Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » Chyba nejet do Sokolova

Chyba nejet do Sokolova

Chyba nejet do Sokolova

POZVÁNKA na filmový seminář Film Sokolov –

Chybovat je lidské. Ale jedné chybě lze předejít. Totiž té, nezúčastnit se filmového semináře Film Sokolov. Letos již po 14. v sokolovském kině Alfa, a to od pátku 17. října do neděle 19. října.

Seminář Film Sokolov pořádají studenti Katedry estetiky a Katedry filmových studií z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Vítána je široká veřejnost, a to s již tradičním vstupem zcela zdarma. Každý ročník je zastřešen jednotícím tématem propojující jak dramaturgický výběr filmů, doprovodný program, ale třeba i grafiku a filmovou znělku. Letos se jím stala CHYBA. Jaká chyba? Početní, pravopisná, jazyková, tisková, systémová, chyba charakterová? A musí být vždy vnímána v negativním slova smyslu? Vždyť přece každý má nějakou chybu. A chybami se člověk učí. Pokusme se na chyby nahlédnout různorodou optikou a vypravit se tak až do hlubin samotného chybování.

Film Sokolov 2014 na téma CHYBA_plakátLetošní filmový program nabízí zhlédnutí osmi celovečerních snímků rozmanitých žánrů. Festival zahájí snímek plný etických a morálních dilemat, zásadní film polského kina morálního neklidu režiséra Krzysztofa Zanussiho Ochranné zbarvení. Druhý páteční film Dealer nás přesune do dánského drogového podsvětí. Drobný kriminálník Frank se snaží splatit svůj dluh a začít žít normálně, ale jeho cesta je plná vzletů a pádů. Otázka zní, jak byste se zachovali vy? Páteční filmovou trojici dovrší kultovní hororová metamorfóza Moucha od Davida Cronenberga, na níž oceníte zejména bravurně zvládnuté maskérské umění, jež bylo v roce 1987 oceněno Oscarem a dodnes obrací žaludek nejednomu otrlému divákovi.

Sobotní promítání startuje s kultovním neorealistickým snímkem Smrt cyklisty. Španělsko-italské koprodukční drama režiséra Juana Bardema je psychologická satira o buržoazní třídě ale i o obyčejném lidském svědomí. Letos jediným dokumentárním snímkem je Majdan od režiséra Sergeje Loznicy, který sugestivním způsobem mapuje letošní události na Ukrajině. Po něm následuje Cesta ven, výjimečný současný český film Petra Václava o mladé romské matce, která by chtěla lepší život pro sebe i svou dceru, jenže se jí nedaří vymanit se ze systému plného předsudků a nesnášenlivosti. Po filmu neodcházejte, bude následovat panelová diskuse. Jak byste se zachovali, kdyby vaše dítě provedlo něco strašlivého? Filmem z roku 1992 Michaela Hanekeho Bennyho video nahlédneme do spletitých rodinných vztahů. Celý filmový program završíme neskrývanou kinematografickou chybou, sci-fi soustem pro statečné diváky. Jedná se o futuristický snímek Nexus, o kterém mnohé napoví to, že je hodnocen jako 9. nejhorší film na Československé filmové databázi. Speciálně k tomuto snímku bude zdarma podáván Becherův léčivý likér.

Provázeni chybami zůstaneme i při doprovodném programu. Sobotní přednáška Petra A. Bílka se bude věnovat naší fascinaci chybami ve filmech. Druhá sobotní přednáška Jany Čapkové nabídne sondu do „chyb“ lidské psychiky. Kromě odborných přednášek vás čeká také: diktát, nadaný čtrnáctiletý filmař, platforma Café Gramatyka, výstava, filmovědné uskupení DJ Deleuze, raut a kultovní nedělní výlet po stopách krás Sokolovska. Rozhodně se máte na co těšit.

Kompletní program naleznete na webových stránkách a aktuality hledejte na facebookovém profilu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru