Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Fíkovník je out: 39. Letní filmová škola to vezme po svém

Fíkovník je out: 39. Letní filmová škola to vezme po svém

Fíkovník je out: 39. Letní filmová škola to vezme po svém

FESTIVALY: 39. Letní filmová škola v Uherském Hradišti – NIKOL ŠUSTROVÁ –

39. Letní filmová škola v Uherském Hradišti vtrhne do filmového ráje s listem hroznového vína v ruce (a mezi nohama). Vizuál LFŠ tak letos zmodernizuje mýtus o fíkovém listu, kterým si Adam a Eva zakrývali intimní partie, a současně naláká na bohatý denní program. Od 26. července do 3. srpna mají návštěvníci možnost se sklenkou vína (nebo i bez ní) vstoupit do filmového ráje plného portugalské kinematografie, polských historických velkofilmů či třeba inventury nedávno zesnulého japonského hororového tvůrce Kaneta Šindóa.

Šest sekcí LFŠ: starý mýtus v novém balení

Od 10. července mohou všichni akreditovaní i neakreditovaní návštěvníci LFŠ listovat denním programem na webu filmovky. Filmových cyklů je opětovně šest, nechybí však ani doprovodné akce jako koncerty, divadlo či výstavy, ani odborný program plný přednášek, diskusí a workshopů (ten ještě nenabyl svých konečných rozměrů, leč trpělivost růže přináší).

V hledáčku sekce FOKUS se tentokrát objeví bohatá a progresivní kinematografie Portugalska, a to v celé své kráse – od němých začátků až po filmy z nedávných let. Sekce FOKUS divákům mimo jiné představí retrospektivu Pedra Costy, jednoho z nejvýznamnějších autorských režisérů současnosti, a také nejzásadnější filmy dnes již 104letého režiséra Manoela de Oliveiry. V rámci sekce mapující portugalskou kinematografii do Uherského Hradiště zavítá již zmíněný Pedro Costa (na festivalu ho můžete zahlédnout v době od 30. 7. do 3. 8.), dále kameraman vizuálně chytlavých snímků Rui Pocas a odborník na portugalský film Francisco Nazareth.

Sekce INVENTURA s podheslem „Z archívů zpět na plátna kin!“ bude přednostně patřit loni zesnulému japonskému režisérovi a scenáristovi Kanetu Šindóovi, který patřil mezi filmaře generace Akiry Kurosawy. Šedesát let jeho filmařské kariéry zahrnuje mimo proslulé horory Onibaba (1964) a Černá kočka (1968) také erotické snímky pinku eiga, protiválečné snímky či portréty umělců, a dává tak divákům možnost nahlédnout do proměn a trendů japonské poválečné kinematografie. Kromě japonských filmů se v rámci sekce INVENTURA mohou diváci těšit na Zlatou éru Hollywoodu – zlomek studiové tvorby Hollywoodu z období od konce dvacátých let do konce let padesátých – či na sekci s názvem Rok 1933: Nástup nacismu, která přinese retrospektivu propagandistických snímků v produkci Třetí říše (sekce bude doplněna o množství přednášek, diskusních panelů a chybět nebude ani výstava zapůjčená Vojenským historickým ústavem).

V rámci podsekce Film a živá hudba bude uvedena retrospektiva psychologických a sociálně kritických filmů Georga Wilhelma Pabsta. Hudební doprovody zajistí například pražská alternativní kapela Vložte kočku, post-rockoví Hudba Ufajr či Jan Plíhal. Oblíbené Půlnoční delikatesy budou letos patřit oživlým mrtvolám – LFŠ tak každý den o půlnoci bude lákat na 8 snímků populárního subžánru hororu a v pátek 26. 7. nebude zahajovat ničím jiným než černobílým hororovým zombie milníkem režiséra George A. Romera Noc oživlých mrtvol (1968).

Sekce SPEKTRUM letos nese podnázev Nenápadný půvab krize a bude se věnovat snímkům dvacátého století, které reflektují aktuální krize a kolapsy naší doby (ať už ekonomické, politické či ryze společenské). VISEGRÁDSKÝ HORIZONT jako obvykle uvede české, slovenské, maďarské a polské snímky posledního roku a zároveň také uvede kolekci polských historických velkofilmů. Hostem sekce bude legendární režisér a mistr historického velkofilmu Jerzy Hoffman. Retrospektivy se dočká také vážený host LFŠ a legenda Visegrádu Vojtěch Jasný – součástí sekce bude již nyní potvrzená masterclass a výstava jeho fotografií. K vidění budou v rámci samostatné sekce distribuční snímky Asociace českých filmových klubů včetně kompletního Projektu 100 a premiéra Všech dobrých rodáků již zmiňovaného Vojtěcha Jasného.

K poctě Národního filmového archivu, který letos slaví 70. narozeniny, zařadila LFŠ do svého programu podsekci VISEGRÁDSKÉHO HORIZONTU nesoucí název NFA: Širokoúhlá šedesátá. Sekce se pokusí zlatá 60. léta české kinematografie uchopit z „technického“ pohledu a vytvořit tak retrospektivu, která bude zahrnovat kolekci černobílých širokoúhlých snímků nejrůznějších žánrů oslavujících klasické filmové vyprávění a prezentaci. Zvláštního uvedení se na 39. Letní filmové škole dočká mj. restaurovaná verze slavného francouzského snímku Marcela Carného Děti ráje a pocty se dočká i slovenský režisér Dušan Hanák.

Mimo filmový program se mohou návštěvníci LFŠ již tradičně těšit na rozmanitý doprovodný program. Klub Mír se každý den od 22.00 hodin promění v hudební stage – vystoupí například Post Hudba, Umakart, Nylon Jail či Dan Bárta s triem Roberta Balzara. Divadelní představení se letos budou odehrávat ve stanu Kabinetu Múz (vstupné 70 korun pro akreditované, 140 pro neakreditované) a filmový program budou klasicky doplňovat výstavy – kromě výstavy fotografií Vojtěcha Jasného bude po dobu LFŠ k nahlédnutí výstava Souhvězdí Hollywoodu či tvorba výrazných osobností výtvarného umění a fotografie (Karel Cudlín, Petr Nikl, …).

Podrobnější informace o programu 39. Letní filmové školy najdete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru