Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » V novém pásmu iShorts poměří síly studenti 5 českých a slovenských filmových škol

V novém pásmu iShorts poměří síly studenti 5 českých a slovenských filmových škol

V novém pásmu iShorts poměří síly studenti 5 českých a slovenských filmových škol

Další souboj filmových škol je tady! Výběr snímků reprezentujících současnou tvorbu pěti filmových škol Česka a Slovenska určuje velký žánrový rozptyl – program se vine od dobových dramat, přes temné pohádky až po mysteriózní sci-fi.

První projekce pásma iShorts; Zkrátka studenti proběhne již tradičně v Praze, a to ve středu 4. 5. 2016 v Bio Oko. O týden později jej budou moci zhlédnout diváci v dalších kinech v České republice a na Slovensku. V úterý 10. 5. 2016 se projekce uskuteční v Ostravě (Studio Karel), Veselí nad Lužnicí (Veselský filmový klub) a v Trnavě (Berliner DKP). Den poté, ve středu 11. 5. 2016, pásmo dorazí k divákům do Zlína (Golden Apple Cinema), Jablonce nad Nisou (Kino Junior), Brna (Kino Art) a do Bratislavy (Kino Film Europe).

Program bude tentokrát zahrnovat pětici snímků vybraných z produkce FAMU, FAMO, UMPRUM, UTB a VŠMÚ. První jmenovanou školu bude reprezentovat Furiant (2015) Ondřeje Hudečka. Této osobité výpovědi o mládí klasika českého divadla Ladislava Stroupežnického se v poslední době dostalo pozornosti především kvůli lednovém úspěchu snímku na americkém Sundance, odkud si jeho tvůrce přivezl cenu za režii ze soutěže krátkých filmů, a také kvůli jeho následnému vítězství na Českých lvech v sekci studentských snímků.

Z písecké FAMO bylo vybráno drama Šest dní (2015) režírované Michaelou Polákovou, jež pojednává o krátkém výseku ze života mladé dívky čelící zásadní životní situaci. Pražskou UMPRUM bude zastupovat žánrová podívaná Pavla Soukupa, temná pohádka o střetu lidského strážce lesa s bájným Hejkalem nazvaná Lesapán (2015), a z produkce zlínské UTB bude v programu uveden snímek V Adamovom rúchu (2015), v němž režisér Martin Velič přenesl na plátno bouřlivý, vyhrocenými emocemi prostoupený partnerský vztah dvou mladých mužů.

Do pomyslného souboje s českými filmovými školami se rovněž zapojí bratislavská VŠMÚ, jejímž reprezentantem bude krátký film Chronos (2015). Sci-fi Martina Kazimíra odehrávající se v prostředí hotelového pokoje, kde čas plyne pozpátku a kde starý muž nachází nový pohled na svět, získalo v lednu cenu na newyorském festivalu sci-fi filmů.

Délka projekce je 118 minut. Filmy budou promítnuty v originálním znění s českými titulky.

Web: www.ishortswww.ishorts.eu
Facebook: facebook.com/ishorts
Twitter: twitter.com/iShorts

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru