Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Natočte doma film! Studenti pořádají online festival zaměřený na karanténní filmy

Natočte doma film! Studenti pořádají online festival zaměřený na karanténní filmy

Natočte doma film! Studenti pořádají online festival zaměřený na karanténní filmy
Jak je známo, současná vládní opatření tvrdě zasáhla i do filmového průmyslu – pozastavila se většina projektů a natáčení, kina jsou zavřená, festivaly se nekonají, všichni v audiovizuální kultuře jsou napjatí. Právě v přímé návaznosti na aktuální situaci však vznikl online Festival karanténních filmů, jenž je iniciativou Studentského filmového klubu při Creative Hill College ve Zlíně.

Organizátoři staví na myšlence, že i v karanténě mohou vzniknout zajímavé, neotřelé a osobní filmy, vybízí proto širokou veřejnost k aktivní participaci. „Stačí vzít do ruky fotoaparát, mobil, či kameru a zkusit něco natočit u sebe doma, na zahradě, či v autě. Může to být opravdu takto jednoduché. Omezené podmínky navíc pokládáme za unikátní možnost a kreativní nástroj,“ říká hlavní koordinátor projektu Petr Chromčák.

Na festival může svůj film přihlásit kdokoli – amatér, student, či profesionál, a to do 8. května. Základní podmínkou je, aby snímky vznikly v souladu s vládními karanténními opatřeními a splnily požadovanou stopáž maximálně pěti minut. Téma je naopak zcela libovolné a stejně tak je jedno, zda se bude jednat o díla dokumentární, hraná, animovaná, či experimentální. Za esenciální považují organizátoři obsah, nápad a sdělení, který staví nad technickou stránku věci.

Pořadatelé pak provedou dramaturgický výběr deseti až dvaceti nejzajímavějších titulů, jenž odvysílají v rámci speciálního živého streamu v pátek 15. května 2020. Přítomná bude ve vysílání i odborná porota složená z řad filmových profesionálů, účast už přislíbili třeba dokumentaristka Barbora Berezňáková (Skutok sa stal), kameraman Asen Šopov (Želary, Pějme píseň dohola), či vedoucí programu festivalu Academia Film Olomouc Ondřej Kazík. Odborníci budou tvůrcům poskytovat zpětné vazby, které organizátoři považují za důležitější než vyhlašování vítězů, přehlídka je tedy nesoutěžní.

Obecně je koncept karanténní filmařské výzvy v současném českém online prostoru ojedinělý, za hranicemi však podobné akce nalezneme – sami koordinátoři se kupříkladu inspirovali festivalem Stop Virus Film Fest, vznikly také projekty jako The Quarantine Film Festival, či My Darling Quarantine Short Film Festival. Známý mezinárodní filmový festival v Thessalonikách zase kupříkladu vyzval šestnáct řeckých profesionálních filmařů k natočení „karanténního filmu“, které pak všechny zveřejnili na svém YouTube kanálu.

Samozřejmé je, že tento druh audiovizuálních děl není spjat pouze s aktuální pandemií, určití tvůrci takto točili a přemýšleli již předtím. Z domácích filmařů je asi nejsignifikantnějším příkladem režisér a scenárista Bohdan Karásek, který před pár lety natočil dva tzv. bytové filmy Lucie (2011) a Milostné písně (2013) a minulý rok na tento styl navázal v celovečerním kino debutu Karel, já a ty (2019), byť se již všechny scény neodehrávaly výhradně „doma“. Na kreativním domácím konceptu postavil některé své filmy třeba i ruský dokumentarista Victor Kossakovsky – snímek Tishe! (2002) natočil prostým způsobem z okna svého bytu, zatímco jiný jeho dokument Svyato zase „jen“ doma observuje svého dvouletého syna poprvé spatřujícího v zrcadle svůj odraz.

Realita je plná unikátů. Přímo před našima očima je spousta témat, stačí být otevřený a vnímavý,“ vzkazují a motivují organizátoři.

Přihlásit svůj film lze do 8. května jednoduše pomocí formuláře zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 8

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru