Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Kino na hranici, kino na dvou březích řeky Olše

Kino na hranici, kino na dvou březích řeky Olše

Kino na hranici, kino na dvou březích řeky Olše
FESTIVALY: Kino na hranici – LUCIE KLEVAROVÁ –

Redakce 25fps se každoročně obzvláště těší na přelom dubna a května. V diáři totiž stojí:

V termínu od 30. dubna do 5. května budou města Český Těšín a Cieszyn již popatnácté hostit filmovou přehlídku Kino na hranici. Na následujících řádcích vám nastíníme její program, jehož kompletní verzi naleznete níže ke stažení. Přehlídka tradičně láká na retrospektivy českých, polských a slovenských tvůrců. Letos divákům představí polského herce, režiséra a scenáristu Jerzyho Stuhra (Amatér, Sexmise, Velké zvíře), slovenského režiséra Petera Solana (Boxer a smrť, Tvár v okne, Kým sa skončí táto noc) a český rodinný talent v podání dua kameraman Miroslav Ondříček (Intimní osvětlení, Vlasy, Amadeus) a režisér David Ondříček (Šeptej, Samotáři, Ve stínu). Diváci budou mít možnost dohnat své resty na poli současné filmové tvorby, přehlídka nabízí více než 40 nejnovějších filmů z Česka, Polska, Slovenska a Maďarska (Pevnost, Hviezda, Odpad město smrt). Festival neopomíjí ani žánrový film, tentokrát se zaměřil na hudební filmy a muzikály (Starci na chmelu, Trhák, Šakalí léta).

Přírodní dominantou přehlídky je řeka Olše/Olza, kterou pořadatelé každoročně úspěšně zapojují do programu festivalu oblíbenou projekcí přes řeku. Patnáctý ročník Kina na hranici však tematizuje řeku mnohem důsledněji. Nejen, že se diváci mohou těšit na cyklus nazvaný Téma: řeka, který se skládá z filmů s řekou jako hlavním hrdinou či zásadní dějovou složkou (Rovenského Řeka, Sturlisova Rzeka, Bočanova Svatební cesta do Jiljí), řeka ve finále inspirovala i Bohdana Heblíka, autora vizuálu přehlídky. Prvotním impulsem pro Heblíka byla zkušenost sledování promítaného filmu z druhé strany plátna, sledování obrácené projekce. Jelikož se přehlídka zaměřuje na čtyři výše zmíněné národní kinematografie, rozhodl se pro čtveré zrcadlení „přes řeku“ do všech směrů.1 Dal tak vzniknout jedinečné abecedě, jež čtenáře tohoto článku možná v úvodu zarazila, ale který teď už ví.

Nejen lákavými filmy je divák na festivalu zavalen, každý večer je pro něj připraven i koncert ve festivalovém hudebním klubu v areálu Zámku Cieszyn (Toxique, Korben Dallas, Floex). Nezbývá než čtenáře odkázat na oficiální stránky festivalu a vřele ho doporučit. Jeden z nejlepších způsobů, jak si vychutnat jaro, je totiž v těšínských ulicích, když spokojeně pendlujete z projekce na projekci.

Program festivalu ke stáhnutí.

Print Friendly, PDF & Email
  1. Viz vyjádření Bohdana Heblíka k vizuálu přehlídky na jejích oficiálních stránkách. []

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru