Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 21.–25. srpna: Hrad Kokořín zahalený do ponurého hávu noirových filmů

21.–25. srpna: Hrad Kokořín zahalený do ponurého hávu noirových filmů

21.–25. srpna: Hrad Kokořín zahalený do ponurého hávu noirových filmů

POZVÁNKA na 1. ročník Noir Film Kokořín – NIKOL ŠUSTROVÁ –

Temná noc
Nevlídné, ostré stíny
Ulice zmáčené deštěm
Potemnělé uličky
Zaplivané bary
Zrádné femme fatale
Cyničtí detektivové
Chladní zločinci
Všudypřítomný pesimismus

Od sladkých komedií a růžolících muzikálů plných zpěvu a lásky se Hollywood na počátku čtyřicátých let, tedy v době po druhé světové válce, vydal s cynickým úsměvem a drinkem v ruce cestou potemnělého realismu. Hollywoodští režiséři vypustili mezi diváky bezútěšné snímky reagující na společenský i ekonomický stav USA, a zahalili tak do té doby sladký americký černobílý svět do šedivých odstínů – goodies už nejsou odporně dobrácké postavy a baddies už nejsou jen okatě zlí. Jinými slovy, pronesli proklatě pravdivou větu: Všechno je jinak, děti. Festival noirových filmů na Kokoříně vám to v době od 21. do 25. srpna dokáže – pokud se nebojíte vejít do kriminalistického světa plného násilí, zrádných, atraktivních žen a detektivů, kteří rozhodně nepřipomínají miloučkého klasika Sherlocka Holmese v pěkném kostkovaném kabátě…

Noir bez hranic

Vůbec první česká přehlídka věnovaná fenoménu filmu noir čítá kolekci 18 filmů promítaných během pěti dnů na třech místech, z nichž dvě nesou stylově noirová jména – sál Humphreyho Bogarta a sál Gene Tierney. V katalogu filmů naleznou návštěvníci šest kategorií, které odkazují na neuchopitelnost výrazu „film noir“. Je-li to podle vás především reakce na americké hard-boiled detektivky, pak můžete zajít na snímky v sekci HARD-BOILED NOIR – nechybí Maltézský sokol (1941), kterého filmoví teoretici snad bez výjimky označují za první film noir vůbec, či často podceňovanou původní adaptaci hard-boiled detektivky Jamese M. Caina Pošťák vždy zvoní dvakrát (1946). Je-li však podle vás film noir spíš o atraktivních, krutých a ambiciózních ženách femme fatale a jejím protipólu femme attrapée, pak právě na vás v sekci ŽENSKÝ NOIR čekají snímky Laura (1944), Gilda (1946) a Mildred Pierce (1945). Pro fanoušky Marilyn Monroe jsou pak v sekci nazvané příznačně MARILYN MONROE připraveny klasiky jako Asfaltová džungle (1950), Klepáním se neobtěžuj (1952) či Niagara (1953). Ve SPECIÁLNÍCH PROJEKCÍCH se mj. můžete těšit na zahajovací Pojistku smrti  s typickým noirovým retrospektivním vyprávěním doplněným voiceoverem, zakončovací snímek Líbej mne až k smrti, který přináší pesimismus a fatalismus v jednom balení, či na půlnoční projekci The Big Combo (1955) – snímku temného za hranice noirového temna.

Protože film noir není jen hollywoodskou inovací, ale i tendencí promítající se do světových kinematografií, šestou sekcí je ČESKOSLOVENSKÝ/ČESKÝ NOIR. Prostor dostane 13. Revír (1946) Martina Friče, …a pátý jezdec je Strach (1964) režiséra Zdeňka Brynycha a Mazaný Filip (2003) režiséra, scenáristy a producenta Václava Marhoula, který se na festival osobně dostaví, aby svůj snímek uvedl a setkal se s návštěvníky festivalu. Z hostů se návštěvníci dále mohou těšit na herce Jiřího Dvořáka, Michaelu Badinkovou, Ivanu Jirešovou, Danu Batulkovou nebo Zlatu Adamovskou. Každý herec se stane patronem jednoho festivalového dnu, herečka Zlata Adamovská bude patronkou zahájení. V rámci doprovodného programu nebudou chybět hudební koncerty – každý večer od 19.30 na nádvoří hradu Kokořín – ve středu 21. 8. a v pátek 23. 8. pak bude možné po večerní projekci filmu (cca ve 23.30 hod.) absolvovat noční prohlídku hradu (na cenu vstupenky se festivalový pas nevztahuje).

Vstupenky a festivalové pasy: studenti & obyvatelé Kokořínska se slevou

Samotné festivalové pasy existují ve třech základních verzích: celofestivalový pas A, dvoudenní festivalový pas typu B/C/D a pas noir. Celofestivalový pas bude stát 800 Kč, při včasném nákupu (do 31. 7.) však zaplatíte pouze 700. Pokud jste student, lze uplatnit zvýhodněnou slevu 150 Kč na kartu ISIC/potvrzení o studiu, stejné slevy se dočkají i místní obyvatele Kokořína a Kokořínského Dolu (po předložení OP s místem trvalého bydliště) – důležitá poznámka na okraj: slevy nelze kombinovat. Celofestivalový pas vám nejen zajistí vstup na veškeré projekce, ale také slevu 50 korun na večerní koncerty, které budou obyčejného smrtelníka stát 150 Kč.

Dvoudenní festivalový pas zajišťuje návštěvníkům nárok na místo v sále po předchozím vyzvednutí lístku na dané představení. Vydává se ve třech cenových (a denních) kategoriích: B (čtvrtek 22. 8. + pátek 23. 8.) – 400 Kč, C (pátek 23. 8. + sobota 24. 8.) – 500 Kč a D (sobota 24. 8. + neděle 25. 8.) – 450 Kč.

Noir pas je připravený pro opravdové milovníky noirového filmu, tedy pro ty, kdo chtějí finančně podpořit budoucnost noirového filmového festivalu – cena je 2000 Kč a držiteli zaručuje výhody ve formě volného místa na každé projekci, festivalového trička, placky a katalogu, veřejného poděkování během zahájení a zakončení a slevy na doprovodný program v ceně 80 Kč.

Festival také nabízí samostatné vstupenky na jednotlivé projekce, a to v ceně 70 Kč (sál Humphreyho Bogarta, sál Gene Tierney) a 100 Kč (speciální, půlnoční a závěrečná projekce; večerní projekce na hradě).

Další podrobnosti o uváděných filmech a programu najdete na stránkách festivalu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru