Zde se nacházíte: 25fps » Experimentální film » AniFest  experimentální

AniFest  experimentální

AniFest  experimentální

FESTIVALY: Anifest – MARIE MEIXNEROVÁ

AniFest již má u nás takové renomé, že jej jistě netřeba představovat (ostatně o tom, že se nezadržitelně blíží ročník AniFest 2012, který vypukne již 26. 4. a dozní 1. 5., jsme vás informovali v naší předchozí aktualitě). Letos se toho v Teplicích – a Duchcově chystá spousta: soutěžní snímky, animované videoklipy, britská loutka, estonská animace, pocta japonským autorům, spojeným s českým prostředím animovaného filmu, Nobuhiro Aiharovi a Kiachiro Kawamotovi, v programu se odrazilo i výročí Jiřího Trnky. Více informací o promítaných filmech, program festivalu, základní informace kde-kam-kdy-jak a mnoho hezkého snadno zjistíte na webových stránkách festivalu, facebooku a dalších sociálních sítích.

Novinkou letošního (jedenáctého) ročníku je zavedení nové soutěžní kategorie věnované nenarativní a experimentální animaci. Podle oficiálních zpráv festivalu se tak organizátoři snaží reagovat na trendy, které se v současné autorské animované tvorbě objevují.

AniFest se totiž od svých počátků snaží reflektovat všechny podoby animovaného filmu (a programová nabídka je v tomto ohledu i letos skutečně pestrá, včetně filmů vytvořených dětmi, videoklipů nebo televizních snímků). Nyní se tedy explicitně začíná věnovat i bezpříběhové animaci, která se na AniFestu v soutěžní sekci občas objevovala i dříve, ovšem vedle narativních snímků byly její šance na vítězství mizivé, už kvůli tomu, že v takovém kontextu bylo hodnocení nenarativní kinematografie velmi obtížné.

Novou, specifickou sekci bude proto hodnotit samostatná porota složená z odborníků v této oblasti.

CMYK (r. Marv Newland, Canada, 2011) (soutěžní sekce Nenarativní/experimentální animace)

Do soutěže se nakonec probojovalo 14 snímků, aplikujících pestré přístupy k nenarativnímu filmu – od „videoklipů“ reagujících na hudbu, přes abstraktní počiny navazující a oslavující tradici klasické avantgardy a svérázné 3D světy až po… nechte se překvapit!

Na novou sekci jsme sice zvědaví, ale určitě si nenecháme uniknout ani průřez britskou stop-motion animací, retrospektivu a unikátní výstavu Jiřího Trnky, estonskou animaci a loutky tamního studia Nukufilm a mnohé další. Hlavní téma letošního AniFestu je totiž nádherně snové – „magie filmové loutky“.

Odkazy:
www.anifest.cz
http://www.youtube.com/AniFest
AniFest na mapě

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru