Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Letní filmová škola představí tvorbu Larse von Triera i virtuální realitu

Letní filmová škola představí tvorbu Larse von Triera i virtuální realitu

Letní filmová škola představí tvorbu Larse von Triera i virtuální realitu
Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se koná od 27. července do 5. srpna, představí méně známou tvorbu i nejzásadnější celovečerní díla Larse von Triera. V programu nebude chybět ani atraktivní virtuální realita a loni poprvé představená sekce LFŠ uvádí, díky níž pořadatel LFŠ, Asociace českých filmových klubů, pošle divácky nejúspěšnější film do kinodistribuce. Premiéru na Letní filmové škole budou mít také muzikálové snímky Projektu 100.

Nová sekce Letní filmové školy nazvaná Ikona se věnuje kultovním režisérům současnosti a pátrá po tom, jakým způsobem dospěli k svému ikonickému statusu. Hlavní dramaturg Letní filmové školy Jan Jílek popisuje tuto novinku následovně: „Cílem sekce je představit méně známou tvorbu von Triera, základní prvky, ze kterých se postupně složil obraz velkého režiséra, a ozřejmit divákům genezi jeho kariéry. Festival uvede von Trierovy studentské filmy, experimentální práce, reklamy, videoklipy, divadelní záznamy a zároveň i nejzásadnější celovečerní hraná díla.“ Dramaturgie sekce se ujal filmový historik a profesor z kodaňské univerzity Peter Schepelern, který je považovaný za největšího světového experta na tvorbu dánského režiséra a jehož kniha Lars von Trier a jeho filmy je jedinou monografií, která u nás zatím vyšla. Součástí sekce budou Schepelernovy úvody a přednášky koncipované speciálně pro Letní filmovou školu a dalším hostem bude i jeden z nejbližších spolupracovníků Larse von Triera, Anders Refn, který působil jako střihač a asistent u většiny jeho posledních filmů.

Vůbec poprvé se Letní filmová škola bude věnovat i fenoménu virtuální reality. Komplexní program připravený ve spolupráci s festivalem Jeden svět a Asociací virtuální a rozšířené reality představí autorské dokumenty s ekologickou či migrační tematikou, artové kousky z předních světových festivalů nebo výběr nejzajímavějších VR videoklipů. V rámci odborného programu se návštěvníci dozvědí více o samotném procesu vzniku filmů pro virtuální realitu, o distribuci VR snímků a budoucích výzvách pro tento nový trh. Hostem k této sekci bude francouzský tvůrce Mathieu Pradat, který patří ke špičkám na poli virtuální reality – jeho snímky se dostaly na festivaly do Benátek, Sao Paula či Montrealu. Na LFŠ odhalí virtuální i reálné zákulisí svého snímku Proxima a také detaily z nově připravovaného pohádkového projektu.

Sekce AČFK uvádí připomene distribuční činnost pořadatele festivalu Asociace českých filmových klubů a kromě přehlídky filmů uvedených do kin v uplynulém roce představí novinky chystané pro podzim 2018: polské satirické drama Tvář režisérky Małgorzaty Szumowské, které AČFK do kin uvede společně s Be2Can Distribution, a adaptaci románu Iana McEwana Na Chesilské pláži se Saoirse Ronanovou v hlavní roli.

AČFK je také pořadatelem Projektu 100, v němž vrací na filmová plátna klasická díla české i světové kinematografie v digitalizované podobě. V tomto roce bude Projekt 100 věnovaný muzikálovému žánru a všech pět filmů letošní kolekce (Zpívání v dešti, Limonádový Joe aneb Koňská opera, Rocky Horror Picture Show, Vlasy a Moulin Rouge) bude mít na Letní filmové škole premiéru.

Loni tým AČFK představil na Letní filmové škole nový projekt s názvem LFŠ uvádí, jehož základním cílem je propojit festival s distribucí a zapojit festivalové diváky do procesu filmové akvizice. Ze tří výrazných filmů předvybraných akvizičním týmem AČFK vzešel po diváckém hlasování během minulého ročníku LFŠ první vítěz – britská gay romance Na konci světa, jež měla distribuční premiéru v lednu tohoto roku. Letos projekt pokračuje v nezměněné podobě a diváci budou mít možnost vybírat ze zbrusu nové trojice filmů: francouzského artového survivalu Noc požírá svět, irského vztahového dramatu Doba nevěrná a melancholického islandského snímku A dýchejte klidně.

“Letní filmová škola je tradičním vrcholem činnosti všech filmových klubů, které Asociace českých filmových klubů jako hlavní organizátor festivalu zaštiťuje. Ani v letošním programu tedy nebude chybět den AČFK (ve čtvrtek 2. 8. 2018), ve kterém představíme aktuální distribuční projekty AČFK, zahájíme nový ročník Projektu 100 a oceníme dalšího klubistu, který se významným způsobem zapsal do klubového hnutí,” doplnila Radana Korená, ředitelka Letní filmové školy a předsedkyně Rady Asociace českých filmových klubů.

Letos podruhé představí Letní filmová škola společně s Be2Can Distribution v sekci Be2Can Starter (loni Letní festivalové echo) špičkové festivalové snímky z Berlína, Benátek a Cannes. Diváci LFŠ se mohou těšit na spirituální drama Modlitba francouzského režiséra Cédrica Kahna; nevšední a citlivou rekonstrukci 3 dny v Quiberonu režisérky Emily Atefové, sledující tři dny v životě herecké hvězdy Romy Schneiderové; minimalistickou lovestory Láska mezi regály a na čínský magický neo-noir Poslední večery na Zemi. Čtveřici doplňuje již zmíněný polský snímek Tvář, který bude zároveň prvním titulem distribuční spolupráce AČFK a Be2Can Distribution.

Východní přísliby jsou zbrusu novou programovou sekcí LFŠ, jež nabídne novinky z hrané tvorby zemí tzv. východního bloku. Diváci se mohou těšit nejen na snímky ze střední a východní Evropy, pobaltských zemí či Ruska, ale nově pojatá sekce sahá až na Kavkaz. Dramaturgové budou pružně reagovat na aktuální tvorbu daných zemí a nabídnou tak divákům každý rok to nejzásadnější.

Tradičně silné zastoupení má na Letní filmové škole kinematografie polská, kterou bude osobně zastupovat režisér Andrzej Jakimowski. V Uherském Hradišti uvede svoji kompletní celovečerní filmografii včetně filmu Fígle, který byl před lety v distribuci AČFK, a nejnovějšího snímku Tenkrát v listopadu.

Festival opět nabídne i to nejlepší a nejzajímavější z české a slovenské kinematografie za uplynulých dvanáct měsíců (např. road movie Všechno bude Olma Omerzu, komedii Chata na prodej Tomáše Pavlíčka, Na krátko Jakuba Šmída podle předlohy Petry Soukupové nebo The Nagano Tapes vítěze ze Sundance Ondřeje Hudečka).

Masarykovo náměstí bude už tradičně patřit innogy letnímu kinu a těm divácky nejatraktivnějším českým filmům, které nejen obyvatelům Uherského Hradiště zpříjemní horké letní večery. Čeká je tak například neuctivá satira Prezident Blaník, tragikomedie Tátova volha či historické eko-drama Hastrman.

„Třináct sezon dodáváme energii českému filmu. Stejně, jako se nebojíme srovnání našich produktů a služeb s nabídkou konkurence, máme rádi srovnání české filmové produkce s tou zahraniční. A takové srovnání na Filmovce potřebuje dostatek naší spolehlivé energie. Srdečně také zveme všechny návštěvníky Uherského Hradiště do innogy letního kina a i na zahajovací koncert Davida Kollera,“ uvedl Martin Chalupský, ředitel komunikace innogy v ČR.

Široké veřejnosti je po skončení koncertu Davida Kollera určen i Studentský maraton, kdy Letní filmová škola ve spolupráci s Českou televizí nabídne pohled na to nejzajímavější ze studentské tvorby a představí jména, s nimiž se možná diváci za pár let budou setkávat v kinech.

„Studentská tvorba dostává v České televizi stále větší prostor. Je to vývoj, kterému fandím, protože navzájem se obě tato pole obohacují. Studenti jsou pro nás zdrojem originálních přístupů k televizním formátům a častou inspirací k další tvorbě. A díky našemu zázemí mohou jejich díla vznikat v profesionálních podmínkách pro televizní vysílání,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodal: „Podpořili jsme vznik řady absolventských snímků, mnohdy velmi úspěšných, informujeme o studentských filmech širokou veřejnost a propojujeme se na úrovni odborného vysokoškolského vzdělávání. Aktuálně natáčíme osmidílnou minisérii Lynč, jejíž námět vzešel ze scenáristického workshopu, který jsme pod vedením amerického scenáristy Harolda Aptera uspořádali pro studenty filmových škol.“

Poprvé letos Letní filmová škola a filmové muzeum NaFilM pořádají Industry program neformální filmové a audiovizuální výchovy. Industry program nabídne nejen diskuzní panely s českými i zahraničními hosty, ale především praktické ukázky přístupné veřejnosti. Návštěvníci si vyzkouší, jak si udělat hologram nebo vlastní virtuální prostředí pro VR. Promítat se bude také z Pramítačky, jedinečného promítacího aparátu schopného promítat nejen veškeré klasické filmové formáty, ale také například obinadlo, izolepu nebo krajky. Účast na Industry programu je bezplatná a otevřená pro všechny velké i malé zájemce.

Svůj prostor na Letní filmové škole v rámci odborného programu bude mít i mezinárodní projekt filmové výchovy CinEd, který zdarma pomocí webové platformy www.cined.eu zpřístupňuje evropské filmy školám, žákům a studentům ve věku 6 – 19 let a jehož českým partnerem je Asociace českých filmových klubů. Tématem celodenního semináře bude snímek Modrý tygr, který je jako první český zástupce nově zařazen do evropské kolekce filmů programu CinEd. Film a k němu vytvořené pedagogické nástroje budou sloužit učitelům filmové a audiovizuální výchovy po celé Evropě. Součástí semináře bude projekce snímku za účasti režiséra Petra Oukropce, “tygří dílna” otevřená pro malé diváky a vzdělávací seminář pro pedagogy a jiné zájemce, kde bude představen i rozsáhlý pedagogický materiál k filmu Modrý tygr. Seminář je akreditován MŠMT a je zdarma. Podmínkou je pouze registrace na stránkách www.cined.cz.

Do konce června nabízí Letní filmová škola „včasné“ akreditace s výraznou slevou a zajímavými bonusy, ceny zůstávají stejné jako loni. V prodeji jsou i balíčky po šesti a dvanácti vstupenkách, které mohou zájemci využít na jakoukoli filmovou projekci, na kterou mohou pozvat i své přátele.

Více informací na www.lfs.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru