Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » REC FEST 2019: krátké filmy, vzkříšená díla z UTB a pocty Elišce Křenkové a Marku Kubošovi

REC FEST 2019: krátké filmy, vzkříšená díla z UTB a pocty Elišce Křenkové a Marku Kubošovi

REC FEST 2019: krátké filmy, vzkříšená díla z UTB a pocty Elišce Křenkové a Marku Kubošovi

POZVÁNKA na 5. ročník REC FESTu, Studentského festivalu krátkých filmů (9. – 11. 4. 2019, Městské divadlo Zlín – Studio Z) – JANA BÉBAROVÁ

Pouhý týden zbývá do zahájení jubilejního 5. ročníku REC FESTu, festivalu krátkých filmů organizovaného studenty Ateliéru Audiovizuální tvorba FMK UTB ve Zlíně. Slavnostní zahájení proběhne v úterý 9. 4. v 19:00 ve Studiu Z Městského divadla Zlín, kde až do čtvrtka 11. 4. do večera budou probíhat všechny projekce i doprovodný program. Vstup na všechny programové části festivalu je zdarma.

Zahajovací večer bude ve znamení pocty přítomné herečce Elišce Křenkové, která si od organizátorů akce převezme sošku oceňující její herecký talent. Následovat bude projekce filmu Všechno bude (2018), za roli v němž Křenková před týdnem získala Českého lva.

Během středy 10. a čtvrtka 11. 4. návštěvníky čeká celkem šest programových bloků soutěžních snímků – hraných, animovaných a dokumentárních, z nichž bude vítěze vybírat pětičlenná porota. V ní usedne talentovaná česká animátorka Kateřina Karhánková, programová ředitelka Letní filmové školy v Uherském Hradišti Iva Hejlíčková, slovenský dokumentarista Marek Kuboš, proděkanka pro zahraničí na VŠMU v Bratislavě Jana Keeble a filmový režisér a organizátor festivalu studentských filmů Pod nebesy Jonáš Vacek.

Místo (režie: Tereza Vejvodová, 2017)

Z pestrého výběru soutěžních titulů, které všechny samy o sobě stojí za vidění, se jen těžko vybírá pár. Nicméně pokud bych měla dát osobní tipy, pak to bude famácké Místo (2017), ve kterém režisérka Tereza Vejvodová s brilantní atmosférou, jež by se dala krájet, přibližuje komplikovaný vztah bratra a sestry. Nezaměnitelný instagramový look má Hřejivá komedie o depresi, šílenství a nesplněných snech (2017), v níž Michala Ďuriš z bratislavské VŠMU na portrétování rodinných vazeb funkčně využil čtvercový formát filmu. Od srdce se zasmějete u Zase přes Třebovou (2017) v režii bývalého zlínského studenta Radima Vaňouse, skvělou zábavu zaručuje komedie How to Get to Mars (2018) Jarka Plouhara a v neposlední řadě i mocumentary FAMU: Nový začátek (2018) od Jakuba Jelínka. Vzhledem ke zlínské lokaci nelze nedoporučit Techniku všedního dne (2018), kterou o kulisácích z místního Městského divadla natočil Gabriel Zajtko. Z animovaných snímků mé srdce osobně nejvíc rozehřál skřítek z filmu Pod mrakem (2017) dvojice animátorů Zuzany Čupové a Filipa Diviaka a urputný vynálezce a jeho zmutovaný pes ze Skříňostroje doktora Steina (2018) od Gabriely Plačkové.

Neptun (režie: Adéla Babanová, 2018)

Z nesoutěžních bloků stojí za pozornost experimentální snímek Neptun (2018) od Adély Babanové, který je fantaskní interpretací skutečné události, tzv. Operace Neptun, která se odehrála na Černém jezeře na Šumavě, v létě roku 1964. Komunistická tajná policie tehdy v rámci dezinformační kampaně namířené proti Západnímu Německu nechala potopit na dno Černého jezera na Šumavě bedny s údajnými nacistickými dokumenty z konce 2. světové války. Podvod nebyl ve své době odhalen a nálezu nacistických beden se seznamy agentů gestapa tehdy uvěřil celý svět. Osobitý alegorický příběh o zneužití státní moci ve prospěch propagandy se bude na REC FESTu promítat ve středu 10. 4. od 15:40.

Výjimečnou částí programu bude bezesporu celovečerní hraný dokument Marka Kuboše Poslední autoportrét (2018), který otevírá téma tvůrčí krize a (ne)možnosti autorské realizace v současném dokumentárním filmu. Kubošův snímek, aktuálně nominovaný na výroční slovenskou filmovou cenu Slnko v sieti v kategoriích nejlepší režie a nejlepší dokument, sklízel v loňském roce úspěchy na festivalech na Slovensku i v Česku – z Ji.hlavy si například odvezl Zvláštní uznání poroty v rámci soutěžní sekce Mezi moři za „důvtipné zkoumání etických dilemat v dokumentaristice a s tím související ztráty svobod v širší společnosti“ (o filmu jsem podrobněji psala zde).

Návrat do Červeného města (režie: Tomáš Hubáček, 2007)

Tradiční retrospektivní pásmo filmů z domácího Ateliéru Audiovize na FMK UTB bude maximálně věrné letošnímu festivalovému mottu “Vzkříšení” – představeny a „vzkříšeny“ budou perly ze školního archivu. Ve speciální projekci ve středu 10. 4. v podvečer si nenechte ujít hodinový snímek scenáristy, režiséra, hudebníka a nynějšího pedagoga JAMU Tomáše Hubáčka s názvem Návrat do Červeného města (2007). Jeho postindustriální detektivní příběh se odehrává v 60. letech minulého století a je volně inspirován baťovským Zlínem a poetikou jeho zarůstajících cihlových budov. Krátké studentské cvičení Tomáše Hubáčka na téma postup práce, Knight Rider (2001), otevře čtvrteční retrospektivní blok devíti titulů, mezi kterými bude uvedena vtipná hříčka Boty (2007) v režii jeho bratra Jana Hubáčka, hororovou atmosférou prosáklé tituly Petra Babince (Bouge, 2007) a Robina Kašpaříka (Seance, 2009), dále hořká romance 3 dny (2009) od Zuzany Dubové, tragikomedie z vesnické svatby Dřepy v peří (2011) od Jakuba Machaly a temné drama o pomstě nazvané Volkswagen (2016), pod nímž se jako režisér podepsal Michal Plodek. Na závěr bloku bude uvedena humorná skeč o svízelích přípravy studentského filmu, který pod názvem Film od srdce pro Matěje (2017) natočil Bartłomiej Klimsza, a vyvrcholí již kultovním antiplenérním počinem Überherz (2014), který má na svědomí jeden legendární ročník studentů ve složení Jiří Horenský, Bořek Mikeska, Jakub Zvoníček, Václav Huleš, Petr Vaněk a Jindřich Kavina.

V rámci doprovodného programu do Zlína zavítají další úspěšní absolventi z ateliérů Audiovize a Animace – videokouzelnk Michal Orsava a kreativní animátorka Michaela Lovecká, kteří ve čtvrtek dopoledne povedou přednášku s názvem „Za oponou virálních videí s miliony zhlédnutí”. Středeční doprovodný program bude patřit Magdaléně Hladké ze Zlín Film Office a jejímu workshopu „Psaní tiskové zprávy“, a kromě ní i zástupcům Zlín Film Festivalu a IS Produkce, kteří přítomné diváky zasvětí do kontextu financování filmů.

Veškeré informace o festivalu najdete na webu www.recfest.cz a na sociálních sítích (Facebook, Instagram). Těšíme se na vás ve Zlíně!

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 283

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru