Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Nadprůměrné hospodské povídačky

Nadprůměrné hospodské povídačky

Nadprůměrné hospodské povídačky
RECENZE – KOMIKS: Legendy o Myší hlídce 1 (David Petersen) – JAROSLAV STUCHLÝ

V záhlaví recenze je sice jako autor uveden David Petersen, ale pravda je, že se světem svých myšáků učinil totéž, co Mike MignolaHellboyem v knize Hellboy: Neuvěřitelné příběhy. Poskytl jej kolegům, aby společně dali vzniknout komiksové sbírce krátkých příběhů, jež rozšiřují hlavní vyprávěcí linii.
Rámec této antologie není nijak originální, vychází z tradice Boccacia (Dekameron), resp. Chaucera (Canterburské povídky).
Myši scházející se pravidelně v hospodě V Červnové ulici v městečku Kůrová Kamenice mají občas problémy s placením účtů. Majitelka hostince tedy vyhlásí soutěž o nejlepší příběh, přičemž vítězi bude jeho dluh velkoryse smáznut. Štamgasti se tedy začnou předhánět ve vyprávění…

Tvůrce myšího universa Petersen si pro sebe vyhradil úvod a pak už jen krátké (jednostránkové) spojovací pasáže. Třinácti povídek se zhostili různí autoři (scenáristé a výtvarníci), z nichž tuzemskému čtenáři bude patrně nejznámější Guy Davis (série Ú.P.V.O.). Co se týká děje, daří se většině ze zúčastněných umělců trefit atmosféru série Myší hlídka, jejich vyprávění jsou plná hrdinství, odvahy, sebeobětování. Za ránu úplně mimo lze považovat asi jen příspěvek Katie Cookové Myšák Lišák. Příběhově nic moc a výtvarným stylem trčí povídka z antologie jako kost z otevřené fraktury. Mistrovským způsobem se z úkolu „vylhal“ Jason Shawn Alexander. Jeho Havran je převyprávění klasické Poeovy básnické skladby s myšákem v hlavní roli. K těm nejheroičtějším povídkám (myš versus mnohem větší soupeř) patří Potenciál a Bříměbor a norek.

Ačkoli Legendy o Myší hlídce (logicky) nedosahují úrovně Petersenových autorských prací, stále je to lehce nadprůměrná záležitost, kterou fanoušci jistě ocení. A pokud vás zajímá, který z příběhů nakonec vyhrál, vězte, že ten, který nádherně a bez jediného slova dialogu či vnitřního monologu vytvořil Karl Kerschl.

Bonusový materiál sestává z „obrazů“ k legendám visících na stěnách hostince, přehledu postav vystupujících v rámcovém příběhu, plánku hostince, nezbytné mapy Myšího teritoria, na které najdete Kůrovou Kamenici, a medailonků všech přispěvatelů.

 

 

David Petersen

Legendy o Myší hlídce

Comics Centrum, Praha 2018
144 barevných stran
599 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru