Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Králičí chutná stále výborně

Králičí chutná stále výborně

Králičí chutná stále výborně
RECENZE – KOMIKS: Usagi Yojimbo: Návrat Černé duše (Stan Sakai) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Tentokrát je potřeba upozornit všechny, kteří by se hodlali seznámit s Usagim právě prostřednictvím čtyřiadvacátého svazku, že to není nejlepší nápad. Pokud totiž nevíte, kdo je to Jei, jaká byla jeho úloha v předchozích dílech a jaký má k hlavnímu hrdinovi, králičímu roninovi, vztah, může vám Návrat Černé duše připravit lehké zklamání. Přesto Stan Sakai dělá vše, aby podobnému rozčarování sérií dosud nepolíbeného comicsového čtenáře zabránil.

Svazek sestávající z jednoho uceleného příběhu je o posedlosti. Usagiho fanoušek ví, že Jei je (téměř nepřemožitelný) démon, který si usmyslel „hříšného“ ronina zlikvidovat. Zdánlivě sice už podlehl (Ostří trav), ale podařilo se mu přestěhovat do jiného těla a v podobě šermířky Inazumy, doprovázené dívenkou Keiko, dál páchá zlo. Když zločinecký šéf Bakuchi ztrojnásobí odměnu za Inazuminu hlavu, protože mu tato před nějakým časem zabila syna, přivolá vidina zisku na její stopu profesionální i amatérské lovce odměn. Což mimo jiné znamená, že se Usagi znovu setká s Genem a Toulavým psem.

pcs_1-1443215904

Téměř celou úvodní třetinu věnuje Sakai vysvětlení, odkud se vlastně démon Jei vzal a kdo byl ten první posedlý nešťastník, do něhož se Černá duše vtělila. Je to tragická story o obětování vlastní duše ve prospěch vidiny vyššího dobra, což se bohužel zvrhne v nekončící zabíjení. Pravidelný čtenář tak náhle zjišťuje, že postava Usagiho nemesis, „nástroje bohů“, kterou si dosud spojoval s absolutním zlem (Cesta poutníka, Kruhy), měla za sebou pohnutou minulost. Netuším, zda Sakai koncept promyslel zrovna takto, ale skoro to vypadá, že Jei představuje nejtěžšího protivníka právě proto, že v něm Usagi bojuje vlastně sám se sebou, se svými osobními pochybeními a životem plným násilí.

pcs_1-1443216183V knize však nejde jen o doslovnou posedlost démonem (najdeme zde i scény vymítání), Sakai si všímá také lidské posedlosti penězi, která žene lovce odměn a jejich informátory. Myšlenkové poselství je neseno bohatě strukturovaným příběhem, v němž se střídají nejen časové roviny, ale také realita s výjevy majícími původ v horečnatých snech. Kýžené odlehčení přichází se vzájemným špičkováním, kterým se častují Gen a Toulavý pes, dva profesionální lovci odměn, kteří v honbě za posedlou Inazumou spojí své síly. A aby toho nebylo málo, Návrat Černé duše funguje žánrově i na poli detektivky, závěrečná pointa odkazuje ke gangsterskému dramatu. Do tohoto koktejlu dokáže tvůrce vložit i zdánlivě nadbytečné a nedůležité, ale velice působivé setkání Usagiho s bývalým protivníkem doživotně poznamenaným roninovou katanou.

Není divu, že se série Usagi Yojimbo stala jednou z hvězdných položek CREWního vydavatelského portfolia. Udržet u tak rozsáhlé ságy vyrovnanost kvality, přicházet stále s něčím novým a postupně vybudovat komplexní fikční svět, který se často obejde bez přítomnosti titulního hrdiny, je neuvěřitelný výkon. Skoro se dere na jazyk, že posedlost prací Stana Sakaie je ta jediná omluvitelná…

 

Stan Sakai

Usagi Yojimbo: Návrat Černé duše

Nakladatelství CREW, Praha 2015
192 stran
249 Kč (224 Kč v e-shopu CRWE)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru