Zde se nacházíte: 25fps » Český film » Tuzemský westernový drahokam

Tuzemský westernový drahokam

Tuzemský westernový drahokam

RECENZE: Zloději zelených koní (režie: Dan Wlodarczyk, 2016) – VERONIKA JANČOVÁ –

Jihočeské westernové drama o honbě za zeleným bohatstvím nás zavádí do bizarní komunity kopáčů vltavínů, kteří při této ilegální činnosti riskují zdraví, svobodu a v konečném důsledku také vzájemné a partnerské vztahy. Poutavý dramatický příběh je obohacen nejen westernovými prvky, ale také nádhernými přírodními lokacemi a oslnivou krásou zelených drahokamů.

Režisérem a současně scenáristou filmu je Dan Wlodarczyk, jenž se doposud věnoval především televizní tvorbě. Je podepsán například pod několika epizodami divácky veleúspěšného seriálu Případy 1. oddělení. Filmový příběh vznikl volně na motivy knihy Jiřího Hájíčka Zloději zelených koní. Avšak zatímco knižní předloha je spíše lyrickým románem, její filmová adaptace má podobu dobrodružného, drsného dramatu s příměsí westernu. V hlavních rolích Pavla Lišku coby bezcharakterního „Kaču“ zdařile doplňuje doposud neokoukaný Marek Adamczyk v roli Pavla, studenta geologie a odborného asistenta na ústavu mineralogie. Herecký koncert podtrhuje charismatická Jenovéfa Boková jako Pavlova partnerka a realitní makléřka Karolína.

uni

Příběh začíná ve chvíli, kdy si chce Kača (Pavel Liška) začít vydělávat hledáním a prodejem vltavínů. Dokáže vycítit příležitost a má silné ruce, ale chybí mu odborné znalosti a kontakty. Neví, kde hledat a jak prodat. Přichází proto za starým známým Pavlem (Marek Adamczyk) a přemlouvá jej, aby společně vytvořili kopáčský tým. Pavlův zájem o minerály, vidina výdělku a současná deziluze z akademického života vyústí v kladnou odpověď a Pavel se pouští s Kačou do práce. Na první pohled snadný výdělek však skrývá řadu úskalí. Kača je nevyzpytatelný, bezpáteřní a nepříliš zodpovědný. Jedinou hodnotou jsou pro něj peníze, nikoli přátelství či partnerská loajalita. Oba kopáči jsou ohroženi jak sami sebou, tak policií a konkurencí, která jim dýchá na záda. Zdrojem nebezpečí a dobrodružství je však také samotné prostředí. Špína, zima, prach, mokro, tma, nepohodlí, tvrdá dřina a neustálá hrozba zavalením půdou jsou cenou za nejistý výsledek. V mnoha scénách, které lze sledovat se zatajeným dechem, jsou Kača s Pavlem zachyceni, jak v těžkých podmínkách hledají drobné dobře ukryté minerály, jež země nechce dát lacino.

Film je výrazně prodivácký, a zároveň funkčně a sebejistě vystavěný. V úvodních scénách seznamuje diváka jak s hlavními postavami, tak také představuje všechna úskalí při hledání vltavínů a v neposlední řadě přichází i s odbornými teoriemi o jejich vzniku na našem území. Bez zaváhání předkládá divákovi téměř všechny informace, ale současně nabízí nezodpovězenou otázkou ohledně vztahu Kači a Karolíny (Jenovéfa Boková). Od počátku je totiž mezi nimi patrné silné napětí, a to především ze strany Karolíny. Zatímco Kača reaguje na Karolínu s jistou lhostejností a odtažitostí, Karolína se snaží jakékoli interakci s Kačou vyhnout, je z jeho přítomnosti vždy velmi rozrušená a s velkou nelibostí sleduje, jak se staří kamarádi (Pavel a Kača) dali opět dohromady. Tíživé tajemství, které je stínem minulosti a má potenciál dolehnout na všechny postavy, si chce nicméně ponechat pro sebe. Tato záhada se táhne celým snímkem, je na ni pravidelně odkazováno a postupně jsou divákovi předkládány různé indicie, které mu pomáhají v pátrání po tom, co se mezi nimi v minulosti stalo. Díky tomu se ono tajemství stává nástrojem posilování dramatu, zvyšování napětí a předmětem závěrečného vyvrcholení filmu.

1621182-2015-08-31-6826

Pavel, zklamaný z akademického života, prahne po rychlém výdělku, jenž je pro něj současně spojen s badatelským nadšením. Rád by některé vzácné kousky zařadil do své sbírky, což je pro Kaču nepochopitelné, protože ten je motivován pouze ziskem a za objevenými polodrahokamy vidí jen peníze. Mezi oběma proto dochází k dříve či později nevyhnutelným sporům. Příčinou vzájemných rozkolů nejsou jen jejich odlišné motivace, ale také neustálé problémy, které jsou s nebezpečnou prací spojeny. Bezcharakterní Kača se navíc nejeví jako ideální společník a snaží si vždy zachránit hlavně vlastní kůži a majetek. Film vrcholí na okraji jámy vykrystalizovaným sporem dvojice, kdy vygraduje také osobní drama postav. Zatímco jsou oba kopáči bohatší o několik (desítek) tisíc, minulost je konečně odkryta a jejich vzájemné i partnerské vztahy jsou nenávratně poznamenány.

Snímek Zloději zelených koní přichází s originálním a napínavým příběhem, který není příliš předvídatelný ani zdlouhavý a díky své dobrodružnosti nijak nenudí. Prolíná se v něm osobní drama postav s drsným westernovým příběhem a s určitou dávkou přírodní lyričnosti. Snímek není příliš sofistikovaný, ale na druhou stranu netrpí žádným ze syndromů současného českého filmu. Pracuje s příběhem ze střední vrstvy a je zasazen do prostředí běžného mladého páru. Neukazuje ani nablýskaný svět vyšší třídy (a nemučí tedy běžného diváka obrázky hypermoderní kuchyně, kterou si pravděpodobně nikdy nebude moct dovolit), ani neparazituje na odpudivé špinavosti prostředí nižších sociálních vrstev. Zloději zelených koní jsou navíc ryzím dramatem. Film se podařilo udržet v mezích zvoleného žánru a je naprosto beze stop komiky (což si neodpustily například jinak vynikající loňské Kobry a Užovky). Pavel Liška se dokázal zcela geniálním způsobem oprostit od svých předchozích filmových rolí „idiotů“ a vytvořil neuvěřitelně suverénní, střízlivou a současně krásně zkaženou postavu.

160332378_b03b91

Film po celou dobu udržuje solidní drama, neuchyluje se k černému humoru ani tragikomičnosti. S dramatem navíc pracuje ve dvou liniích. Ve chvíli, kdy ustupuje drama spojené s hledáním vltavínů, posiluje osobní drama postav, aby se obě linie střetly ve velkém finále. Dokonce nemáme ani pocit chybějícího konce jako u mnoha tuzemských filmů z poslední doby. Naopak snímek vrcholí grandiózní závěrečnou scénou v podobě souboje obou protagonistů o čest hlavní hrdinky. Tváří v tvář, na okraji jámy, na život a na smrt.

 

Zloději zelených koní

Režie: Dan Wlodarczyk
Scénář: Hana Wlodarczyková, Dan Wlodarczyk, Petr Jarchovský
Kamera: Richard Řeřicha
Střih: Marek Opatrný
Hudba: Juraj Dobrakov
Hrají: Pavel Liška, Marek Adamczyk, Jenovéfa Boková, Gabriela Míčová, Šárka Vaculíková, Bolek Polívka
Česká republika, 2016, 90 min.
Premiéra: 8. září 2016 (CinemArt)

 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 22

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru