Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Baltimore povídkově

Baltimore povídkově

Baltimore povídkově

RECENZE – KOMIKS: Baltimore 3: Tajemný poutník a další příběhy (Mike Mignola, Christopher Golden, Ben Stenbeck) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Podle ohlasů má série o lordu Baltimoreovi u tuzemských čtenářů úspěch, takže jim Comics Centrum s koncem léta nadělilo další pokračování. Jak již název napovídá, jde tentokrát o povídkovou sbírku, která se ovšem drží hlavní vyprávěcí linie a rozšiřuje fikční svět, v němž se achabovská postava upírobijce Baltimorea pohybuje.

Pokud bych rád něco vypíchl hned na začátku, pak úvod Kima Newmana, anglického spisovatele, publicisty a filmového kritika. Newman se v něm představuje jako erudovaný znalec a komiksovou sérii o Baltimoreovi dokáže vřadit do příslušného literárního kontextu. Česky vyšel před několika lety jeho román Anno Dracula (1992), v němž stvořil alternativní obraz Anglie konce 19. století (královna Viktorie se vdala za hraběte Draculu), motivy Stokerova románu propojil s příběhem Jacka Rozparovače a nezapomněl ani na spoustu odkazů pro fanoušky detektivní, dobrodružné a hororové literatury daného období. Jestli předmluvy přeskakujete jako nutné zlo, tentokrát radím se u Newmanova textu zastavit.

Ale zpátky k Baltimoreovi. O vdově a o tanku jsou dvě kratičké povídky, z nichž ta první je dojemná a titulní hrdina v ní svým způsobem prokáže, že dosud lidskost úplně neztratil. Ve druhé se už zase s ničím nepáře a obě motivicky odkazují na válku, ze které se všechno to zlo zrodilo. Tajemný poutník je klasickou baltimoreovštinou, hlavní postava se jen krátce zastaví na své cestě za pomstou, nedokáže již nikde zakořenit, zbývá beznaděj těch, kteří marně doufají v příchod nějakého spasitele. Ve Hře se už dokonce ani nezastaví, městem jen projede, zanechávaje jej jeho osudu, a jádrem povídky je flashback fungující jako pocta dílu Edgara Allana Poea. Maska Rudé smrti, pochopitelně. Ale nejen ta… a samotný Poe je zde také přítomen, byť v podobě připomínající něco, oč by o několik desítek let později měl jistě zájem Ú.P.V.O. Tuším, že nejdelším příspěvkem v knize je Medikament dr. Leskovara. Do rybářské osady, kam se uchýlili obyvatelé blízkého města, spadne Baltimore doslova z nebe. Kombinace Wellsova Ostrova doktora Moreaua a myšlenky, že cesta do pekla bývá dlážděna dobrými úmysly, je akční řeží, ve které autoři se zvráceným potěšením vytahují na denní světlo neuvěřitelné příšery. Závěrečný Inkvizitor přivádí na scénu Baltimoreova nelítostného pronásledovatele a další postavy známé z Morových lodí a Prokletých zvonů.

Povídkové sbírky mívají většinou kolísavou kvalitu, ale MignoloviGoldenem se podařilo Tajemného poutníka umně vybalancovat. Ve Hře a Inkvizitorovi dokonce vyzkoušeli, zda bude jejich svět fungovat bez neustálé přítomnosti titulní postavy, a ukázalo se, že ano. A jestli si v závěru nakypřili půdu pro setkání Baltimorea s inkvizitorem Duvičem, je nač se těšit.

Stenbeckův skicář a galerie obálek (Mignolova s Baltimorem proti King Kongovi!) jsou bonusem korunujícím každý svazek této povedené série.

Mike Mignola, Christopher Golden, Ben Stenbeck

Baltimore 3: Tajemný poutník a jiné příběhy

Nakladatelství Comics Centrum, Praha 2018
160 stran
599 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru