Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Všichni hledáme lásku

Všichni hledáme lásku

Všichni hledáme lásku
RECENZE: Miluj mě, jestli to dokážeš (režie: Dagmar Smržová, 2016) – VERONIKA JANČOVÁ –

Lásku, uspokojení, naplnění a extázi hledáme všichni. Bez ohledu na to, jestli jsme zdraví, nebo zda trpíme nějakou formou postižení, které nám ztěžuje a omezuje normální život. Pro druhou skupinu osob je však cesta za fyzickou láskou velmi obtížná. Právě tímto tématem se zabývá dokumentární film Miluj mě, jestli to dokážeš, oceněný diváky na 20. ročníku MFDF Ji.hlava. Dokumentaristka Dagmar Smržová zde velmi citlivou a současně humornou formou odhaluje problematiku sexuality zdravotně postižených a otevírá diskuzi o sexuální asistenci.

Dagmar Smržová není v této oblasti žádným nováčkem, ve své tvorbě k tématu života lidí se zdravotním postiženým neustále vrací. V několika autorských dokumentech, jako jsou například Nejtěžší volba (2010), Zachraňte Edwardse (2010) nebo Otázky pana Lásky (2013), sleduje zápas protagonistů s nepřízní osudu a těžkými životními podmínkami, jež jim jejich diagnóza přináší. Bohaté zkušenosti Dagmar Smržové s prací s postiženými lidmi se na dokumentu Miluj mě, jestli to dokážeš projevily velmi pozitivně. Na protagonisty se přes veškeré jejich jinakosti dokáže dívat jako na „normální“ lidi a nikoli jako na nějaké exoty, které stojí za to sledovat kvůli odchylkám, jež je vydělují z většinové společnosti. Naopak vede diváka k důležitému uvědomění. Mnohem lépe než jiné dokumenty nás učí pohlížet na zdravotně postižené jako na obyčejné lidi, jako jsme my sami, s běžnými a zcela přirozenými potřebami, které se i my snažíme uspokojit.

Hlavními hrdiny dokumentu jsou tři charismatičtí muži, dva Tomášové a Adam, z nichž každý trpí jinou formou zdravotního postižení. Nespojuje je tedy stejná diagnóza, ale potřeba fyzické lásky. Kromě svého znevýhodnění jsou to obyčejní, dobře vypadající mladí muži, pro které je však velmi problematické najít si partnerku a profesionálky je většinou odmítají. Nicméně sami se za nemocné nepovažují. Věří, že mají právo mít pohlavní styk stejně jako ostatní muži, a proto se rozhodnou svůj problém aktivně řešit. Dokument sleduje jejich dobrodružnou cestu za uspokojením, jež hledají v ženské náruči, a současně nám s překvapivou otevřeností umožňuje nahlížet do jejich každodennosti a intimity.

Režisérce však nejde o to, představit nějakou každodenní rutinu, anebo těžkosti života hrdinů v jejich komplexnosti. Vybírá si a sleduje pouze tento jeden velmi specifický problém, který je nicméně také nedílnou součástí jejich (každodenních) starostí. Navíc, na rozdíl od hlavních hrdinů jiných dokumentů zaměřených na postižené lidi, jako jsou Normální autistický film (režie: Miroslav Janek, 2016) nebo Jmenuji se Hladový Bizon (režie: Pavel Jurda, 2016), protagonisté nežijí ve vlastním světě a velmi dobře si uvědomují realitu. Také jejich problém je velmi přirozený a pro diváka poměrně snadno představitelný: těžko se vžijeme do role vozíčkáře, který musí čelit řadě nesnází při cestování hromadnou dopravou, zatímco s problémem najít vhodného sexuálního partnera se většina z nás už někdy potýkala.

Miluj mě, jestli to dokážeš odkrývá téma, které může vzbuzovat jisté rozpaky, protože je v české společnosti poměrně nové, neoddiskutované a „kontroverzní“. Před sexuálními potřebami zdravotně postižených bychom však neměli zavírat oči, nebo na ně koukat skrz prsty. Režisérka Dagmar Smržová poukazuje na nutnost tolerance vůči jejich sexuálním potřebám, upozorňuje na nezbytnost jejich situaci řešit a dokonce nabízí východisko. V polovině filmu se představuje Vladana, prostitutka a sexuální průvodkyně, která se rozhodla vyškolit na sexuální asistentku pro handicapované klienty. Vladana je ztělesněným řešením, které se nabízí, a otevírá otázku služby sexuálních asistentek, jež u nás na rozdíl od západní Evropy zatím prakticky chybí.

Dagmar Smržová si se zvoleným tématem poradila obdivuhodným způsobem. Uchopila jej velmi seriózně a s respektem vůči svým protagonistům. Zároveň se nad nimi zbytečně nedojímá a nesklouzává k patetičnosti. Pracuje s humorem, ale nijak téma neznevažuje a protagonisty nezneužívá. Dokument otevírá tabuizované a zároveň závažné téma a velmi citlivým pohledem nechává diváka poznat intimní život postižených lidí a jeho úskalí. Najdou se kvalifikované asistentky, které (nejen) trojici našich hrdinů dokážou milovat?

 

Miluj mě, jestli to dokážeš

Scénář a režie: Dagmar Smržová
Kamera: Ferdinand Mazurek, Prokop Souček, Tomáš Nováček
Střih: Adéla Špaljová
Zvuk: Michal Janoušek
Hudba: Eva Javůrková, Jan Čtvrtník
Česká republika, 2016, 63 min.
Premiéra: 8. prosince 2016 (Artcam)

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru