kiarostami. Ten bude na festivalu zastoupen filmem Kde je dům mého přítele? (Khane-ye doust kodjast?, 1987) o napínavé cestě školáka, který se snaží vrátit svému spolužákovi sešit, aniž by blíže tušil, kde ho hledat. Festival rovněž uvede Kiarostamiho dokument Domácí úkol (Mashgh-e Shab, 1989), ve kterém režisér zpovídá studenty, zda rádi dělají domácí úkoly.

Dílo Bahrama Beizaiho bude reprezentovat film Bashu, malý cizinec (Bashu, gharibeye koochak, 1990), který obdobně jako Běžec pojednává o osiřelém chlapci, jenž během války přišel o celou rodinu. Výběr hraných filmů doplní dechberoucí Klíč (Kelid, 1987) Ebrahima Forouzeshe o příhodách chlapečka, který bez dozoru zůstal sám doma. Pod snímkem, jenž byl v Česku již před lety k vidění v rámci Projektu 100 a později i na Semináři íránských filmů ve Veselí nad Moravou, je rovněž jako scenárista podepsán Abbas Kiarostami. Ozvláštněním programu pak jistě bude třemi Oscary oceněná výpravná anglická filmová pohádka Zloděj z Bagdadu (Thief of Bagdad, 1940), na níž se kromě jiných režijně podílel Michael Powell.

V dokumentární sekci programu bude kupříkladu snímek Tinar (2009) pojednávající o desetiletém pasáčkovi krav, kterému byla odepřena doba bezstarostného dětství a jenž se musí v těžkých podmínkách postarat nejen o sebe, ale i o svěřené stádo zvířat. Němý snímek Grass: A Nation’s Battle for Life (1925) v režii Meriana  C.  Coopera,  Ernesta  B. Schoedsacka a Marguerite  Harrison bude vyprávět o osmačtyřicet dní dlouhé cestě perského nomádského kmene a jejich dobytka přes zasněžené průsmyky hory Zardeh Kuh.

Páteční afghánský večer uvede podobenství Země a popel (Khakestar-o-khak, 2004) o putování starce a jeho vnuka a drama Osama (2003) režiséra Siddiqa Barmaka tematizující postavení žen v afghánské společnosti vedené fundamentalistickým Talibanem. Příběh dospívající dívky, která se převléká za chlapce, aby mohla pracovat a živit tak svoji rodinu, leckomu připomene dřívější snímek  Majida Majidiho Déšť (Baran, 2001), který byl kdysi k vidění i na kanálu České televize.

Kromě výše jmenovaných titulů festival rovněž láká na kolekci současné íránské animace a pásma krátkých filmů od průkopníků íránské kinematografie. Více podrobností o uváděných filmech a programu najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru