Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Konference o subverzi a deformaci v animovaném filmu

Konference o subverzi a deformaci v animovaném filmu

Konference o subverzi a deformaci v animovaném filmu

POZVÁNKA – TWISTED DREAMS OF HISTORY: SUBVERSIVENESS AND DEFORMATION IN ANIMATED FILM FROM V4 COUNTRIES (Mezinárodní akademická konference o animovaném filmu, Bílsko-Bělá, Polsko, 11.–13. 9. 2015) – JIŘÍ NEDĚLA –

Na rozdíl od plesů, houbaření a jiných způsobů trávení volného času, kterým se lze aktivně věnovat pouze v určitých obdobích vymezených společenskými konvencemi nebo přírodními zákony a které bývají označovány pojmem sezóna, konference ničím takovým svázány nejsou. Fundamentálním předpokladem k tomu, abyste se jich mohli zúčastnit, je vaše povědomí o nich. Dále pak samozřejmě alespoň částečná shoda jejich tematického zaměření s polem vašich odborných zájmů. Pokud do tohoto pole spadá animovaný film, pak je následující pozvánka určena právě vám.

Ve dnech 11.–13. září se v polském městě Bílsko-Bělá, ležícím poblíž hranic mezi Polskem, Českou republikou a Slovenskem, uskuteční mezinárodní akademická konference nazvaná „Twisted Dreams of History. Subversiveness and Deformation in Animated Film from V4 Countries” (Pokroucené sny o historii. Subverze a deformace v animovaném filmu zemí Visegrádské čtyřky). Základním východiskem této události, pořádané galerií Bielska BWA a zaštítěné Pedagogickou univerzitou v Krakově a Mezinárodním visegrádským fondem, je koncept Visegrádské čtyřky jako aliance zemí se stejnou kulturní, historickou a politickou identitou a animovaného filmu jakožto média, pro něž při reflexi společensko-politické situace v tomto regionu platila podstatně jiná pravidla než pro hraný film. To se odráželo především v odlišném přístupu cenzury, ale i způsobu financování. Vlivem těchto i jiných okolností se autorský animovaný film stal nepřehlédnutelným kulturním fenoménem, v němž nacházely útočiště nejrůznější projevy podvratnosti, rebelií, ale i obsesí a perverzí.

Co tedy návštěvníky Bílska-Bělé čeká? Otevřené a volně přístupné konference se zúčastní šestnáct odborníků z Polska, Maďarska, Ruska, České republiky, Číny a Itálie. Rozdělena bude do pěti panelových diskuzí (pátek, sobota), souhrnného kulatého stolu (neděle), a projekcí animovaných filmů (jež se budou uskutečňovat po celý víkend). Panel „Politické vidiny“ otevře svým příspěvkem profesor Marcin Giżycki (Škola designu v Rhode Islandu; Vysoká škola technická v Katovicích, umělecký ředitel festivalu Animator), který se zaměří na téma tradice polské politicky angažované animace. O ní pojedná také Wiola Sowa (filmařka; Pedagogická univerzita), tentokrát z feministického úhlu pohledu. Maďarský animovaný film bude nahlédnut dvojím způsobem: v jeho uchopení historie z širší komparativní perspektivy (Brigitta Ivanyi-Bitter, MOME, Budapešť) a z detailního pohledu na maďarskou kinematografii (Anna Ida Orosz, ELTE, Budapešť).

Michał Bobrowski (Jagellonská univerzita v Krakově) se ve svém příspěvku bude věnovat autorskému animovanému filmu na příkladu díla Zdzisława Kudły, dlouholetého ředitele Studia animovaného filmu v Bílsku-Bělé (nejstarší a stále fungující polské studio tohoto druhu). Totéž téma na základě filmů Alexandera Sroczyńského, poněkud zapomenutého mistra absurdity zpracuje Denis Viren (Moskevský státní kulturní institut). Intelektuální a umělecký vliv polského malíře Zdzisława Beksińského na animovaný film bude předmětem zájmu Macieje Stasiowského (Jagellonská univerzita v Krakově). Neoddiskutovatelný dopad českého surrealisty Jana Švankmajera na světovou animaci bude představen hned dvakrát – jedním z přednášejících na toto téma bude Bogusław Zmudziński (Hornicko-hutnická akademie v Krakově), druhým Jiří Neděla (Univerzita Palackého v Olomouci).

Dva filmaři, Robert Sowa (Akademie výtvarných umění v Krakově) a Guo Chunning (Čínská lidová univerzita, Peking), kteří se zároveň věnují pedagogické činnosti, představí problematiku intermediálního charakteru a intertextuality animovaného filmu, a na stejné téma promluví i Olga Bobrowska (Jagellonská univerzita v Krakově). V rámci speciálního panelu „Italská spojka“ budou diskutovány italsko-visegrádské vztahy v příspěvcích, jejímiž autory budou dr hab. Stefan Bielański (Pedagogická univerzita) a Giuseppe Sedia (Mezinárodní federace filmových kritiků). Profesorka Paola Bristot (Umělecká akademie v Bologni) a Andrea Martignoni, světově uznávaná zvukařka a pedagožka na Univerzitě IULM Miláně, se budou věnovat dichotomii mužské a ženské filmové tvorby a jejího dopadu na podobu současného italského animovaného filmu. Coby přednáškový prostor bude sloužit Galeria Bielska BWA (3 Maja 11).

Konferenční debaty budou doprovázeny filmovými projekcemi. Ve čtvrtek 10. září se uskuteční zahřívací promítání děl mladých visegrádských tvůrců, soustředěných ve zvláštní kolekci vydané Visegrádským animačním fórem v roce 2015. V pátek 11. září bude k vidění pásmo „Pokroucené sny o Primanimě“, výběr nezajímavějších snímků z maďarského festivalu Primanima, který vede jedna z účastnic konference Anna Ida Orosz. Slovinsko-polský festival animovaných filmů StopTrik IFF nabídne v sobotu 12. září výběr nejlepších soutěžních filmů z pěti ročníků. Toto pásmo představí ředitelé festivalu Olga a Michal Bobrowští. V neděli 13. září dojde na speciální uvedení filmů tvořených metodou papírkové animace, které vzešly ze Studia animovaného filmu v Bílsku-Bělé. Po fascinující diskuzi a vzrušující filmové projekci jsou návštěvníci zváni na Animovanou noc s videoklipy z chorvatského festivalu Supertoon (pátek, Cafe Aquarium) a z festivalu StopTrik IFF (sobota, Cafe&Bar Celna 10).

plakat finał mały

Twisted Dreams of History. Subversiveness and Deformation in Animated Film from V4 Countries

Mezinárodní akademická konference o animovaném filmu

Galeria Bielska BWA, 3 Maja 11, Bílsko-Bělá, Polsko

11.–13. 9. 2015

+ Tisková zpráva v Češtině ke stažení
+ Program v angličtině ke stažení 

Webová stránka

Facebooková skupina

Organizuje Bielska Gallery BWA, Pastiche Filmz, Anca NGO, MANIFESZT – Professional & Interest Association of Hungarian Makers of Animated Films a Italský kulturní institut v Krakově.

Akademický patron: International Scientific-Research Center MEDITERRANEUM, Pedagogická univerzita Krakow.

Supported by Visegrad Fund.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 34

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru