Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Jak vidět svět? Populární průvodce vizuální kulturou 21. století vychází poprvé v češtině a za osobní účasti autora Nicholase Mirzoeffa

Jak vidět svět? Populární průvodce vizuální kulturou 21. století vychází poprvé v češtině a za osobní účasti autora Nicholase Mirzoeffa

Jak vidět svět? Populární průvodce vizuální kulturou 21. století vychází poprvé v češtině a za osobní účasti autora Nicholase Mirzoeffa
Čtivý průvodce vizuální kulturou 21. století, kniha světově známého kritika kultury Nicholase Mirzoeffa Jak vidět svět, vychází v češtině v březnu v nakladatelství ArtMap. Domácí publikum má poprvé jedinečnou možnost se s jejím autorem osobně setkat, a to hned dvakrát. Dne 12. 3. proběhne od 19.00 hodin veřejnosti otevřený křest knihy v pražském knihkupectví ArtMap, na který naváže dne 13. 3. přednáška autora konaná od 19.00 hodin v prostorách NYU Prague.

Jaké jsou obrazy, které tvoří svět okolo nás, a jak pomocí obrazů utváříme tento svět my sami? V knize Jak vidět svět čtenáře známý britský teoretik kultury, umění a aktivista Nicholas Mirzoeff učí, jak dnes zodpovědně a kriticky obrazy tvořit, šířit a interpretovat.  Srozumitelný a svižně psaný průvodce vizuální kulturou 21. století je ideálním pomocníkem pro zorientování se v současném obrazovém světě. Kniha vychází poprvé v českém překladu v nakladatelství ArtMap ve spolupráci s Platformou pro vizuální kulturu Fresh Eye a doplňuje ji rozsáhlý rozhovor s autorem a tematické ilustrace, jež původním vydání z roku 2015 neobsahuje.

Na ploše sedmi kapitol s důkladnou znalostí vizuální historie i současné teorie načrtává autor kritický vhled do fungování obrazových fenoménů, s nimiž se setkáváme v našem každodenním životě. Touha po zachycení svého lepšího já vyjádřená milióny selfie cirkulujících na sociálních sítích se v knize potkává s dějinami autoportrétu od Velásqueze po Duchampa nebo s objevem Madonnou proslaveného tanečního stylu vogue. Dějiny používání mapy se zde nekompromisně střetávají s kolonizací a rasismem. Vojenské technologie tu vyvstávají jako součást každodenní komunikace, ať už prostřednictvím připojení k internetu, využíváním fotografie a filmu v chytrých telefonech, nebo ve formě dohledu kamerových systémů.

Autor však v knize nenabízí pouze kritiku bez východisek či bez odpovědí. Naopak, digitální obrazy a sociální média podle něj představují také prostředky, kterými můžeme my sami svět 21. století aktivně měnit. Politický a ekologický aktivismus získává díky novým nástrojům vizualizace a sociálním sítím nevídanou příležitost postavit se velkým nadnárodním institucím, společnostem a vládám a poukázat na problémy nebo skupiny, které byly po staletí opomíjeny. Právě o výzvách a pozitivních možnostech, jak se do tvorby obrazů, jež představují náš současný globální svět, zapojit, bude také veřejná přednáška autora nazvaná Visual Thinking in Dangerous Times, jež se odehraje dne 13. 3. od 19.00 hodin v prostorách hlavního přednáškového sálu NYU Prague. Již o den dříve, 12. 3. má od 19.00 hodin široká veřejnost možnost osobně se s autorem seznámit a nechat si podepsat knihu během křtu publikace v pražském knihkupectví ArtMap.

O autorovi:
Nicholas Mirzoeff (*1962) je britský teoretik a kritik vizuální kultury, esejista a společenský aktivista dlouhodobě žijící v USA. Vystudoval dějiny umění a historii. Od devadesátých let dvacátého století se významně spolupodílí na formování mezioborové disciplíny zvané „studia vizuální kultury“. Ta zkoumají tvorbu, cirkulaci a recepci obrazů pomocí metod a teoretických konceptů společenských věd, zejména pak kulturálních a mediálních studií a politologie. Jeho kniha Úvod do vizuální kultury (1999, česky 2012) je jednou z nejpoužívanějších vysokoškolských učebnic v oborech filmových a mediálních studií a dějin umění. Jeho tvorba se vyznačuje silným zájmem o témata rasové a sociální spravedlnosti a reflektuje roli sociálních sítí v současné společnosti. Dlouhodobě se angažuje v problematice dekolonizace přírodovědných a historických muzeí a jako aktivista se zapojil do hnutí Occupy Wall Street a Black Lives Matter, o kterém pojednává jeho poslední kniha The Appearance of Black Lives Matter (2018).

O knize:
Název: Jak vidět svět
Autor: Nicholas Mirzoeff
Nakladatel: ArtMap
ISBN: 978–80–906599–5–7
Rok vydání: 2018
Překlad: Andrea Průchová Hrůzová a Jan J. Škrob
Popis: 1 x kniha, vázaná, 374 stran, česky

Objednání knihy online:
https://bookstore.artmap.cz/cs/5722-jak-videt-svet

Křest knihy 12. 3. 19.00 hodin (Knihkupectví ArtMap, Vojtěšská 196/18, Praha 1)
https://www.facebook.com/events/1178275959005278/

Přednáška autora 13. 3. 19.00 hodin (NYU Prague, Richtrův dům, Malé náměstí 11, Praha 1)
https://www.facebook.com/events/2304665669856617/

V případě zájmu o objednání recenzního výtisku se obracejte na:
knihkupectvi@artmap.cz

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru