Zde se nacházíte: 25fps » TV » The 100: Čtvrtý boj o přežití

The 100: Čtvrtý boj o přežití

The 100: Čtvrtý boj o přežití

TV – REFLEXE: The 100 (2014-?) – KRISTÝNA MICHALIČKOVÁ –

Již závěr třetí sezóny seriálu The 100 představoval velký příslib do sezóny budoucí. Zachrání přeživší „stovky“ znovu lidskou rasu tentokrát před ničivou radioaktivní bouří? Co se stane s kódem umělé inteligence uchovaným v čipu? Kdo další zemře a kdo bude žít? Takové a další otázky se nepochybně množily v hlavách fanoušků tohoto seriálu, který již od počátku láká na postapokalyptický svět a široké spektrum ambivalentních postav. Jak si však tvůrci ve skutečnosti poradili se čtvrtou sezónou?

Úvod sezóny plynule navazuje na předchozí události. Všechny klany Zemšťanů[1] se vzpamatovávají z krutého ovládnutí umělou inteligencí A.L.I.E., kterou Clarke (Eliza Taylor) sice zničila, ovšem s vědomím toho, že všechny přeživší brzy vystaví dalšímu nebezpečí. To představuje ničivá vlna radiace, která se šíří do světa z rozpadajících se jaderných elektráren. Čas na záchranu všech je krátký a jak už to tak v tomto seriálu bývá, vyžaduje nejen silné vůdčí jedince, ale i řadu lidských obětí, jejichž počet úměrně narůstá se vzrůstající panikou a snahou zachránit hlavně sebe a svůj klan.

Pro vyšší dobro

Radioaktivní nebezpečí nevyvolává pouze strach spojený s další vyčerpávající snahou o záchranu. V případě hlavních postav[2] slouží blížící se hrozba především jako prostředek odhalující jejich již tolikrát zkoušený soucit a smysl pro morálku. Vyzdvihnout si zaslouží zejména ty momenty, které poukazují na vrtkavost klíčových rozhodnutí a opakování stejných chyb, jež byly v předchozích sezónách hlavními postavami striktně odsuzovány. K bezpochyby nejsilnějším okamžikům patří zejména usilovná snaha Clarke zachránit všechny, jež ovšem vrcholí sobeckým pokusem o záchranu pouze vybrané skupiny. Dále jsou to ve druhé sezóně tolik odsuzované pokusy na lidech, ke kterým se nyní uchýlí doktorka Abby (Paige Turco) při hledání možností ochrany proti radiaci. Prakticky tak zopakuje počínání kruté doktorky z Mount Weather, která se konec konců rovněž snažila zachránit své lidi před stejnou zhoubou. V těchto okamžicích je důležitý zejména důraz na schopnost sebereflexe, která v kritických chvílích vede postavy ke zpytování svědomí. To v konečném důsledku navádí k palčivým otázkám typu: Je lepší obětovat jednoho pro záchranu všech, nebo většinu pro záchranu spravedlivě vybrané menšiny? A kdo má vůbec právo o tom rozhodovat? Právě tyto velmi silné okamžiky dělají z The 100 seriál, který stojí za to sledovat. Na druhou stranu je však nutné upozornit na fakt, že čtvrtá sezóna je oproti předchozím hned z několika důvodů zatím prokazatelně nejslabší.

Všeho moc škodí

Výrazné nedostatky se projevují zejména v přehnané snaze upoutat co nejvíce divákovu pozornost. To se projevuje prostřednictvím znovuobjevení se nových postav z minulé sezóny, jako je například pacifistická Luna (Nadia Hilker) nebo král Roan (Zach McGowan). Nově se objevuje také postava Iliana (Chai Romruen) coby frustrovaného mladíka osvobozeného od A.L.I.E. Všechny tyto postavy měly od svého vstupu do děje výrazný potenciál a skutečně představovaly silnou motivaci ke sledování dalších událostí. O to větší zklamání však vyplynulo z chabého vývoje těchto postav vrcholícího jejich odstraněním, které svědčí spíše o neschopnosti poradit si s jejich složitými charaktery než o praktickém upozadění ve prospěch celkového vývoje děje.

Dalším negativním faktorem směřujícím k upoutání pozornosti patří zejména snaha o nastolení co nejvyhrocenějších situací, jejichž cílem je udržet diváky v napětí až do naprostého konce. Zatímco v předešlých sezónách představovala tato tendence výrazné pozitivum v podobě vrstvení napínavých, ale přesto vyvážených událostí, nyní, jak se zdá, přesáhli tvůrci únosnou hranici. Projevem je neustálé vršení jednoho zvratu za druhým, což vede k přehnaně rychlému tempu, skokům v čase a konečně také k nedotažení některých klíčových problémů nejen v rámci boje o přežití, ale také v rámci vztahů mezi jednotlivými postavami. V tomto případě stojí za to zmínit smutnou skutečnost, že vyřešení některých vztahových situací divák nemá k dispozici buď vůbec, nebo je nucen si je domýšlet na základě náznaků. Ty však mohou být v tomto případě spíše matoucí a ke škodě než ke zvyšování atraktivity a kreativity celého seriálu.

S nadějí do páté sezóny

Samotný závěr sezóny však opět slibuje novou zajímavou zápletku. Je však otázkou, jak ji tvůrci zvládnou tentokrát. Nezbývá než doufat, že její potenciál využijí naplno a bez patetické snahy překvapovat za každou cenu.

 

The 100

Tvůrce: Jason Rothengerg
Scénář: Kass Morgan, Jason Rothenberg, Lina Patel, Aaron Ginsburg, Wade McIntyre, Kim Shumway, atd.
Kamera: Philip Linzey, Michael C. Blundell, Nathaniel Goodman
Hudba: Marc Dauer, Evan Frankfort, Tree Adams, Liz Phair
Hrají: Eliza Taylor (Clarke Griffin), Bob Morley (Belamy Blake), Devon Bostick (Jasper Jordan), Christopher Larkin (Monty Green), Paige Turco (Abigail Griffin), Marie Avgeropoulos (Octavia Blake), Lindsey Morgan (Raven Reyes), Richard Harmon (John Murphy), Henry Ian Cusick (Marcus Kane), Isaiah Washington (Thelonious Jaha), Adina Porter (Indra), Nadia Hilker (Luna), Zach McGowan (Roan), Chai Romruen (Illian), a další.

USA, Bonanza Production, Alloy Entertainment, Warner Bros. Television, CBS Television Studios, (2014-?), 4 sezóny, 13 dílů/1 sezóna, 43 minut


[1] Mezi tyto klany patří nejen původní Zemšťané, ale zároveň obyvatelé vesmírné stanice Archa, kteří se na Zem dostávají již v závěru první sezóny a postupně se seznamují s ne zrovna přátelskou kulturou původních Zemšťanů. Ti je označují jako další klan – Skykru (Nebeský lid). Je možné sem začlenit i přeživší „stovky“, které se od druhé sezóny opět spojí se Skykru.

[2] Dominantními postavami nadále zůstávají zástupci „stovky“ Clarke, Octavia, Raven, Bellamy, Monty, Jasper, Murphy a zástupci Archy: Abby, Kane a Jaha. V soukolí událostí napříč sezónami zde mají své zastoupení i postavy z různých klanů Zemšťanů, a to zejména král ledového národa Azgeda – Roan a jeho vyzvědačka Echo nebo válečnice Indra z klanu Trikru.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 16

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru