Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Lidé dobří, jsou tu obři!

Lidé dobří, jsou tu obři!

Lidé dobří, jsou tu obři!
RECENZE – KOMIKS: Útok titánů 1 (Hadžime Isajama) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Já a manga? Nejprve (ze zvědavosti) první dva svazky Kategorie: Stvůry ze Zoner Press, nakladatelství, které v letošním roce vydávání mangy ukončilo, potom čtyři svazky Naruta a komplet Crying Freeman Plačící drak. Ten vyniká precizní kresbou a množstvím zábavných WTF momentů, které mi pomohly přenést se přes nedostatek, že děj se od určitého okamžiku zacyklil a nikam se neposouval, pouze varioval stále stejné situace. Navíc počet svazků (5) a zaměření na dospělého čtenáře byly pro mě snesitelnější než nekonečné série s juvenilními hrdiny (Naruto, Bleach, Death Note, Gantz), do jejichž vydávání se CREW ve spolupráci s nakladatelstvím Shueisha odvážně a s úspěchem pustila. Japonské komiksové obzory jsou ovšem mnohem širší a čtenáři zmlsanější, takže letos hlásí CREW další průlom, začátek vydávání mang z nakladatelské stáje Kodansha. Prvním plodem této spolupráce je manga z roku 2009 Útok titánů, tedy poměrně čerstvá záležitost, která se ale už stihla vklínit třeba do populární encyklopedie 1001 komiksů, které musíte přečíst, než zemřete.

útok titánů titulkaSvým zacílením na teenagery je tahle temná akční fantasy opět typickou šónen mangou (komiksem pro dospívající chlapce). Její autor Hadžime Isajama (nar. 1986) zavádí čtenáře do postapokalyptického světa, jemuž „vládnou“ obří bytosti. Lidstvo, respektive jeho zbytky, se stáhlo do měst ohrazených vysokými zdmi, odkud vyrážejí pouze průzkumné hlídky. Ty se s humanoidními titány utkávají, ovšem bez valného úspěchu. Celé století trvající stav, kdy obři žádné město nenapadli, je narušen překvapivým zjevením se několika desítek metrů vysokého monstra, jež zeď překoná. Pět let nato trojice mladistvých, Eren Yeager (jemuž výše zmíněný titán před očima sežral matku), jeho adoptivní sestra Mikasa a Armin, dokončí vojenský výcvik a je připravena chránit obyvatele města před dalšími útoky. Že tuto připravenost brzy nějaký titán prověří, je nabíledni…

Isajama je oslavován jako ten, kdo vlil manze do žil novou krev. Inu, proč ne, myšlenka postavená na střetu lidí s neznámými obřími bytostmi sice v japonském popkulturním kontextu zase tak originální není, ale tvůrce je dobrý vypravěč a dokáže navodit tísnivou atmosféru známou z Hitchcockových Ptáků (člověk jako zvíře v kleci). Stejně dobře mu jdou okamžiky osudových rozhodnutí, například zachránit dva a dalšího obětovat, nebo se snažit pomoct třem s rizikem, že zahynou všichni? Na rozdíl od loni uvedeného del Torova filmu Pacific Rim zde lidé nečelí monstrům ve strojích vyrovnávajících výškový handicap (název těchto strojů – Jaeger – zní vzhledem k příjmení hlavní postavy mangy trochu „podezřele“), nýbrž jsou v pozici oněch příslovečných Davidů, kteří se pouštějí do zápasů s brutálními (nemyslícími?) Goliáši taktikou prostorových manévrů.

útok titánů 1

Zklamala mě ovšem kresba. Ta je sice v různých promo materiálech označována jako nátlaková či přímo umělecká (vymykající se obvyklému mainstreamu), já se však prodíral stránkami, na nichž v dialogových scénách dominuje bublina s textem nad obrazem, v těch akčních pak chaos, proti kterému je vizuální ztvárnění bojových nindžovských technik v Narutovi festivalem přehlednosti. Detaily (třeba tváří) by ještě ušly, ale panoramatické výjevy (cokoli s titány) působí dost odbytě. Doufám, že na začátku to ještě Isajama neměl vizuálně zcela „v ruce“ a časem se vykreslil, nebo dám příběhu nadále šanci raději v seriálové (anime) podobě.

útok titánů

Manga bude u nás vycházet 4x ročně, vydavatelé doufají v dosažení onoho kýženého stavu, kdy přeložený svazek dostanou čtenáři v co nejkratším možném termínu po japonských fandech. Osobně jsem více zvědav na jinou Kodansha mangu, a sice Gunsmith Cats. Je to můj oblíbený subžánr girls with guns a naštěstí postrádá rozměr nekonečnosti.

 

Hadžime Isajama

Útok titánů 1

Nakladatelství CREW, Praha 2014
196 stran
189 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru