Zde se nacházíte: 25fps » Festivaly a přehlídky » AFO: Po stopách Vikingů

AFO: Po stopách Vikingů

AFO: Po stopách Vikingů

RECENZE: Vikingové: Hledání nových světů (2004) – KRISTÝNA MICHALIČKOVÁ –

Zapomeňte na rohaté helmy. Putovat po skutečných stopách vikingů a objevovat nové světy je výzva, kterou jako diváci můžete přijmout ve čtvrtek 16. dubna v rámci festivalu Academia Film Olomouc. Snímek Marca Fafarda Vikingové: Hledání nových světů (Vikings: Journey to New Worlds) vás zavede k úplným počátkům a zároveň rozkvětu vikingských válečných a objevitelských cest po celém světě. Kromě toho prolomí mýty, které se k této kultuře vážou, a to v návaznosti na historii a legendy.

Byli tito lidé pouze krvelačnými válečníky nebo také dobrodruhy a farmáři? Jak stavěli své lodě a orientovali se na svých proslulých plavbách? Prostřednictvím poutavého komentáře, animací, hraných sekvencí a především vizuálně přitažlivých záběrů na krajinu máte jedinečnou šanci získat odpovědi na tyto otázky, a zároveň se zbavit zkreslené představy o tom, jak vikingové vypadali a žili.

Vikingové 1

Dokument vyniká zejména množstvím esteticky krásných záběrů krajiny, ve které se Vikingové pohybovali.

Přestože ve filmu mnohdy převažují především zmiňované dlouhé záběry na islandskou krajinu, kterou vikingové obývali, nechybí zde ani důležité informace o jejich proslulých lodích a plavbách, případně zmínky o náboženství a událostech, které jsou neodmyslitelně spjaté s evropskou historií. Velkou předností je také velmi dynamické tempo filmu zvýrazněné hudební složkou. Přestože ta by mohla opět odkazovat k mnohdy nepravdivému zobrazení vikingů, jež dobře známe z řady jiných filmů, zde naopak vytváří patřičnou atmosféru, díky které je například popis výstavby lodí mnohem poutavější. Efektivně působí také propojení odborného komentáře s pasážemi ústředních postav v rámci vikingské historie a ság, a sice Erika Rudého, který osídlil části Islandu a Grónska, a jeho syna Leifa Erikssona, jenž je díky svým plavbám často považován za prvního Evropana, který vstoupil na americký kontinent.

Vikingové: Hledání nových světů má rozhodně potenciál zbavit vás zkresleného pohledu na jedinečnou kulturu, která v mnoha ohledech ovlivnila běh dějin, a to i přes zhuštění informací do poměrně krátkého časového úseku. Na druhou stranu to ale může být příležitost, jak v rámci festivalu Academia Film Olomouc navštívit další zajímavý program, který je v rámci sekce Zánik a počátek věnovaný právě tomuto tématu.

Vikings: Journey to New Worlds

Režie: Marc Fafard
Scénář: Marc Fafard, Jonathan Hock
Kamera: Andrew Kitzanuk
Hudba: Pierre Rousseau

Kanada, 2004, 40 minut

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 16

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru