Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Některé věci zůstanou nedopovězené…

Některé věci zůstanou nedopovězené…

Některé věci zůstanou nedopovězené…

NEKROLOG Aramisova 2015 – VÍT POLÁČEK –

„Je divná, všetkých tak krásne vykoľajuje, cítim ju, bude to dlhý let, ale asi som to posral,“ uváděl v roce 2009 na Famufestu katalog synopsi krátkého filmu Nora sa mi páčí tehdy studenta prvního ročníku na katedře režie Vladimíra Mičucha, který byl spíše známý pod pseudonymem Aramisova. Už tehdy se o krátkém, černobílém (a podle pravidel prváckých cvičení na katedře režie i němém!) filmu mluvilo jako o zjevení a něčem, co by diváci neměli minout. O pár měsíců později pak Aramisova za svůj první famácký film přivezl cenu z festivalu v brazilském Riu de Janieru. Načrtnutý milostný trojúhelník přitahoval kombinací přirozenosti, hravosti a jasným stylem.

Aramisova vystudoval v Žilině, odkud pocházel, stavební fakultu. Ještě před tím, než začal studovat na režii, tak založil bilingvní anglicko-slovensky psaný časopis o umění Panic Button. Na katedru režie FAMU v Praze se podle svých slov přihlásil i kvůli Věře Chytilové.Ona je pro mě vzor svobody. Vždycky si dělala to svoje a nenechala si do toho mluvit,“ komentoval své rozhodnutí v rozhovoru pro časopis Nový prostor. Vliv Věry Chytilové byl ostatně vidět i na jeho dvou následujících filmech Cagey Tigers a Čo sme robili predtym ako sme šli spolu na kakao. Film Cagey Tigers, který originálně popisovalo vztahový problém dvou kamarádek zamilovaných do stejného muže, tedy zase trochu jinou variaci na milostný trojúhelník, Aramisove přinesl největší úspěch, když byl vybrán do studentské sekce Cinéfondation na festivalu v Cannes v roce 2011. U obou (bohužel) posledních filmů Aramisove se ne náhodou objevuje v synopsi slovo „kamarádství“. Aramisova vždy hledal drobné konflikty, intimitu a hravou energii a stavěl se do opozice ke studentským filmům používajícím smrt jako emocionální atrakci. Mimo Chytilové často zmiňoval jako zdroj své inspirace i rané filmy mladého Juraje Jakubiska, kterého nakonec prý připomínal i svou energií.

aramiska_jakubisko

Státní fond kinematografie se letos rozhodl podpořit literární přípravu nového scénáře Aramisove pro jeho celovečerní debut s pracovním názvem Děcka z východu. Bohužel už nikdo tento film neuvidí, protože Aramisova překvapivě v noci z 18. na 19. června zemřel v žilinské nemocnici ve věku 41 let.  Pro jeho spolužáky a spolupracovníky tak zůstane spousta věcí nedopovězených a česká a slovenská kinematografie tak přijdou pravděpodobně o jeden vyhraněný a zajímavý debut a nejspíš nejen o něj. V osobě Aramisove ztrácí celá středoevropská kulturní scéna velký talent. Za Aramisovou zůstaly tři výborné studentské filmy, jeden amatérský a videoklip pro skupinu Vobezdud.

Pod NADAČNÍM FONDEM FAMU byl zřízen bankovní účet 270858285/0300 vedený u ČSOB, kam je možné posílat své příspěvky pro podporu pozůstalých Aramisove (dvouletá dcerka a studující žena). Tichá vzpomínka s němou projekcí krátkých filmů proběhla už v několika málo uplynulých dnech na piazettě Národního divadla v Praze.

Aramisova (vl. Jménem Vladimír Mičuch)

(narozen 27. 10. 1973 v Žilině – 19. 6. 2015 v Žilině)

Filmografie:

Vlky a lišky
Nora sa mi páčí (2009, 12 minut, FAMU, cena na festivalu v Rio de Janiero)
Cagey Tigers (2011, 23 minut, FAMU, oficiální výběr sekce Cinéfondation v Cannes)
Čo sme robili predtym ako sme šli spolu na kakao (2014, 32 minut, oficiální výběr festivalu v Angers, Francie)
Děcka z východu (rozpracovaný scénář celovečerního filmu podpořený Státním fondem kinematografie)

Zdroj obrázků: Facebookový profil Aramisove

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 61

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru