Zde se nacházíte: 25fps » Komiks » Podraz na podraz

Podraz na podraz

Podraz na podraz
RECENZE – KOMIKS: Sebevražedný oddíl: Vzestup Baziliška (Adam Glass, Fernando Dagnino) – JAROSLAV STUCHLÝ –

Druhý svazek komiksu Sebevražedný oddíl s podtitulem Vzestup Baziliška začíná přesně tam, kde předchozí Kopanec do zubů skončil. Tedy s postřelenou Harley Quinn na podlaze, přičemž tu kulku do ní vpravil její kolega z Operační skupiny X, Deadshot. A protože mise v Gothamu nedopadla zrovna slavně, je potřeba dát členy Sebevražedného oddílu trochu dohromady, aby mohli pod komandem Amandy Wallerové plnit další úkoly v zájmu národní bezpečnosti.

Jako třeba zabít Mitche Shelleyho neboli Ressurection Mana, který je (soudě už podle svého alias) poněkud nezničitelný. Nebo naopak zajmout živého jakéhosi člena Baziliška, který drží rukojmí z biotechnologické firmy Gendreon. Mimochodem, Bazilišek je zločinecká organizace, které vládne Regulus, na jehož výstup v kulisách mayského chrámu (Yucatan) taky dojde.

A pak jde ještě o odhalení zrádce přímo v Sebevražedném oddílu. A Wallerová vytáhne z rukávu tajnou kartu, poněvadž „sovy nejsou tím, čím se zdají být.“ Bylo by vtipné, kdyby ta postava, která v minulé knize klamala tělem, nesla krycí jméno doktor Sova, ale ne, jde o někoho jiného.

Že je toho na jeden svazek až moc? To bych řekl.

Tempo komiksu je zběsilé, časové roviny (teď a tehdy) se rychle střídají, občas v tom ztratíte přehled, pasáž s Ressurection Manem je asi nějaký crossover, ale to je fuk, hlavně že Dvojnice vypadají s rotačními kulomety zatraceně dobře. Podraz střídá podraz, nikdo nikomu nevěří a Amanda Wallerová manipuluje se všemi bez rozdílu. Závěr shodou okolností připomene konec aktuálně uváděného filmu Avengers: Infinity War. Spousta (anti)hrdinů je zmrzačená, nebo mrtvá (případně se tak aspoň tváří), v případě Deadshota a Harley Quinn jde až o jakési zrcadlové převrácení z konce první knihy.
Jako přídavek následuje ještě bonusový (nultý) sešit, který vysvětluje události, jež Wallerovou vedly k založení Sebevražedného oddílu. Jak s oblibou říkával jeden můj vysokoškolský pedagog, není to úplně zbytečná záležitost, spíše redundantní.

Výtvarně se na tomto svazku vyřádilo asi šest kreslířů, včetně Federica Dallocchia, který vtiskl podobu většině první knihy, na titulu je ovšem uveden Fernando Dagnino, jenž paradoxně zahájil svou kariéru jako ilustrátor dětské literatury. V tomto „dospělém“ komiksu s bizarními postavami se ale evidentně našel.

Tak doufejme, že scenárista Adam Glass udržel svůj výtvor pro New 52 i nadále pod kontrolou a třetí díl bude stejně akční a zábavná jízda jako dva předchozí. A jestliže jsem v minulé recenzi vyzdvihl postavy Deadshota a Harley Quinn, tentokrát si to nejlepší krade pro sebe King Shark.

 

Adam Glass, Fernando Dagnino

Sebevražedný oddíl: Vzestup Baziliška

Nakladatelství BB/art, Praha 2018
192 stran
499 Kč

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 294

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru