Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Co nabídne letošní Finále?

Co nabídne letošní Finále?

Co nabídne letošní Finále?
POZVÁNKA na 27. Finále Plzeň (27. 4. – 3. 5. 2014) – VERONIKA ZÝKOVÁ –

Za měsíc začne 27. ročník plzeňského festivalu Finále, ze kterého vám přineseme řadu fotoreportů a dalších informací jak na webu, tak na sociálních sítích. Po loňské předpremiéře vynikajícího Tycova filmu Jako nikdy (2013), který je letos v soutěži o Zlatého ledňáčka, připadlo toto privilegium filmu Michala Samira (režie, scénář) a Matěje Chlupáčka (produkce) Hany. Snímek vznikl během tří nocí v plzeňských ulicích a byl sestřihán do podoby jednozáběrového filmu. Právě ona jednozáběrovost je hlavním lákadlem, se kterým pracuje propagace folmu. Ostatně Chlupáčkův snímek Bez doteku (2013) byl propagován coby debut nejmladšího českého režiséra. Ten byl ovšem tak špatný, že jsem jen silou vůle vydržela až do konce projekce. Doufám tedy, že Hany bude po scenáristické i dramaturgické stránce výrazně lepší.

2332Řada soutěžních i nesoutěžních snímků, ať už hraných či dokumentárních, dává příležitost doplnit si to, co člověk nestihl v průběhu předchozích měsíců. K vidění budou ale i novinky jako Mádlův snímek Pojedeme k moři a dokumenty Dělníci bulváru Víta Klusáka a Sametoví teroristé Kerekese, Ostrochovského a Pekarčíka.

Festival českých filmů se v posledních letech proměnil a v sekci ZOOM reflektuje snímky ze sousedních evropských zemí. Loni to bylo Německo s akcentem na dokumenty, předloni Polsko. V letošním roce si na své navíc přijdou fanoušci české a slovenské televizní tvorby. 9 komediálních a 13 dramatických pořadů natočených od roku 2011 do současnosti bude soutěžit o dva Zlaté ledňáčky. Mezi jinými České století, Cirkus Bukowski, Terapie 2, Na druhý pohled anebo slovenské tituly Profesionáli, Kukátko či Obhliadka.

Nás bude letos opět zajímat také industry program, o kterém více prozradil dramaturg televizní sekce Peter Bradáč:

V rámci programu pro odbornou veřejnost jsme připravili Industry Days, které budou probíhat od 28.4. do 30.4. Připravujeme několik odborných diskusí na téma světové trendy seriálové tvorby nebo rozdíly mezi slovenskými a českými diváky. Ve spolupráci s MIDPOINT se bude konat masterclass se scenáristkou populárního amerického seriálu Mad Men Robin Veith, která přiblíží americký systém seriálové tvorby. A nebudou chybět ani speciální předpremiéry programů, které se objeví na televizní obrazovce až na podzim 2014.1

Odtajněna byla také jména jubilantů, jejichž tvorba bude připomenuta retrospektivami. Jsou jimi kameraman Miroslav Ondříček, režisérka dětských snímků Věra Plívová-Šimková a režisér Juraj Herz, který zasedne v čele mezinárodní poroty.

Další detaily spolu s programovými tipy přineseme zhruba týden před festivalem. Zatím si můžete připomenout fotky, videa a zvuky z minulých ročníků.

FESTIVALOVÁ AKREDITACE:

Začátek registrace: 1. 4. 2014 na www.festivalfinale.cz
(Registrace je podmínkou pro možnost zakoupení festivalové akreditace!)

Začátek prodeje: 7. 4. 2014 (pouze na pokladně Měšťanské besedy)

PRODEJ VSTUPENEK:

Měšťanská beseda (vstupní prostory), Kopeckého sady 13, Plzeň
od 7. 4. do 26. 4. 2014:
po-pá 14:00–19:00
so, ne, svátky – vždy 30 min. před začátkem programu Měšťanské besedy

od 27. 4. do 3. 5. 2014:
vždy 30 min. před první projekcí a 30 min. po začátku poslední projekce daného dne

Print Friendly, PDF & Email
  1.  http://filmcenter.cz/cz/novinky/detail/1280-e-newsletter-02-14-nove-programove-sekce-na-letosnim-finale-plzen []

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru