Zde se nacházíte: 25fps » Světový film » East Doc Platform ocení nejzajímavější připravované filmy

East Doc Platform ocení nejzajímavější připravované filmy

East Doc Platform ocení nejzajímavější připravované filmy

Devátý ročník East Doc Platform (7.13. března 2020) nabídne v Praze masterclasses a přednášky renomovaných světových dokumentaristů: svou tvorbu představí čínsko-americká režisérka Nanfu Wang či švédský novinář a režisér Fredrik Gertten, na programu je také panelová diskuze Filmem proti režimu, během níž se zahraniční hosté podělí o své zkušenosti s útlakem ze strany vládnoucího režimu a prozradí, jak mu čelit. Připraveny jsou rovněž prezentace 38 připravovaných filmů včetně 16 českých či koprodukčních. Ty nejlepší z nich získají některou ze 13 mezinárodních cen. East Doc Platform se uskuteční v Institutu Cervantes. Program pro veřejnost je zdarma, v anglickém jazyce.

V New Yorku usazená čínská režisérka Nanfu Wang přiblíží v pondělí 9. 3. od 10 hod. způsob své práce, zejména na hojně diskutovaném filmu One Child Nation (Národ jedináčků), který se dostal do oscarových nominací a zvítězil na prestižním festivalu Sundance. Švédský režisér a novinář Fredrik Gertten týž den od 17:30 na své masterclaas promluví spolu se zpravodajkou OSN pro oblast bydlení a protagonistkou svého filmu PUSH (Vylidněno) o problematice neustále stoupajících nájmů bytů ve světových metropolích. Během panelové diskuze Filmem proti režimu: jak natáčet a neztratit svobodu (11. 3. od 17:00) budou hosté z řad zahraničních filmařů mluvit také o tom, jak natáčet dokumentární filmy navzdory cenzuře a státní moci, a kdo jsou partneři, kteří mohou pomoct s dokončením filmu režimu navzdory.

Tradiční veřejná prezentace Czech Docs… Coming Soon se uskuteční 10. 3. od 14:30 a nabídne pětici zajímavých filmů před dokončením včetně ukázek: Miro Remo ve své Lásce pod kapotou diváky zavede do prostředí autokrosových závodů, kde se daří lásce po padesátce. Režisérka Erika Hníková zachycuje svérázný experiment rodičů, kteří syna v Každé minutě života vychovávají tak, aby se z něj jednoho dne stal úspěšný vrcholový sportovec a po všech stránkách „kvalitní člověk“. Odlišné dětství prožívají zradikalizované děti bosenského imáma, jejichž osudy sleduje ve filmu Ve jménu Alláha režisér Francesco Montagner. Prezentace nabídne také dva filmy, které úspěšně prošly mezinárodním workshopem Ex Oriente Film, který organizuje Institut dokumentárního filmu: Martin Páv na Broumovsku zachytil reakce lidí, které rozděluje návrat vlků do české krajiny ve Vlcích na hranicích, zatímco Nová šichta Jindřicha Andrše navazuje na předchozí režisérův úspěšný krátký snímek Poslední šichta Tomáše Hisema, v němž věrný fanoušek Baníku naposledy fáral v ostravských dolech. Nyní sledujeme protagonistovu rekvalifikaci v oblasti IT.

Součástí programu je rovněž zahájení nové sezóny mezinárodní alternativní distribuční platformy KineDok, kterou odstartuje speciální projekce filmu česko-švédské režisérky Grety Stocklassy Kiruna – překrásný nový svět a následná diskuze s tvůrci snímku v oblíbeném promítacím místě Screenshot (Petrská 4). Film o kontroverzním přesunu švédského těžebního města budete moct vidět zdarma 11. 3. od 20:30. Projekce je ve švédštině s anglickými titulky.

Kompletní program East Doc Platform najdete zde: http://bit.ly/edp2020-program

East Doc Platform pořádá Institut dokumentárního filmu ve spolupráci s festivalem Jeden svět.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 98

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru