Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Monstrkabaret soudruha Stalina

Monstrkabaret soudruha Stalina

Monstrkabaret soudruha Stalina
RECENZE – KOMIKS: Češi 1952. Jak Gottwald zavraždil Slánského (Pavel Kosatík, Vojtěch Mašek) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Cyklus Roberta Sedláčka podle scénářů Pavla Kosatíka České století pobyl jednou z nejvýraznějších (nejen televizních) událostí roku 2013. Rozvířil debaty na téma zobrazení vybraných momentů z české historie, hereckého ztvárnění atd. Jedním ze způsobů, jak si zkrátit čekání na zbývající čtyři díly, které budou odvysílány na podzim (a dva z nich budou v předpremiéře uvedeny na LFŠ), je četba komiksového zpracování. Komiksová série Češi, v níž dostalo 9 předních komiksových výtvarníků příležitost výtvarné ztvárnit Kosatíkovy scénáře, patří mezi nejambicióznější tuzemské komiksové počiny posledních let. Soudě podle dvou zatím vydaných dílů se jedná o zdařilou záležitost.

Cesi-1952První svazek komiksové série, zachycující Masarykův diplomatický boj o Československo, nakreslil výtvarník Ticho762. Výtvarné ladění bylo značně optimistické, což korespondovalo s obsahem první části. Druhý svazek, který je zároveň pátou částí série, nakreslil Vojtěch Mašek, jenž mu vetknul svůj osobitý, notně depresivní styl, který je příznačný pro originální fikční svět Monstrkabaretu Freda Brunolda, jehož je Mašek autorem spolu s Džianem Babanem. Sám Mašek se o výtvarném zpracování tohoto dílu vyjádřil takto: „Použil jsem stejnou techniku, kterou jsem zpracovával některé díly Monstrkabaretu Freda Brunolda – prohlížel jsem si staré fotky, překresloval je, upravoval a doplňoval o některé surrealistické prvky.“1

Jestliže v Českém století: Zabíjení soudruha mrazilo mimo jiné ze záběrů popravy Milady Horákové nebo při rozhovoru Slánského se sovětskými poradci, v komiksu Češi 1952. Jak Gottwald zavraždil Slánského je mrazivých scén minimálně stejně tolik, účinku je dosaženo zejména výtvarnými prostředky, pochopitelně v kombinaci s dialogy. Často je účinek tragikomický. Například když je oslavenec Slánský vyhazován do vzduchu a reaguje na obavu Marty Gottwaldové „Kdyby tě ty lidi nechytili…“ slovy: „Lidem musíš věřit, Marti.“ Na následující straně je vyhazován stále výš, až zmizí úplně. Ztrátu moci a ohrožení pociťuje nejen Slánský, ale i Gottwald – třeba když mu soudruh Mikoljan předkládá argumenty pro zatčení Slánského, Mikoljan sedící vedle Gottwalda se neustále rozpíná, až zaplní celé komiksové políčko. A nad tím vším jako by neustále čněla Stalinova obří pěst, schopná kdykoli kohokoli na dálku rozdrtit. Jeho prodlouženou rukou jsou poradci se špičatými zobáky, kdykoli připravenými bodnout. A samozřejmě všichni, kdo se třesou před velkým diktátorem hrůzou a neváhají se mu podřídit i za cenu ztráty vlastního svědomí.

cesiZatímco v prvním dílu pestré barvy symbolizovaly naději a zrození něčeho nového, rok 1952 prostupuje šeď a temnota. Občas probleskne šibeniční humor. Kosatíkův scénář je téměř identický s podobou TV zpracování. Množství dialogů se do komiksu podařilo chytře „vecpat“ díky přepisům odposlechů, které jsou vyvedeny na několika stranách v podobě dokumentů, které působí autenticky. Pocit neustálého odposlouchávání a narušování cizího soukromí je všudypřítomný, což ještě umocňuje často vyobrazená spleť drátů odposlouchávacích zařízení, které se stávají snad až fyzickou součástí osob, jakýmsi propletencem šňůr mezi nimi. To je zobrazeno na předsádce, kterou považuju za opravdu parádní. Nesmím však zapomenout ani na povedený lettering. Komiks opět doplňuje část „Osoby a obsazení“ a nechybí ani stručné shrnutí a časová posloupnost událostí předcházejících procesu se Slánským.

Doufejme, že se této komiksové sérii dostane odpovídající pozornosti. Zdá se, že s vydáním tohoto dílu a zapojením se ČT do projektu, a tedy hutnější propagací, by se projekt mohl otevřít širší veřejnosti. Už proto, že Češi 1952 nejsou nepřístupnou, vysoce intelektuální záležitostí, ale fascinujícím uměleckým ztvárněním velice kvalitního scénáře.

 

 

Pavel Kosatík, Vojtěch Mašek

Češi 1952. Jak Gottwald zavraždil Slánského

Mladá fronta, Edice ČT, Praha 2014
120 stran, 299 Kč
komiks lze objednat zde

 

Print Friendly, PDF & Email
  1. Zdroj: Scenárista a výtvarník Vojtěch Mašek: Komiks umí věci, které literatura ne – rozhovor na novinky.cz []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru