Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » E.T. volá domů – po třiceti letech z modrého disku

E.T. volá domů – po třiceti letech z modrého disku

E.T. volá domů – po třiceti letech z modrého disku
RECENZE BLU-RAY: E. T. – Mimozemšťan (režie: Steven Spielberg, 1982) – JANA BÉBAROVÁ –

Po zářijové Blu-ray edici Čelistí přišli v Bontonu začátkem listopadu s modrými vydáními Jurského parku (Jurassic Park, 1993) a Spielbergova nejosobnějšího filmu, E.T. – Mimozemšťana (E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982), který obdobně jako Blade Runner slavil v červnu tohoto roku třicet let od premiéry. Avšak na rozdíl od letos restaurovaných Čelistí není remasterovaná edice E.T. velkou novinkou – na dvoudiskovém DVD vyšla už před deseti lety při příležitosti 20. výročí uvedení filmu. Ne všichni si jej ale tehdy stihli pořídit a hlavně – blu-ray je blu-ray. Ve speciální sběratelské edici si jej dokonce můžete koupit i s E.T.ho kosmickou lodí! Výborný tip na nadílku pod stromeček.

Do vánoční atmosféry se E.T. ostatně hodí dokonale – Spielbergovo vyprávění o opuštěném návštěvníkovi z vesmíru, kterého se ujme chlapec z rozvrácené rodiny, dojímá pořád stejně bez ohledu na věk. I po vícerém zhlédnutí si bez sebemenší újmy udržuje své kouzlo a fascinuje stále funkčními triky a roztomilou maskou E.T.ho od Carla Rambaldiho.

I přesto, že remasterovaná verze E.T. není novinkou (pokud tedy nepočítáme uvedení na blu-ray formátu), v bohaté nadílce přidaných bonusů najdete hned několik nových zákulisních dokumentů z dílny Laurenta Bouzereaua. Vedle krátkého úvodního vzpomínání Stevena Spielberga na natáčení a prvotní ideu E.T.ho se například jedná o velmi zajímavý dvoudílný video deník ze zákulisí natáčení. Tyto jsou doplněny bonusy spjatými s 20. výročím a reedicí snímku: dvěma původně vynechanými scénami, půlhodinovým Pohledem zpátky, v němž vystupují všichni herci a klíčoví představitelé štábu, dále padesátiminutovým dokumentem Evoluce a vznik E.T., který kromě jiného zahrnuje průběh digitálních korekcí (E.T.ho emoce, vesmírná loď, zbraně…) pro reedici filmu z roku 2002, či krátkým dokumentem E.T. – Setkání po letech, v němž ústřední pětice herců společně se Spielbergem vzpomíná na rodinnou atmosféru při natáčení a po svém interpretuje poselství filmu. Jeden z krátkých dokumentů je rovněž věnován genezi oscarové hudby Johna Williamse, na nějž výstižně navazuje osmnáctiminutový sestřih z příprav a následného průběhu premiéry filmu k 20. výročí, jež v březnu 2002 za živého doprovodu orchestru dirigovaného Williamsem proběhla v šestitisícovém Shrine Auditorium v Los Angeles.

Aniž by se jednotlivé dokumenty jednotvárně opakovaly v diskutovaných tématech, nezřídka se vrací k Spielbergovým osobním pohnutkám k natočení E.T. (vzpomínky na dětství poznamenané rozvodem rodičů), ke sbírání nápadů a jeho představě o sequelu k Blízkým setkáním třetího druhu (Close Encounters of the Third Kind, 1977), který by pro změnu sledoval hledisko dětských hrdinů. Často je rovněž zmiňováno určující zapojení scenáristky Melissy Mathison, producentky Kathleen Kennedy či autorů masky E.T.ho Eda Verreauxe, respektive Carla Rambaldiho (jejich grafické návrhy jsou k vidění v bonusové galerii). Největší prostor je však bezesporu věnován Spielbergově práci s dětskými herci, kteří jej zpětně ve svých vzpomínáních nemohou vynachválit (a naopak). Zejména v již diskutovaných videodenících Spielberg jasně vystupuje jako vůdčí osobnost celého projektu, tvůrce s jasnou vizí, kterou tehdy devítiletému Henrymu Thomasovi, patnáctiletému Robertovi MacNaughtonovi a šestileté Drew Barrymore do detailu vysvětluje, a který s jistotou pracuje s jejich dětskou spontánností a nebojí se improvizovat. Chová se k nim jako otec a starší bratr zároveň a snadno si získává jejich respekt a obdiv. Je autoritářský a skromný zároveň, nemá potřebu se povyšovat nad ostatní. Se všemi je kamarád a vnáší na plac pohodovou přátelskou atmosféru, což se zpětně odráží v jeho filmu/ech. Jak snadné je milovat Spielberga!

Ačkoli se v bonusech nedostalo na Bouzereauův Making of E.T. z roku 1996 (patrně kvůli dublování informací, ale snad i kvůli upřednostnění novějšího materiálu), z jejich zhlédnutí člověk jednoduše nabude pocit osobní přítomnosti při natáčení a rád se bude k vybraným dokumentům, stejně jako k filmu samotnému po letech vracet. 100%.

E.T.: The Extra-Terrestrial

Režie: Steven Spielberg
Scénář: Melissa Mathison
Kamera: Allen Daviau
Hudba: John Williams
Střih: Carol Littleton
Výprava: James D. Bissell
Hrají: Henry Thomas, Dee Wallace, Robert MacNaughton, Drew Barrymore, Peter Coyote, C. Thomas Howell, Erika Eleniak ad.
USA, 1982, 114 min.
V ČR na Blu-ray od: 1. 11. 2012 (Bonton)
Zvuk: 7.1 angličtina, 5.1 čeština, 5.1 hebrejština, 5.1 maďarština, 5.1 portugalština, 5.1 španělština, 5.1 thajština
Titulky: čeština, angličtina, hebrejština, maďarština, portugalština, španělština, thajština
Doporučení cena: 499 Kč
Blu-ray si můžete koupit zde

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Komentáře (3)

  • Marek

    B-R obsahuje jenom původní verzi filmu, žádnou jinou. Je to docela škoda, protože kapacita disku či některé funkce by umístění obou verzí (původní, k 25. výročí) umožňovaly. Divák tak přichází o možnost volby a i o jeden z bonusů, kterým byla hudební stopa z premiéry k 25. výročí, kdy jsou slyšet reakce publika a hudba byla nahrávána naživo orchestrem pod vedením Johna Williamse. Ta je pouze na 2DVD.

  • Michal

    Díky za recenzi, jen jsem se z ní nedozvěděl jestli BR obsahuje i původní verzi filmu – zřejmě ale ne. Pro mě je to bohužel, protože ta „vylepšená“ verze je dost hrozná (digitální triky bijí do očí, změna zbraní na vysílačky atd).

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru