Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Zlatého ledňáčka na 29. Finále Plzeň získal Rodinný film režiséra Olma Omerzua

Zlatého ledňáčka na 29. Finále Plzeň získal Rodinný film režiséra Olma Omerzua

Zlatého ledňáčka na 29. Finále Plzeň získal Rodinný film režiséra Olma Omerzua

TZ: Výsledky Zlatého ledňáčka (29. ročník Finále Plzeň)

Filmový festival Finále Plzeň dnes vyhlásil výsledky 29. ročníku ocenění Zlatý ledňáček. O vítězích rozhodovali mezinárodní porotci v čele s Mikem Reissem, scenáristou amerického seriálu Simpsonovi. Hlavní cenu, Zlatého ledňáčka, v kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film odborná porota udělila dramatu Rodinný film režiséra Olma Omerzua. Zlatého ledňáčka za Nejlepší dokumentární film získal snímek V paprscích slunce od režiséra Vitalije Manského. Vítězem Nejlepšího televizního a internetového projektu v kategorii cyklická tvorba je seriál Mamon v režii Vladimíra Michálka. Ocenění za Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii necyklická tvorba si odnesla pohádka Jiřího Stracha Svatojánský věneček. Novinkou letošního slavnostního udílení cen byly skleněné trofeje Zlatého ledňáčka v barvách festivalu navržené designéry Adélou Přibáňovou a Vítem Zavadilem.

„Během Finále Plzeň jsem viděl 14 filmů a všechny jsem si opravdu užil. Vítězný Rodinný film jsem zhlédl před 3 dny a musím se přiznat, že od té doby o něm přemýšlím. Má skvělý příběh, výborné herecké výkony a je velmi dobře zrežírovaný a vizuálně zajímavý,“ řekl scenárista Simpsonových a předseda mezinárodní celovečerní poroty Američan Mike Reiss.

Filmy hodnotili odborníci, kteří zasedli ve třech mezinárodních porotách pro kategorie Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film, Nejlepší dokumentární film a Nejlepší televizní tvorba. O Zlatého ledňáčka soupeřilo v kategorii celovečerních hraných nebo animovaných filmů celkem 13 snímků. V kategorii dokumentárních filmů soutěžilo 12 nominovaných dokumentů a v kategorii televizní tvorby se do soutěže dostalo celkem 8 děl v kategorii cyklická a 4 v kategorii necyklická televizní tvorba.

Nestatutární ceny udělily soutěžním filmům také poroty složené ze studentů Západočeské univerzity v Plzni. V kategorii Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film si studentské ocenění odnáší loutkový film Malý Pán v režii Radka Berana. V kategorii Nejlepší dokumentární film pak cenu získal Nebezpečný svět Rajka Dolečka režisérky Kristýny Bartošové. Z televizních projektů v kategorii Nejlepší televizní a internetový projekt – cyklická tvorba u studentů zvítězil Labyrint v režii Jiřího Stracha. Cenu za Nejlepší televizní a internetový projekt – necyklická tvorba studenti udělili snímku True Štúr od režisérů Michala Baláže a Nora Držiaka.

„Z výsledků udílení cen mám radost, složení poroty je letos opravdu vydařené, a proto jsem i já byla zvědavá, jak vše dopadne. Nový start festivalu se povedl, děkujeme za přízeň a ohlasy všech, kteří nás podporují. Návštěvníků oproti uplynulým ročníkům přibylo a prodalo se o tři tisíce více lístků než loni,“ zhodnotila letošní 29. ročník ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Slavnostní vyhlášení oceněných Zlatým ledňáčkem proběhlo ve čtvrtek 21. dubna od 19:45 ve velkém sálu Měšťanské besedy v Plzni. Od 20:20 bylo udílení cen živě vysíláno na ČT Art, večerem opět provázel moderátor Jakub Žáček. Příští 30. ročník festivalu Finále Plzeň se uskuteční 21.–26. dubna 2017.

VÝSLEDKY OCENĚNÍ ZLATÝ LEDŇÁČEK 2015:

Statutární ceny – Mezinárodní porota

Celovečerní porota: Mike Reiss, Mariola Wiktor, Juan Torres, Bill Guentzler, Martin Hradecký
Televizní porota: Jeffrey Bowers, Alessandro De Rosa, Eliška Křenková
Dokumentární porota: Mohammadreza Farzad, Teodora Mihai, Kamila Zlatušková

Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Rodinný film – Olmo Omerzu
Rodinné drama plné vizuální magie, šťastných konců s hlubokou melancholií a nejlepším hereckým výkonem desetiletí… v podání psa.

Nejlepší dokumentární film
V paprscích slunce – Vitalij Manskij
Dokument odvážně ukazuje, co se skrývá pod povrchem, a také odhaluje zadní vrátka do reality, která je přísně střežena generacemi cenzorů. Filmaři dokázali obrátit překážky ve svůj prospěch a to s citlivostí, elegancí a špetkou humoru i navzdory srdcervoucímu závěru.

V paprscich slunce_Filip Remunda Veronika Slámová

Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „cyklická tvorba“
Mamon – 5. díl – Vladimír Michálek
Mysteriózní thriller na vysoké úrovni, povýšený ještě o hladinu české politické scény. Příběh nás polapil od první scény. Ostře řezaný scénář přinesl nebezpečný příběh finanční korupce.

Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „necyklická tvorba“
Svatojánský věneček – Jiří Strach
V žánru pohádek se velmi těžko hledá způsob, jak sdělit něco nového, avšak tento film nabízí překvapivě svěží pohled na tradiční postavy, což je rozhodně nečekané. Směs klasických vtípků, grotesky a ironie v každé roli dovolila zasmát se i temné stránce. Všechny prvky dohromady vytvářejí kontrast k tomu, co se v tomto žánru stalo standardem.

Svatojansky venecek_Jiri Strach Eliska Jansova

Nestatutární ceny – studentská porota

Celovečerní porota: Kateřina Benešová, Simona Egriová, Petra Krajčovičová, Albert Hrubý, Michal Drhovský
Televizní porota: Adam Koloušek, Kristýna Vozková, Adéla Kovačiková
Dokumentární porota: Vladimír Váchal, Nikol Hejlíčková, Kamila Hovorková

Nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film
Malý Pán – Radek Beran
Film si zasloužil cenu za celkovou koherenci snímku – od výpravy, až po výtvarné schéma a hudební podkres a vydařenou interpretaci příběhu.

Nejlepší dokumentární film
Nebezpečný svět Rajka Dolečka – Kristýna Bartošová
Film nenutí diváka do vyhraněné názorové pozice, je velmi poutavě zpracován.

Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „cyklická tvorba“
Labyrint – 3. díl – Jiří Strach
Dílo je nekompromisním a syrovým obrazem mysteriózního kriminálního příběhu.

Nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „necyklická tvorba“
True Štúr – Michal Baláž, Noro Držiak
Film inovativně a poutavě zpracovává jednu z významných etap slovenské historie a neopomíná ani edukativní úhel pohledu.

 

Zvláštní uznání

Celovečerní porota
Domácí péče – Slávek Horák
Dokonalý protiklad vítěznému filmu. Hluboký tragický příběh, zvládnutý s lehkostí a humorem.

Dokumentární porota
Koudelka fotografuje Svatou zemi – Gilad Baram
Nádherně umělecky zpracovaný film, který nám zprostředkovává setkání s mistrem a poskytuje intimní pohled na jeho kreativní tvorbu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru