Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Kino Brasil opět zve na progresivní a oceňované brazilské snímky

Kino Brasil opět zve na progresivní a oceňované brazilské snímky

Kino Brasil opět zve na progresivní a oceňované brazilské snímky

I v letošním roce bude letenské kino Bio Oko hostit čtyřdenní festival brazilského filmu Kino Brasil 2019. Již šestý ročník úspěšného festivalu proběhne ve dnech 31. října až 3. listopadu a nabídne pražským divákům šest kritikou oceňovaných brazilských snímků. Mezi vybranými filmy je i lehce psychedelický novodobý western nesoucí i prvky magického realismu a sci-fi – Bacurau – který získal Cenu poroty na festivalu v Cannes. V kině bude připraven také zajímavý brazilský doprovodný program.

Vítejte v divočině

Poslední měsíce byly v Brazílii divoké. Ve víru bouřlivých událostí se ocitl nejeden indián, fotbalová fanynka, úřednice i politik, bubenice i tanečník. Filmaři vypustili do světa obdivuhodné snímky a zazářili na proslulých festivalech. Nejnovější filmová úroda může rezonovat zprávami z tropů, které se staly stálicemi mezi tématy nejen u českých stolů. Ovšem najdeme v ní i klíče k čistému potěšení z filmového řemesla. Krušné časy plodí naléhavé snímky. Divočina ve filmu, řeč divočiny v obrazech. Džungle velkoměsta a divoký rytmus. A samozřejmě film o divočině. Vítejte na Kinu Brasil.

Bacurau

“Ústřední téma pro letošní ročník Kina Brasil jsme zvolili dlouho předtím, než média přinesla nešťastné zprávy z Amazonie. Podobně jako ve filmech, které přinášíme, se kritický pohled naskýtá až ve světle současných událostí. Pod pojmem divočina v brazilských souvislostech nevidíme jen prales, ekologickou výzvu a situaci původních obyvatel. Přijde nám na mysl také městská džungle stále více se rozpínajících metropolí, nebo divoké zvraty posledních let ve společenském, lidskoprávním a politickém kontextu, kdy jdou pravidla stranou. Nevyhneme se ani divokosti mezi lidmi a uvnitř člověka obecně. To vše se nám, myslím, podařilo výběrem filmů postihnout. A vesměs se jedná o skvělé a oceňované snímky,” říká k výběru snímků dramaturgyně festivalu Kino Brasil Gabriela Šmaiclová.

Kromě filmů, ve kterých se bude prolínat téma divočiny, se můžete i letos těšit na tematický minikurz portugalštiny, program pro děti a také brazilské občerstvení. Filmovou atmosféru sobotního večera doplní i tradiční afterparty.

Uváděné filmy:

Bacurau (2019, režie: Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles)

Lehce psychedelický western z blízké budoucnosti s prvky mystiky a sci-fi, který získal na letošním Cannes Cenu poroty. Městečko Bacurau zející v divokém vnitrozemí jednoho dne záhadně zmizí z mapy světa. Vlek napjatých událostí se rozjíždí. Obyvatelé, kteří se svými až mýtickými charaktery tvoří autonomní společenství, rázně čelí vnější hrozbě. Za rohem číhají momenty vytříbeného humoru, ovšem plátno před námi nejednou zrudne. Původní scénář režisérů Klebera Mendonci Filha a Juliana Dornellese uvidíte v pražské premiéře.

Čtvrtek 31. 10. od 20.30 v Biu Oko (slavnostní zahájení festivalu)*
Sobota 2. 11. od 20.30 v Biu Oko*

Bacurau

Domů (Temporada, 2018, režie: André Novais Oliveira)

Z venkova rovnou do džungle velkoměsta. Juliana je odhodlaná začít znovu. S novou, tuctovou a špatně placenou prací přicházejí i noví přátelé a světlejší zítřky. Věrný výlet do několika dní úplně obyčejné Brazilky a její jemné proměny. Má tmavou pleť, pochroumané srdce, je křehká, a vyzařuje cosi, pro co jí člověk musí mít rád. Mladému režisérovi André Novais Oliveirovi se podařilo natočit okénko do života současných mladých lidí, na kterých vlastně není nic zvláštního. Pečlivý portrét nitra Juliany v podání Grace Passô, která se sama podílela na scénáři, získal na festivalu v Turíně ocenění za Nejlepší ženský herecký výkon.

Čtvrtek 31. 10. od 18.00 v Biu Oko*

Domů

Azougue Nazaré (2018, režie: Tiago Melo)

V malém městě v brazilském Pernambucu se skupina příznivců afro-brazilského maracatu připravuje na blížící se karneval. Ďábla, to spatřuje evangelický páter v tradičních rytmech, tancích a rituálech. Kamera svérázně zachycuje pestrost kultury prorůstající generacemi i rozmáhající se novodobou církev. Brazílie zobrazená ve své ryzí divokosti a typické vynalézavosti, se sobě vlastní trochou mystiky. Autenticitu radostné fikce zaručují herci-neherci pocházející z řad skutečné skupiny maracatu. Film získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Rotterdamu a také na Ostrava Kamera Oko.

Pátek 1. 11. od 18.30 v Biu Oko*

Azougue Nazaré

Boží láska (2019, Divino amor, režie: Gabriel Mascaro)

Brazílie, rok 2027. Bůh se neuctívá na mších, ale na tanečních party, a pro rozhřešení si můžete dojet do drive-thru zpovědnice. Úřednice Joana dělá navzdory svým pracovním povinnostem vše pro to, aby naplnila svoje osobní poslání – zabránit co nejvíce párům v rozvodu. Pomáhá jí v tom společenství Boží láska, které se manželům prostřednictvím modliteb a nezvyklých sexuálních praktik snaží navrátit blízkost, víru i touhu. Sama Joana prochází životní krizí, která její vlastní vírou hluboce otřásá. Futuristické drama nabité elektrizující vášní představil Gabriel Mascaro (Neonový býk) poprvé na MFF v Sundance, které si podmanil živelným vizuálním stylem v bizarních kulisách dystopického světa.

Pátek 1. 11. od 20.30 v Biu Oko*

Boží láska

Martyrium (2016, Martírio, režie: Vincent Carelli, Tatiana Almeida)

Dokument, který otřásl Brazílií. Režisér Vincent Carelli přes 40 let natáčí nespravedlnost. V Martyriu se zaměřuje na zoufalou situaci indiánského kmene Guaraní-Kaiowá ze státu Mato Grosso do Sul, za níž stojí stále více se rozpínající agrobyznys. Film nás zavádí k temnému jádru mechanismu využívání půdy, odráží absenci pomoci státu a zároveň ukazuje neumdlévající boj indiánů za vlastní existenci a ušlechtilost jejich pohnutek. V historickém kontextu se zamýšlí nad hodnotou života a kultury přírodních národů. Pečlivá studie příkladu boje o přežití, kdy jedna strana nešetří kulkami a druhá rituálním zpěvem. Film natočený “zevnitř” i samotnými indiány, doplněný kontrastními prohlášeními “ze shora”. 

Sobota 2.11. od 17.00 v Biu Oko*

Martyrium

Sůl země (Le Sel de la Terre, 2014, režie: Juliano Ribeiro Salgado, Wim Wenders)

Brazilský fotograf Sebastião Salgado zasvětil svůj život putování, při němž zaznamenával Zemi a nejrůznější tváře lidského údělu. V dokumentu Sůl Země jsme svědky jeho výprav napříč kontinenty i jeho osobní zpovědi. Salgadův syn Juliano se postavil za kameru a podílel se na režii společně s Wimem Wendersem. Připravte se na fotografie pořizované s výjimečným citem pro zachycení lidstva a na hluboká zamyšlení nad jeho směřováním. Snímek získal mnoho ocenění a nominací v nejprestižnějších mezinárodních soutěžích.

Neděle 3.11. od 20.30 v Biu Oko*

Sůl země 

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 941

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru