Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Festival ÍRÁNCI s podtitulem Nesmrtelnost představí v Praze, Brně a Bratislavě to nejlepší z íránského filmu

Festival ÍRÁNCI s podtitulem Nesmrtelnost představí v Praze, Brně a Bratislavě to nejlepší z íránského filmu

Festival ÍRÁNCI s podtitulem Nesmrtelnost představí v Praze, Brně a Bratislavě to nejlepší z íránského filmu

V Praze, Brně a Bratislavě se v lednu odehraje osmý ročník festivalu ÍRÁNCI. První velká filmová událost roku slibuje program pečlivě sestavený z vrcholné produkce současných íránských tvůrců. Festival odstartuje slavnostní zahájení 15. ledna 2019 ve 20 hodin v kině Lucerna černou komedií Pig (Prase), která je jedním z nejúspěšnějších íránských filmů letošního roku. Režisér Mani Haghighi, jehož snímek Příchod draka měl v minulosti na festivalu velký ohlas, přijede svůj nový film osobně představit.

Stejně jako v minulých ročnících budou na festivalu uvedeny filmy, které premiérovaly v Cannes, Berlíně, Benátkách, Locarnu, Amsterdamu a na dalších prestižních světových festivalech. Mnoho z nich bude v České republice k vidění poprvé a řadu z nich přijedou osobně představit jejich tvůrci z řad nejvýraznějších osobností íránského filmového světa.

Umělecký ředitel festivalu Kaveh Daneshmand k nadcházejícímu festivalu říká:

„Osmý ročník festivalu ÍRÁNCI se ponese ve znamení nesmrtelnosti skvělých filmů. I v dnešní době, kdy na nás z médií proudí čím dál větší záplava bezobsažných, pomíjivých obrazů, má dobrý film moc nás hluboce ovlivnit na celá léta, někdy i na celý život. ÍRÁNCI opět přinesou výběr silných snímků, které divákům zůstanou v paměti ještě dlouho poté, co opustí promítací sál.“

Nejzajímavější filmy íránských tvůrců se představí v zavedených sekcích: Soutěž celovečerních filmů, Soutěž dokumentárních filmů a Soutěž krátkých filmů. Režisér nebo režisérka vítězného filmu získá pro svůj příští film 10 dní postprodukce v předním pražském studiu Magic Lab. Loňský ročník opanoval snímek Hora režiséra Amira Naderiho. Cenu mu udělila mezinárodní porota složená z výrazných tvůrčích osobností: celovečerní filmy hodnotila Iva Bittová, Razieh Ansari a Sylvie Leray, dokumentární filmy Kamila Zlatušková a Kateřina Hager, krátké filmy pak Anna Ljubinecká, Dahlia Ayoub a Nicole Goode. Srdce a hlasy diváků si získal film Isráfil výrazné režisérky mladé generace Idy Panahandeh.

Festival také nabízí bohatý doprovodný program: návštěvníci poznají různorodou íránskou kulturu i skrze semináře, výstavy i gastronomii. Program pro filmové profesionály pořádá partner festivalu FCC (Farsi Cinema Center, Centrum perského filmu), první nezávislá platforma pro propagaci filmové tvorby z perskojazyčných oblastí.

Pražská část festivalu proběhne ve dnech 15.-20. ledna 2019. Poté se festival přesune do Brna (22.-23. ledna) a Bratislavy (24.-26. ledna).

ÍRÁNCI

Festival ÍRÁNCI byl založen v Praze v roce 2012 se záměrem představit každoročně českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se nadále rozrůstal, a nyní je platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Festival se koná v Praze, Brně a v Bratislavě.

Oficiální stránky festivalu / Facebook / Instagram

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru