Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » 6. ročník Be2Can příští týden zahájí francouzský kandidát na Oscara Bídníci

6. ročník Be2Can příští týden zahájí francouzský kandidát na Oscara Bídníci

6. ročník Be2Can příští týden zahájí francouzský kandidát na Oscara Bídníci

Zlatý medvěd a oba držitelé hereckých cen z letošního Berlinale, cena za režii a cena poroty z Cannes a mnoho dalšího představí 6. ročník festivalového filmu z Berlína, Benátek a Cannes.  I letos přinese výběr toho nejpozoruhodnějšího a nejpodnětnějšího, co představily soutěže tří nejvýznamnějších evropských filmových festivalů.

Zahajovacím filmem letošního ročníku přehlídky bude francouzské drama Bídníci (Les Misérables, 2019), za něž si autor filmu Ladj Ly odnesl Cenu poroty na letošním festivalu v Cannes. Snímek je francouzským kandidátem na Oscara. Předpremiéru filmu v Praze osobně uvedou představitelé dva hlavních rolí policistů kriminální jednotky, herci Alexis Manenti a Djibril Zonga. Alexis Manenti je také spoluautor scénáře filmu.

Režijní celovečerní debut režiséra Ladj Lyho byl po úspěchu v Cannes uveden a oceněn na řadě dalších světových festivalů. Na MFF Durban získal Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší scénář, dále byl uveden na MFF v Curychu, Šanghaji, Mnichově, Melbourne, Sarajevo a brzy bude uveden také v San Sebastiánu.

Bídníci

Bídníci (Les Misérables) / Francie 2019, 201 min.
Režie: Ladj Ly
Scénář: Ladj Ly, Giordano Gederlini, Alexis Manenti
Kamera: Julien Poupard
Hudba: Pink Noise
Hrají: Damien Bonnard, Jeanne Balibar, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Issa Perica, Al-Hassan Ly, Almamy Kanoute

SYNOPSE
Stéphane se nedávno připojil ke zvláštní kriminální jednotce na předměstí Paříže. Spolu se svými zkušenými kolegy Chrisem a Gwadou rychle postřehne zvyšující se napětí mezi sousedními gangy. Když se v průběhu zatýkání ocitne tříčlenný tým v úzkých, dron jednoho z gangů je připraven zachytit každý jejich pohyb… Film, inspirovaný pařížskými nepokoji z roku 2005, se odehrává na půdě současného Montfermeilu – stejného místa, kde se bouřili slavní Bídníci Victora Huga. O více než 150 let později je podobnost mezi dnešní rozzlobenou mládeží v mikinách s kapucí a Hugovým Gavrochem více než zřejmá… Fenomenální debut režiséra Ladje Ly si z letošních Cannes zaslouženě odnesl Cenu poroty.

Bídníci

V africkém Mali narozený francouzský režisér Ladj Ly (*1978) začínal jako herec a člen filmařského kolektivu Kourtrajmé. Výrazně na sebe upozornil dokumenty 365 Days in Clichy-Montfermeil (2007), 365 Days in Mali (2013), na Césara nominovaným snímkem À Voix Haute (2017) a krátkým filmem Les Misérables (2017). Poslední jmenovaný se stal zároveň předobrazem jeho stejnojmenného celovečerního hraného debutu, který patřil k největším překvapením letošní canneské soutěže.

Alexis Manenti, francouzský herec a spoluautor scénáře filmu Bídníci (s Ladj Lym, Giordanem Gederlinim), zde ztvárnil hlavní roli rasistického policisty Chrise. Manenti je členem francouzského filmařského seskupení Kourtrajmé, kde již dlouhodobě spolupracuje s Romainem Gavrasem, Ladj Lym. V roce 2018 pod hlavičkou Kourtrajmé vzniká z jejich iniciativy také filmová škola. Manenti ztvárnil mnoho hereckých rolích v Gavrasových krátkých filmech např. Pocta filmu Nenávist (2003) nebo i v jeho celovečerním snímku Svět je tvůj (2018) loni prezentovanému na MFF Karlovy Vary. Spolupracoval s významnými režiséry jako F. J. Ossang, Arnaud des Pallières, ale také pod režijní taktovkou francouzské herecké hvězdy Fanny Ardant ve filmu Salinova pohovka (2016).

Djibril Zonga je francouzský herec a model. Ve filmovém průmyslu se začal pohybovat nedávno i jako začínající producent na projektu Two, Three, Nawell Madani! (2019) a jako herec ve filmu Bídníci (2018) a francouzsko-belgickém snímku C’est tout pour moi (2017). Ve filmu Bídníci ztvárnil roli afrického policisty Gwadu.

Be2Can letos proběhne v pražských kinech Lucerna a Edison Filmhub, dále v Brně (kino Art), Ostravě (Minikino) a ve Zlíně (Golden Apple Cinema).  Detailní program kin najdete na www.be2can.eu.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 959

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru