Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » Filmový Frank Sinatra v obrazech

Filmový Frank Sinatra v obrazech

Filmový Frank Sinatra v obrazech
RECENZE – KNIHA: Frank Sinatra: Filmové dědictví (David Wills, Knihy Omega 2016) – MILAN HAIN –

Přestože Frank Sinatra (1915–1998) ztvárnil ve filmu a televizi přibližně 60 rolí a za své herecké umění byl oceněn Oscarem i Zlatým glóbem, stále je u široké veřejnosti vnímán spíše jako zpěvák, pro něhož bylo herectví pouze „vedlejším produktem“ hudební slávy (tak jako v případě Elvise Presleyho). Publikaci Davida Willse Frank Sinatra: Filmové dědictví (v originále The Cinematic Legacy of Frank Sinatra) tak můžeme přivítat jako sympatický pokus přiblížit Sinatrovo čtyřicetileté působení v Hollywoodu, které dalo vzniknout takovým titulům jako Ve městě (On the Town, 1949), Odtud až na věčnost (From Here to Eternity, 1953), Muž se zlatou paží (The Man with the Golden Arm, 1955), Some Came Running (1958), Dannyho jedenáctka (Ocean’s Eleven, 1960), Mandžuský kandidát (The Manchurian Candidate, 1962) a Von Ryanův Expres (Von Ryan’s Express, 1965).

Třísetstránková publikace prostřednictvím více než dvou stovek fotografií mapuje Sinatrovu filmovou kariéru od skromných počátků z 1. poloviny 40. let přes muzikálové úspěchy ve snímcích společnosti MGM (Anchors Aweigh, Till the Clouds Roll by, Ve městě) a oceňované výkony v dramatických úlohách (Odtud až na věčnost, Suddenly, Muž se zlatou paží, The Joker Is Wild, Mandžuský kandidát) až po pozdní kreace v thrilleru První smrtelný hřích (The First Deadly Sin, 1980) nebo v sérii televizních filmů. Fotografie jsou vedle vysvětlujících popisek doplněny citacemi Sinatry a jeho přátel a kolegů, úryvky z dobových recenzí a replikami z vybraných filmů. Kromě toho v knize najdeme také úvodní dvacetistránkovou esej Davida Willse, ve které autor komentuje Sinatrovu filmografii a uvádí některé zajímavosti z hercova soukromí, a tři kratší vzpomínkové texty Sinatrových potomků Nancy, Tiny a Franka Jr. Protože atraktivita knihy spočívá především ve fotografiích, můžeme tyto texty brát jako „bonusovou výbavu“, která svou přítomností neurazí, ale hloubkou předkládaných informací ani nijak nenadchne. Zároveň asi nikoho nepřekvapí, že autor i Sinatrovy děti vykreslují slavného herce a zpěváka výhradně v pozitivním světle, jakožto mimořádně talentovaného a všestranného umělce a liberálně smýšlejícího člověka bojujícího proti rasovým a dalším předsudkům.

Jak už bylo řečeno, hlavním důvodem ke koupi knížky pro většinu potenciálních čtenářů a čtenářek budou fotografie, které byly velmi pečlivě vybrány v autorově osobním archivu a v dalších sbírkách. Vedle toho, že vhodným způsobem představují Sinatrovy nejzásadnější filmové a televizní role, fungují i jako pozoruhodné fotoalbum dokumentující fyzickou proměnu jednoho člověka. Z toho důvodu může být velmi zábavné procházet knížkou „na přeskáčku“ a srovnávat Sinatrovo vzezření z dob jeho největší (filmové) slávy v 50. letech s jeho hollywoodskými začátky nebo naopak s rolemi pozdějšími.

Lákavost knihy pro české publikum bohužel výrazně snižuje redakční ledabylost, která propustila desítky chyb a překlepů, zejména pak ve vlastních jménech. Můžeme tak narazit na „Joa Mankiewitze“, „Kim Nowakovou“ (s. 10), „Jamese Stewarda“ (oba s. 13), „Lee Ramickovou“ (s. 20), „Ernesta Borgina“ (s. 68), „Freda Zinnemana“ i „Zimmermana“ (s. 8 a 73), „Cendrica Gibbonse“ (s. 126), „Delmera Davise“ (s. 181), „Williama Willera“ (s. 224), „Johna Frankenheima“ (s. 236) nebo „Orsona Wellse“ (s. 244). Nedůslednosti se však týkají i celých vět (např. s. 267) nebo formálních záležitostí, jako je například používání kurzívy v zápisu názvů filmů nebo rozdělování slov přes řádek.

Ve výsledku tak sice Willsovu obrazovou publikaci mohu doporučit, nejlépe však v její původní, anglicko-jazyčné edici, kterou „nehyzdí“ tolik zbytečných redakčních chyb jako tu českou.

Frank Sinatra: Filmové dědictví

David Wills
DOBROVSKÝ, Knihy Omega; Praha, 2016
304 s., ISBN 978-80-7390-419-7
ukázka z české verze knihy je dostupná na stránkách vydavatele zde

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 133

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru