Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 16. Festival francouzského filmu vyhlíží sedmnáctku

16. Festival francouzského filmu vyhlíží sedmnáctku

16. Festival francouzského filmu vyhlíží sedmnáctku
FESTIVALY: Festival francouzského filmu – VÍT POLÁČEK –

Již šestnáctý ročník Festivalu francouzského filmu v České republice, kterému v Praze, Brně a  Českých Budějovicích patří tradiční podzimní termín, jako by se nemohl dočkat svého dalšího ročníku. Sedmnáctka je totiž pro výběr filmů do jisté míry příznačná. Už jen proto, že úvodním snímkem je distribuční předpremiéra Ozonova filmu Jen 17 (v originále Jeune et jolie, tedy Mladá a krásná) a následovat ji bude další film, který má 17 v názvu. Ve snímku 17 dívek, který byl v Cannes uveden v rámci týdne kritiky, se  17 sedmnáctiletých dívek rozhodne najednou otěhotnět.

Mezi předpremiérami se ale stejně největší pozornosti nejspíš dočká poslední vítěz Zlaté palmy z Cannes Život Adéle Abdellatifa Kechiche. I on je o mladých dívkách a podle ohlasů z festivalu i on popisuje (nejen) jejich intimní život. Autor filmu, francouzský režisér tuniského původu, se navíc v rámci festivalu dočkal úplné retrospektivy svých dosavadních pěti celovečerních děl. Čeští diváci mohli v distribuci vidět zatím jen jeho Černou Venuši, takže půjde o zajímavé srovnání filmů u nás méně známého autora.

Tradiční událostí festivalu jsou i projekce s hosty. Letos do Prahy dorazí režisér Guillaume Nicloux, který představí své dobové drama Jeptiška, natočené podle stejnojmeného Diderotova klasického románu. Přítomen bude na projekci v pátek 22. listopadu od 18.30 v kině Světozor. Ve stejný den se v kině 35 Francouzského institutu objeví i Jérôme Bonell, protože jeho film Chvíle setkání bude promítnut v rámci sekce Soutěž – výběr české kritiky. Ve středu 27. listopadu by pak měl být na projekci své komedie S Moliérem na kole přítomen i režisér, scénárista a herec Phlillipe Le Guay.

FFF2013_Adele_A4_SIRKA

Nejzajímavější na festivalu je ale tradičně možnost vidět díla, která se v běžné distribuční síti neobjeví.  Z těch bych doporučil zejména v rámci sekce Quinzaine des realisateurs v Cannes uvedený film Thierra de Perettiho Apači (mimo jiné byl k vidění i v rámci Fresh film festu, odkud si odvezl hlavní cenu) o pětici teenagerů, kteří se v opuštěné luxusní vile dopustí krádeže. V poslední době je také velmi zajímavé sledovat francouzské historické filmy. Arnaud des Palliéres soutěžil v Cannes se svou adaptací románu Heinricha von Kleista o vůdci vzpoury ze 16. století a do titulní role hrdiny se jménem Michael Kohlhaas obsadil dánského herce Madse Mikkelsena. V české distribuci se zatím bohužel neobjeví ani nejnovější film Asghara Farhadiho. Ten po fenomenálním úspěchu svého filmu Rozchod Nadera a Simin natočil ve Francii rodinné drama Minulost. Jeho recenzi si ostatně můžete přečíst také na 25fps.cz.

Festival francouzského filmu má velmi široký záběr, takže je možné v jeho rámci vyrazit na animované filmy pro děti (O myšce a medvědovi), komedie, večery krátkých filmů  i aktuální špičky evropské tvorby. Navíc se v jeho rámci promítá i legendární Kráska dne Louise Buňuela nebo Muž z RiaJeanem-Paulem Belmondem.

Festival francouzského filmu v České republice
Praha, Kino Světozor, Kino Lucerna, Kino 35 ve Francouzském institutu, CineStar Anděl
Brno, Kino Scala České Budějovice, Kino Kotv
21.-27. listopadu 2013

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 61

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru