Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Dvě klasické komediální romance po hollywoodsku

Dvě klasické komediální romance po hollywoodsku

Dvě klasické komediální romance po hollywoodsku
RECENZE BLU-RAY: Byt (režie: Billy Wilder, 1960) a Jak ukrást Venuši (režie: William Wyler, 1966) – JANA BÉBAROVÁ – 

Sběratelé blu-ray disků z řad příznivců klasického Hollywoodu si na přelomu dubna a května díky Magic Boxu přišli na své – společnost totiž do distribuce uvedla dvě divácky velmi oblíbené romantické komedie, Wilderovou sofistikovanou konverzačku Byt a oddychovku Williama Wylera Jak ukrást Venuši. Osobně se musím přiznat, že druhý jmenovaný film mi doposud unikal, a tak jeho vydání na blu-ray nosiči bylo ideální příležitostí doplnit si resty. V Paříži situovaná zlodějská komedie s Audrey Hepburn a Peterem O’Toolem byla Wylerovým pokusem navázat na úspěch jeho hitu Prázdniny v Římě (Roman Holiday, 1953), za nějž Audrey Hepburn získala svého jediného Oscara.1 Peter O’Toole v roli jejího romantického spoluhráče sice bezpochyby dostál hereckých kvalit a šarmu Gregoryho Pecka, nicméně chemie mezi ním a Hepburn už tolik nefunguje a charisma obou hvězd se obecně zdá nevyužité. Problém však tkví již v samotném scénáři, který ústřední zápletku – padělatelova dcera se za pomoci soukromého detektiva snaží z muzea ukrást sochu z otcovy sbírky předtím, než experti udělají její chemický rozbor a odhalí tak její nepravost – příliš natahuje a nerozvíjí ji zrovna invenčním způsobem. O’Toolovi komická poloha příliš nesedí a až na pár dílčích momentů působí spíše jako suchar. Audrey Hepburn je v podstatě degradována na mechanickou loutku, jejíž jedinou funkcí je předvádět luxusní šaty a stylový účes, a tak se pod hustou ofinou a silným nánosem make-upu ve výsledku jen protivně pitvoří. Jinými slovy, jednou a dost, tak průměrný a ničím oslňující snímek netřeba vidět dvakrát. Když už napínavou romantickou komedii z Paříže 60. let od hollywoodského tvůrce s hollywoodskými hvězdami (a Hepburn jmenovitě), pak raději Šarádu (Charade, 1963) Stanleyho Donena.

Dojmu z Wylerovy Venuše ostatně příliš nepřidá přímé srovnání s oscarovým Bytem Billyho Wildera, který díky své nadčasovosti snad nikdy nezestárne. Když jsem si ho teď po letech znovu pustila, nemohla jsem se při pohledu na Shirley MacLaine ubránit myšlence, jak moc mi její svérázná a energická povaha připomíná soudobou vycházející hollywoodskou hvězdu Jennifer Lawrence. Jejich osobitost v každém jistě nevyvolává sympatie okamžitě a chvíli trvá, než divák objeví jejich kouzlo a nechá se jím podmanit. Při dojímání se nad citlivě vystavěným příběhem neopětované lásky dvou outsiderů mě až zamrazilo, jak moc mi vlastně Byt připomíná pro Jennifer Lawrence oscarovou Terapii láskou (Silver Linings Playbook, 2013), respektive jak mi Terapie láskou připomíná Byt. Někomu to zřejmě přijde jako rouhání, srovnávat Jacka Lemmona s Bradleym Cooperem, jejich tragikomický herecký výraz je však velmi podobný – s tím rozdílem, že Cooperův herecký potenciál pro dramatické role objevil teprve až David O. Russell a tím pádem ještě nebyl (d)oceněn. Jak Lemmonův, tak Cooperův herecký styl je velmi fyzický, ve smyslu obličejových gest (především výrazu očí) a přitom subtilní, nekřičí ze záběru, ale přitom nás hluboce zasahuje. Obdobně herectví Jennifer Lawrence je jako u Shirley MacLaine herectvím exprese a skrytého sexappealu, který nás neatakuje okamžitě, ale získává si nás postupně. Analogie mezi postavami, hereckým projevem jejich představitelů a zápletkami obou filmů je zřetelná, nicméně je třeba ji brát s odstupem. Wilderův jemný humor vycházející ze situační komiky a slovních hříček je natolik specifický, že jeho scénář člověk pozná okamžitě , a jen těžko bychom v dnešní filmové produkci našli někoho, kdo by mu mohl konkurovat. Byt je bezpochyby jedno z jeho nejlepších dramat. A proto je skvělé mít ho konečně ve sbírce modrých disků.

The Apartment

Režie: Billy Wilder
Scénář: Billy Wilder, I.A.L. Diamond
Kamera: Joseph LaShelle
Hudba: Adolph Deutsch
Hrají: Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, Jack Kruschen, David Lewis, Edie Adams, Bill Baldwin
Na blu-ray od: 2. 5. 2013 (Magic Box)
Zvukové formáty: česky DTS 5.1 / česky DD 2.0 (půvondí český kinodabing z roku 1963) / anglicky DTS-HD Master Audio 5.1
Titulky: české
Obrazové formáty: 16:9 / 2,35:1
Bez bonusů
Cena: 399,- Kč
Disk je možno koupit zde

How to Steal a Million

Režie: William Wyler
Scénář: Harry Kurnitz
Kamera: Charles Lang
Hudba: John Williams
Hrají: Audrey Hepburn, Peter O’Toole, Eli Wallach, Hugh Griffith, Charles Boyer, Fernand Gravey, Marcel Dalio, Jacques Marin, Roger Tréville, Moustache, Jacques Ramade
Na blu-ray od: 24. 4. 2013 (Magic Box)
Zvukové formáty: česky DD 5.1 / anglicky DD 5.1
Titulky: české
Obrazové formáty: 16:9
Cena: 399,- Kč
Disk je možno koupit zde

Print Friendly, PDF & Email
  1. Film mimo jiné získal Oscara i za scénář (Dalton Trumbo) a kostýmy (Edith Head). []

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru