Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Blíží se přehlídka srbské kinematografie

Blíží se přehlídka srbské kinematografie

Blíží se přehlídka srbské kinematografie
FESTIVALY: Letní filmový maraton – LUCIE ZUBKOVÁ –

Jak už se stalo pravidlem, do letní festivalové sezóny v červnu vstupuje také valašské město Vsetín, které hostí Letní filmový maraton. I letošní pátý ročník se, po vzoru těch předchozích, zaměří na konkrétní oblast balkánského poloostrova. Tentokrát půjde o srbskou kinematografii, a to v průřezu uplynulých dvaceti let (1991 až 2011). V kině Vatra se tak během víkendu 8. až 10. 6. 2012 promítne 17 srbských celovečerních filmů, které zmapují tamní současnou situaci. Polovina z nich se přitom dočká české premiéry.

Žánrově pestrý program nabídne díla třinácti režisérů, jeden z nich festival osobně navštíví jako hlavní host. Ljubiša Samardžič, známý spíše jako ceněný a často obsazovaný herec, na přehlídce uvede pět svých snímků – včetně nové trilogie Vůně deště na Balkáně (Miris kiše na Balkanu, 2011), historické ságy o životě sefardských Židů v Sarajevě mezi světovými válkami. Jeho starší díla zastoupí Nebeský koš (Nebeska udica, 2000), Samardžičův první snímek, který reaguje na bombardování Jugoslávie v roce 1999. Co mají dělat obyčejní lidé, kterým je ničen majetek a blízké okolí? Počkat, až bombardování přejde, a potom jít opravit třeba dětské hřiště… Mimo Samardžičovu sekci bude k vidění např. romantická komedie Nejsme andělé (Mi nismo andjeli, r. Srdjan Dragojevič, 1992), válečná roadmovie Turné (Turneja, r. Goran Markovič, 2008), nebo animovaná sci-fi Technotise: Edit a já (r. Aleksa Gajič, 2009), která rozšiřuje děj srbského komiksu o partě studentů.

Průběh přehlídky mimo jiné zpestří výstava fotografií s balkánskou tematikou. A pokud se již nemůžete dočkat, na 6. června se chystá před-festivalová projekce snímku Profesionál (Profesionalac, 2003) režiséra Dušana Kovačoviče. Tato trpká a dramatická komedie vypráví o muži, jemuž se ze dne na den změnil život; v kanceláři jej totiž navštívil bývalý agent srbské tajné policie, aby mu prozradil, že ho musel v uplynulých deseti letech bedlivě sledovat – jako odpůrce Miloševičova režimu…

Podrobnější program naleznete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru