Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Wrestleři, mumie, upíři a kravští duchové

Wrestleři, mumie, upíři a kravští duchové

Wrestleři, mumie, upíři a kravští duchové

RECENZE – KOMIKS: Hellboy: Ďáblova nevěsta a další příběhy (Mike Mignola, Richard Corben, Kevin Nowlan, Scott Hampton) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Povídky v jedenáctém hellboyovském svazku pokrývají období 50. až 80. let, tedy roky, kdy byl Hellboy zaměstnán jako agent v Úřadě paranormálního výzkumu a obrany. A jede sólově, z jeho známých kolegů se pouze na začátku první povídky mihne Abe Sapien. Tento příběh s názvem Hellboy v Mexiku aneb Opilecký vokno je retrospektivní. Abe najde uvnitř polorozpadlé benzinové stanice vybledlou fotografii svého parťáka ve skupince s trojicí mexických wrestlerů a Hellboy zavzpomíná na rok 1956, kdy se coby zelenáč spojil s těmito bratry v boji proti démonům. Následující Dvojprogram zla odkazuje na praxi majitelů kin ve 30. a 40. letech nasazovat dva filmy za cenu jednoho. Většinou šlo o tzv. áčkový titul (zde povídka Sullivanova odměna) a kratší snímek pořízený za nízký rozpočet, tzv. béčkové filmy (šestistránkový Chrám Sebekův). Spící mrtví pro mě představují jádro a vrchol celého svazku, bez ohledu na titulní Ďáblovu nevěstu. Zakázkový (osmistránkový) Whittierův odkaz je zajímavý jen tím, že k němu Mignola pořídil nejen scénář (jako ke všem ostatním povídkám), ale také kresbu. Závěrečný příběh Busteru Oakleyovi se splní přání poněkud vybočuje z nastaveného kursu, protože je mixem okultismu a sci-fi, Hellboy se totiž poprvé (a doufám, že také naposled) setká s mimozemšťany.

hellboy11_01Jestliže v povídce V kapli Molochově (z předchozí sbírky Paskřivec) posedlý malíř říká, že už nebude malovat, Mignola se s touto postavou ztotožňuje a skutečně si nad světem, který stvořil, udržuje především literární dohled. Výtvarníku Richardu Corbenovi, jenž zazářil ve zmíněném Paskřivci, svěřil hned tři povídky (vlastně čtyři, když přistoupíme na hru s dvojprogramem). Mexický trip je fajn, protože zdařile míchá křesťanské vlivy (mariánské zjevení) s pohanskými (démoni, mayské božstvo), ostatně známý mexický kult Santa Muerte není nic jiného než směs katolického a aztéckého folklóru. Navíc je tu ještě wrestling, nápad, který Mignola vtělil do jedné své kresby a později jej rozpracoval do této povídkové podoby. Ďáblova nevěsta čerpá z legendy o židovském králi Šalamonouvi a králi démonů Asmodeovi, přičemž do ní Mignola přisype ještě pád Akry a templářské rytíře. Pozornému čtenáři neunikne zmínka o společnosti Zinco. Povídka Sullivanova odměna vyniká atmosférou strašidelného (a nenasytného) domu, k ní přilepené „béčko“ Chrám Sebekův pobaví zvláště těch pár diváků, kteří letos navštívili projekci Proyasovy fantasy Bohové Egypta (Hor nemá rád Seta). Dlužno podotknout, že děj (na rozdíl od filmu) nehýří barvami, ale odehrává se v potemnělé muzejní expozici egyptského umění. Celý Dvojprogram je pak zábavně zarámován scénou v bizarním kinosále.

Velkým překvapením a vrcholem knihy jsou však Spící mrtví. Mají správně hororově úchylný scénář (holčička zpívající své mrtvé kočce) s vtipnými momenty (agenti Úřadu, obrázek zrecyklovaný z Hellboye v Mexiku) a klasickou upíří zápletkou. Scott Hampton dodal gotickou atmosféru prodchnutou romantickou dekadencí, kdy díky koloristovi Davu Stewartovi z temných panelů jasně svítí jen rudá barva Hellboyovy kůže. Jakkoli se může někomu zdát ta myšlenka kacířská, dobře, že Mignola upustil od nápadu nakreslit si tuhle povídku sám.

hellboy11_03

Jak je už dobrým zvykem, bonusová výbava dává nahlédnout do umělecké kuchyně všech zúčastněných výtvarníků (se zasvěcenými komentáři). A ještě jedno překvapení se skrývá na úplně posledních stránkách. Vše nasvědčuje tomu, že Comics Centrum po komiksu Ragemoor a Corbenově participaci na hellboyovských příbězích dává tomuto výtvarníkovi další příležitost – letos na podzim vyjde jeho interpretace Poeových povídek s názvem Duchové mrtvých. Milovníci Corbenova makabrózního stylu, který Hellboyovi tolik sluší, se už teď můžou těšit.

 

Mike Mignola, Richard Corben, Kevin Nowlan, Scott Hampton

Hellboy: Ďáblova nevěsta a další příběhy

Comics Centrum, Praha 2016
208 barevných stran
599 Kč (vázaná, v e-shopu vydavatele 359,40 Kč)

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru