Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Nad Tatrou se blýská na lepší časy

Nad Tatrou se blýská na lepší časy

Nad Tatrou se blýská na lepší časy
FESTIVALY: Současný slovenský film – LUCIE ZUBKOVÁ 

Zdali je prognóza v nadpisu pravděpodobná, to můžete posoudit od 19. 9. 2013, kdy se v českých kinech začnou promítat nejúspěšnější současné slovenské filmy. V rámci přehlídky Současný slovenský film se postupně představí dva celovečerní hrané snímky a tři dokumenty, jejichž prostřednictvím chtějí organizátoři ukázat momentální vzestup slovenské kinematografie. „V posledních letech vznikají na Slovensku pozoruhodné filmy, které zatím trestuhodně míjejí českou distribuci, i když řada z nich má i české koproducenty,“ zmiňuje Přemysl Martinek, ředitel distribuční společnosti Artcam, díky níž budeme moct tyto filmy vidět i u nás. Kvalitu snímků potvrzují také jejich různá ocenění; např. film Nový život režiséra Adama Oľhy získal diváckou cenu na festivalu v Jihlavě, snímek Můj pes Killer (r. Mira Fornay) dokonce hlavní cenu na festivalu v Rotterdamu.

V Praze se kolekce představí jako celek, v ostatních městech se mohou snímky objevit také zvlášť.

Ďakujem, dobre (r. Mátyás Prikler, 2013)
Intimní sonda do života tří různých rodin, z nichž každá je na jiném stupni společenského žebříčku, a každá se snaží nějak popasovat se změnami, které současnost přináší. Nepřikrášlený, ironický pohled na stav věcí v tradici československých společensko-kritických filmů.

Můj pes Killer (r. Mira Fornay, 2013)
Ožehavé téma dospívání jednotlivce tváří v tvář lhostejné společnosti – po boku disfunkční rodiny a rasistických kamarádů. Jeho nejlepším přítelem je pes, který je perfektně vycvičen proti všem vetřelcům.

Kauza Cervanová (r. Robert Kirchhoff, 2013)
Skutečný případ zavražděné studentky. Režisér Kirchhoff poukazuje nejen na peripetie vyšetřování a následného soudního procesu v době normalizace, ale i na současný život aktérů případu. Jeden z nejkontroverznějších a divácky nejúspěšnějších slovenských dokumentů posledních desetiletí.

Krehká identita (r. Zuzana Piussi, 2012)
Zuzana Piussi byla na sklonku loňského roku obviněna z několika trestných činů. Její dokument Krehká identita ukazuje proč. S ironií totiž sleduje národovecké slovenské hnutí a ukazuje, že nacionalistický patos je v zemích s pošramocenou kulturou sice směšný, ale rozhodně ne okrajový.

Nový život (r. Adam Oľha, 2012)
Otec Adama Oľhy, známý slovenský pedagog a filmař, se po letech společného života rozhodl opustit svou ženu a šest dětí a začít znova. Adam tak přejímá jeho místo a pouští se do zaznamenávání rodinných peripetií. Komický film o trapnosti, rodině, vztazích a únavě ze zodpovědnosti.

artcam.cz/soucasny-slovensky-film

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 79

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru