Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Dokumentární debut o české filmové avantgardě míří do USA

Dokumentární debut o české filmové avantgardě míří do USA

cfa_001

25. – 28. června 2015 se v hlavním městě amerického státu Colorado uskuteční již šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu Intendence. V tomto roce budou moci diváci za oceánem shlédnout také mezinárodní premiéru celovečerního dokumentárního debutu Česká filmová avantgarda režiséra Libora Nemeškala. Jedná se o vůbec první český snímek, kterému se podařilo probojovat do soutěžní sekce tohoto amerického festivalu.

Česká filmová avantgarda se zabývá problematikou existence jedinečného uměleckého proudu dvacátých a třicátých let dvacátého století, se kterým bývají spojována jména tak významných osobností české kultury jako byl Vítězslav Nezval, Jaroslav Seifert, Alexander Hackenschmied a mnoho dalších. Mezi základní východiska tohoto autorského dokumentu s edukativními prvky patří otázka, zda se jedná skutečně o zapomenutý mezník české kinematografie nebo jde o umělý konstrukt, který vytvořila až dodatečně filmová historie.

cfa_002

Dokumentární film mapující fenomén české avantgardy vznikal v několika etapách více jak pět let. Premiéra byla původně naplánována na polovinu roku 2012. Hotový snímek však spatřil světlo světa až téměř o tři roky později. Komplikace s dokončením filmu režisér Libor Nemeškal, který se v praxi věnuje střihové skladbě a pedagogickému působení na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, komentoval:

Důvodů bylo hned několik. Jedná se o nezávislý autorský projekt, takže se vždy našla nějaká zakázka, která byla dobře placena či spěchala, a měla tudíž přednost. Jistou komplikací byla také osoba režiséra Jiřího Krejčíka, který v dokumentu vystupuje. Pan Krejčík si totiž vymínil právo na cenzurní zásahy do filmu, což úspěšné dokončování filmu také značně brzdilo. Jako střihači se mi navíc obtížně přistupovalo k vlastní látce. Jedním ze zásadních zlomů ve výrobě filmu proto bylo angažování mého kolegy a kamaráda Davida Lorenze na post střihače. David mi poskytl potřebný nezaujatý pohled a umožnil mi věnovat se pouze režijnímu vedení filmu.

cfa_004

Diváci filmu mají možnost sledovat výpovědi předních českých historiků, teoretiků i filmařů. Mezi nimi se vyskytuje i unikátní materiál s režiséry Otakarem Vávrou či Jiřím Krejčíkem, kteří se premiéry snímku již nedožili.

Když jsme film připravovali, cílili jsme především na české publikum. Říkali jsme si, že téma je zapomenutou součástí naší historie, a proto bude zajímat primárně českého diváka. Je pro mě proto příjemným překvapením, že je o film zájem i za hranicemi naší republiky. Kromě úspěchu na Intendence se náš snímek mimo jiné probojoval i do užšího výběru jednoho z nejvýznamnějších dokumentárních festivalů v San Franciscu. To vysoce předčilo má očekávání,“ doplňuje Libor Nemeškal.

Česká filmová avantgarda bude na festivalu Intendence bojovat v kategorii celovečerních dokumentárních filmů. V té se kromě amerických dokumentárních filmů objeví i snímky z Číny, Turecka a Švýcarska. Mezi hlavní favority soutěže dlouhometrážních dokumentů patří zejména filmy Poverty, Inc. amerického režiséra Michaela Matheson Millera a turecký snímek režiséra Kagana Olgunturka The Illusionist. Tato díla již sklidila mnohá ocenění na filmových festivalech po celém světě. I v případě, že by si Česká filmová avantgarda z festivalu žádnou cenu neodnesla, jedná se o veliký úspěch. Nominací na ocenění se navíc dle slov režiséra filmu otevírají dveře k dalším festivalům:

Při výběru filmů se často přihlíží k selekci a úspěchům na předchozích akcích, takže jsme film hned přihlásili i na další americké festivaly. Soutěžní projekce v Coloradu se žel nemůžu z pracovních důvodů zúčastnit, a tak doufám, že ještě něco vyjde. Od srpna budeme s rodinou na pracovní stáži Fulbrightova programu v Kalifornii, takže bych si další příležitost vidět svůj snímek na americkém stříbrném plátně již určitě nenechal utéct!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 636

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru