Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » AARGH! 15

AARGH! 15

AARGH! 15
V lednu vyšlo 15. číslo komiksového sborníku AARGH!, v němž dvojice editorů Tomáš Prokůpek a Tomáš Kučerovský pravidelně představuje českou i zahraniční tvorbu. Jubilejní číslo přináší 180 stran příběhů a publicistiky.

O obálku se postarala Lenka Šimečková. (Pro ty, kdo preferují o něco méně něžné barvy, je tu alternativa v podobě obálky Marka Rubce.) Právě mysteriózní příběh Páteř domu Lenky Šimečkové a rozhovor Lukáše Růžičky s touto autorkou tvoří přibližně třetinu sborníku. Mladá ilustrátorka (1991), která v současnosti studuje ilustraci na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, se velmi dobře pohybuje v prostředí internetu a její tvorba se tak dostává k fanouškům po celém světě – facebooková stránka Šimečkové má přes 20 000 fanoušků.

Skrytá tvář Jiřího Gruse představuje průlet nepublikovanými komiksovými kresbami a projekty vynikajícího tvůrce, který se věnuje volné malbě a ilustraci, ale nezapomíná ani na médium komiksu (viz komiksové album Drak nikdy nespí). V něm Grus (1978) debutoval už v roce 1990 v časopise Kometa a vyzrálé se jeví být už kresby z poloviny 80. let.

Kratšími pracemi nebo ukázkami je představena řada současných českých autorů (Gruml, Krch, Osoha, Čupová, Kabát, Kučerovský ad.). Pohled do minulosti přináší autorský portrét s názvem Čtyři tvůrčí období Jiřího Srba, jenž těží z nově objevených podkladů z rodinného archivu výtvarníka. Srb (1919–1980) se, jak píše Tomáš Prokůpek, po celý život zabýval především propagační grafikou. Přesto je jeho přínos pro český strip výrazný.

Autor preferoval obrázky bez doprovodného textu, které označil za „zábavnější a svým způsobem i obtížnější“. Vedle publikování v DikobrazuMladém světě, Svobodném slově a dalších periodikách se intenzivně věnoval amatérskému divadlu v Malé scéně na Žižkově.

Překlenutí mezi českou a bulharskou komiksovou částí AARGH! obstarává ukázka z dobrodružného chorvatsko-srbského komiksu La Bête Noire: Pátá doba – Rovnováha Darka Macana a Milana Jovanoviće.

O historii a současnosti bulharského komiksu píše bulharský výtvarník a publicista Anton Stajkov. Následuje několik ukázek různorodosti současné tvorby. Výtvarně nejvýraznější je zřejmě Boris Pramatarov a jeho Šiva a krokodýl. Zaujme také bulharsko-polská spolupráce Diany Nanevy a Bartosze Sztybora s názvem Bratr. Pozornosti neujde ani nádherně barevný Papírník polského autora Rocha Urbaniaka, jenž ve své tvorbě spojuje mýty a legendy s cestováním.

Patnácté číslo uzavírá vzpomínka na českou komiksovou legendu Káju Saudka prostřednictvím ankety, kde dvanáct českých tvůrců prozradilo, co pro ně Saudek znamenal a jak je jeho tvorba ovlivnila.

 

_ObalkaSimeckovaObalkaRubec_thumbAARGH! 15, editoři Tomáš Prokůpek a Tomáš Kučerovský, 180 stran, doporučená cena 175 Kč, vydal spolek Analphabet Books v roce 2015. Obsah AARGH! 15 a ukázky naleznete zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 279

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru