Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Vrána v pekle holocaustu

Vrána v pekle holocaustu

Vrána v pekle holocaustu
RECENZE – KOMIKS: Vrána: Soumrak bohů (James OBarr, Jim Terry) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Joy Division a The Cure, hudba, která provází Vránu, kultovní autorský comics Jamese O’Barra. 70. léta, nevratná osudová událost, spousta smutku a bezmocného vzteku umělecky přetavena do klasického díla o lásce, smrti a pomstě, které si našlo cestu k srdcím milionů čtenářů. O’Barr však není autorem jediného comicsu. Vrána znovu krouží, aby přivedla zpátky dalšího člověka, jehož účty nebyly dosud vyrovnány. Tentokrát se tak děje za zvuků opery Richarda Wagnera. 40. léta, vyhlazovací koncentrační tábor, noční vlaky bez možnosti koupit si zpáteční lístek, plynové komory, neustálý hukot spaloven a Muž, který hodlá jednu šachovou partii dohrát do úplného konce. Kulisy se mění, téma zůstává.

vrana_soumrak_06

Tentokrát O’Barr vymyslel námět, rozkreslil storyboardy a následně tvůrčím způsobem vedl svého spolupracovníka, scenáristu a výtvarníka Jima Terryho. Když v předmluvě říká, že dal Terrymu dějovou linku béčkového filmu, a výsledek připomíná oscarové drama, samozřejmě značně přehání. Výsledek totiž pořád připomíná béčkový film, přesněji řečeno akční horor s vytříbeným vizuálním stylem a šokujícími gore efekty. V Soumraku bohů nelze hledat jemnou psychologickou kresbu (ostatně originální podtitul Skinning the Wolves hovoří jasně), příběh stojí na klasickém půdorysu zločinu a trestu, přičemž trest má podobu brutálního zabíjení nacistů. Někdo by mohl namítnout, že jde o exploatační parazitování na seriózním tématu holocaustu, ale kde jinde lze najít ztělesnění iracionálního zla v tak krystalické podobě než v nacistickém plánu konečného řešení? Nehraje se na šedou zónu, jen na černou a bílou koncentráčnických hadrů a uniforem s umrlčí lebkou.

Pokud čtenáře nepohltí atmosféra hned od první stránky, tak od té druhé (jasně rozvržená celoplošná kresba nočního příjezdu velké skupiny Židů do vyhlazovacího tábora v závoji sněhových vloček) už docela určitě. Sníh se rychle barví krví, noční oblohu protrhnou výbuchy. Tempo, které comics nabere, je několikrát přerušeno flashbacky, které postupně vyjevují to, co každý tuší. A hořká nadčasová pointa má šanci sáhnout do svědomí každému z nás.

vrana_soumrak_15

Téměř 30 bonusových stránek poodhaluje tvůrčí proces vzniku tohoto comicsu. Zjednodušené náhledy a kresby tužkou doprovází Jim Terry komentářem, nechybí dokonce ani „vystřižené scény“. Právě přidávání podobných materiálů všude tam, kde je to možné, se stalo u Comics Centra dobrým zvykem.

Abych se vrátil na začátek. S Vránou se to má tak, že citlivým jedincům dokázala zanechat stopu hluboko v nitru. Soumrak bohů jim bezpochyby vypálí sítnici…

 

James O’Barr, Jim Terry

Vrána: Soumrak bohů

Comics Centrum, Praha 2013
104 strany
499 Kč

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru