Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » MFDF Ji.hlava mj. představí svědectví o politice, poznání a přírodě a přehlídku 360° a interaktivních děl

MFDF Ji.hlava mj. představí svědectví o politice, poznání a přírodě a přehlídku 360° a interaktivních děl

MFDF Ji.hlava mj. představí svědectví o politice, poznání a přírodě a přehlídku 360° a interaktivních děl
POZVÁNKA: 22. MFDF Ji.hlava (25.-30. 10. 2018, Jihlava)

Skladiště semen i vraždící roboti
Tři oddělené sekce svědectví o politice, poznání a přírodě nabídnou v letošní Ji.hlavě dohromady dvě desítky filmů. Mezi nimi třeba americký snímek Krvavá cesta, do nějž jeho autor, hacker Jonathan, sestříhal home videa a „selfíčka“ teroristů z různých částí světa ve snaze proniknout do jejich „myšlení“. Libanonsko-norský snímek Divocí příbuzní přiblíží novodobou „Noemovu archu“ – místo za polárním kruhem, kde jsou skladována, podobně jako zvířata na bájné lodi, semena všech existujících rostlin. Za zmínku jistě stojí i americký snímek Pravda o vraždících robotech režiséra Maxima Pozdorovkina, který se zamýšlí nad budoucností soužití člověka a nových technologií.

Herzog, Mansky, underground
Nesoutěžní sekce Zvláštní uvedení nabídne výběr ze sedmnácti filmů. Na programu jsou nejen dříve avizované novinky od Jeana-Luca Godarda nebo Wima Wenderse, ale také nový film neméně slavného Wernera Herzoga: portrét posledního sovětského prezidenta nazvaný Setkání s Gorbačovem. „Chtěli jsme u něj najít něco, co nevypovídá jen o jeho duši, ale o duši celého ruského národa,“ říká Herzog o Gorbačovovi. Ruský režisér Vitaly Mansky pak osobně na festivalu uvede v české distribuční premiéře snímek Svědkové Putinovi, který nahlíží z nebývalé blízkosti současného ruského prezidenta. Ve filmu se režisér vrací ke svému materiálu z let 1999 a 2000, kdy Putin nastoupil do funkce za silné podpory svého předchůdce Borise Jelcina, a přidává aktuální komentář. Čínský film Report si pak užijí nejspíš jen ti nejtrpělivější: portrét čínského undergroundu totiž trvá dvanáct hodin.

Fascinace: světová soutěž a EXPRMNTL.CZ
Pevnou součástí festivalového programu jsou každoročně také experimentální dokumenty. „Propátráváme festivaly, filmové i umělecké školy. Vyhledáváme filmy proslulých experimentátorů či výtvarníků, ale i nových talentů s vášní zkoumat a hledat možnosti výrazových prostředků, možnosti média a technologií. Z dvanácti set filmů jsme vybrali zhruba tři desítky do světové soutěže,“ říká dramaturgyně Andrea Slováková. Sekce Fascinace se věnuje světovému filmu, EXPRMNTL.CZ pak českému. „Najdeme tu krátké filmy od lyrických vytržení po sofistikované eseje, od intimních vyjádření po politicky odvážné koláže,“ dodává Slováková. Osobně zve na Buffer Zone Blues slovenského režiséra Franze Milece, který z webové aplikace Google Maps shromáždil záběry objektů, které byly v padesátých letech možnými cíli jaderného útoku na Československo.

Vzhůru do virtuální reality
Ji.hlava letos dále představí dosud nejrozsáhlejší přehlídku 360° a interaktivních děl u nás. Diváci budou moci nahlédnout „dovnitř filmu“ prostřednictvím virtuálních projekcí, vstoupit do světa jednotlivých protagonistů. Program je rozdělen na kino a instalace. Zatímco v kině se divák posadí na otočnou židli a bude sledovat film kolem sebe z třistašedesáti různých úhlů, instalace mu umožní pohybovat se v prostoru a stát se součástí interaktivního prostředí. „Vybírali jsme taková díla, která se vždy různými způsoby vztahují k realitě. Na jedné straně bychom rádi návštěvníkům zpřehlednili typické tendence v tvorbě pro prostředí virtuální reality, na straně druhé však vřazením i náročnějších, hybridních či abstraktnějších děl program ukazuje razantní estetický vývoj a rozrůzněnost způsobů vyprávění i konstrukce světů ve virtuální realitě,“ říká kurátorka Andrea Slováková. Program nabídne mimo jiné instalaci Unrest (Neodpočineš si), která simuluje pocit pacienta se svalovou atrofií. Beyond the Typhoon (Po tajfunu) pak rekonstruuje krajinu ostrova Gulangyu, která se po tajfunu Meranti proměnila v postapokalyptickou spoušť.

Kuba vzdorující, Hirošima ekologická
Dvaadvacátá Ji.hlava představí také Dokumentární dialogy, které proběhnou v rámci rozšířeného Inspiračního fóra. V moderovaných rozhovorech se tu představí čtveřice hostů. „Znám je skrze síť svého dokumentárního života posledních let. S experimentálním básníkem Davidem D Omni jsem natáčel na Kubě o jeho životě v undergroundu, Alexandra Rodionova jsem poznal v Moskvě díky svým přátelům z výjimečného divadelního hnutí Teatr.Doc a Tadatoshiho Akibu, starostu Hirošimy, jsem virtuálně potkal během natáčení Anarchismu pro začátečníky a Českého míru,“ vysvětluje kurátor fóra Filip Remunda. „Jejich život a tvorba mě inspirují, setkání s jejich světy změnila ten můj. Nekonečná kubánská revoluce, ruský policejní stát i korporativní Japonsko tváří v tvář těmto odvážným nositelům světla jasně prohrávají,“ dodává Remunda. Čtvrtým hostem bude pak Adam Michnik, polský spisovatel, historik a šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza. V osmdesátých letech byl jednou z předních postav Solidarity: kvůli svému protikomunistickému postoji strávil šest let v polských věznicích.

Masterclass: Zanussi i videoart

Vedle programu Inspiračního fóra nabídne Ji.hlava i tradiční „masterclasses“, tedy přednášky filmových profesionálů. Svou práci přiblíží divákům přední polský režisér Krzysztof Zanussi nebo rakouský režisér Gustav Deutsch, který se ve své tvorbě zabývá fenomenologií filmového média. O práci s archivními materiály promluví rumunský režisér a držitel Křišťálového globu z karlovarského festivalu Radu Jude. „Domnívám se, že film se nemusí opírat jen o příběh v tom dramaturgickém slova smyslu, kdy jedna postava reaguje na druhou. Můžete vedle sebe položit fotografii, nějaký zvuk, kousek melodie spolu s archivními záběry, a pak i herce. Výsledkem je objekt s myšlenkou, kterou jinými uměleckými prostředky nevyjádříte,“ říká Jude.

Kdo zasedne v porotě?
Soutěž zahraničních dokumentů Opus Bonum má jako vždy jediného porotce: letos jím bude právě Zanussi. V mezinárodní pětičlenné porotě sekce Mezi moři zasedne například americký filozof a filmový teoretik Thomas E. Wartenberg nebo britský hudebník a hudební teoretik David Toop. Nejlepší český dokument vybere porota, jejímiž členy budou mimo jiné oscarová režisérka Marie Dvořáková a dlouholetá kurátorka Brooklynského muzea v New Yorku Charlotta Kotíková. Nejpovedenější debut v sekci První světla vyberou zástupci světových festivalů, a to napříč kontinenty: z Francie přijede kurátorka pařížského Centre Pompidou Charlene Dinhutová, až z Blízkého východu pak režisérka a kurátorka Maya Shurbajiová. Nejlepší experimentální film posoudí tradičně rodinná porota. Do Ji.hlavy se letos vydají z Chorvatska producentka Marina Kožulová, která působí v organizaci na podporu experimentálního filmu, a režisér a producent Hrvoje Hribar, díky nemuž se v Chorvatsku natáčela například Hra o trůny, Borgiové nebo Star Wars. Nebude chybět ani studentská porota sestavená ze středoškoláků – ti vyberou nejlepší film ze sekce Česká radost.

Krátká radost: rozhodněte o vítězi a nominujte na Oscara!
Krátká radost je soutěžní sekce uvádějící snímky z celého světa, které v krátké stopáži ukazují možnosti a sílu dokumentu. V letošním roce budou již podruhé všechny nominované filmy zpřístupněny online od 15. do 28. října na portálu DAFilms.cz. Porotu této sekce tvoří přímo diváci, kteří mohou na webu také hlasovat, a to až do půlnoci 21. října. Vítězný film získá online distribuci a propagaci v hodnotě 3000 euro a bude tradičně nominován do předvýběru amerických Oscarů v kategorii krátký dokumentární film.

Institut dokumentárního filmu: pro filmaře i laiky
Své aktivity představí v Ji.hlavě také Institut dokumentárního filmu. Již podesáté udělí cenu Silver Eye. O vítězích v kategoriích krátký a celovečerní dokumentární film rozhodnou dvě odborné poroty. Autoři vítězných snímků získají finanční odměnu ve výši 2 250 euro určenou na podporu distribuce filmu a také celoroční festivalový servis East Silver Karavany v hodnotě dalších 2 250 euro.

Letos po patnácté proběhne také trh East Silver. Pro filmové profesionály bude otevřena videotéka s dokončenými filmy ze střední a východní Evropy po celou dobu konání festivalu Ji.hlava. Zařazené filmy budou přístupné i během roku v online videotéce na webu Institutu dokweb.net.

Převážně pro filmaře je určený mezinárodní workshop Ex Oriente Film zaměřený na vývoj a financování kreativních dokumentárních filmů. Druhý ze tří týdenních workshopů se uskuteční tradičně v Ji.hlavě ve dnech 24. až 29. října. Jeho součástí jsou individuální konzultace a přednášky renomovaných filmových profesionálů. Otevřený program nabídne například přednášky a masterclasses Mikea Bonanna (z dua The Yes Men), Susanny Baranzhievy, Vitalije ManskéhoSeana McAllistera a dalších.

Alternativní distribuční platforma a unikátní filmový klub KineDok nabídne pak site-specific projekci filmu Mrtvý národ za účasti rumunského režiséra Radu Judeho. Projekce se uskuteční 28. října v 19 hodin v blízkosti památníku připomínajícího vypálení jihlavské synagogy. Film si budou moct diváci vychutnat ve formě takzvaného silent kina (zvuk si naladí do sluchátek přes své mobilní telefony).

22. ročník MFDF Ji.hlava proběhne od 25. do 30. října. Více informací najdete na novém webu festivalu: www.ji-hlava.cz.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru