Zde se nacházíte: 25fps » Aktuality » Dokument Skutok sa stal v online premiéře na DAFilms

Dokument Skutok sa stal v online premiéře na DAFilms

Dokument Skutok sa stal v online premiéře na DAFilms
Režisérka Barbora Berezňáková ve filmu Skutok sa stal otevírá Pandořiny skřínky slovenské historie 90. let. Přepadení, únos prezidentova syna, výbuch auta, všechny tyto zvraty akčních filmů v sobě spojuje příběh a doposud neobjasněná vražda bývalého policisty Róberta Remiáše z roku 1996. Jeho příběh, který měl být původně uvedený do českých kin 4. června, bude českým divákům dostupný v premiéře online na DAFilms.cz od čtvrtka 30. dubna 2020. Slovensko-český snímek byl doposud úspěšně uveden v sekci Česká radost na MFDF Ji.hlava a rovněž v české soutěži na festivalu Jeden svět.

29. dubna 2020 uplyne 24 let ode dne, kdy v Bratislavě za doposud nevyjasněných okolností vybouchlo auto, v němž seděl bývalý policista Róbert Remiáš. Od tohoto okamžiku se rozmotává spirála souvisejících událostí a výpovědí svědků, které sledujeme ve filmu Skutok sa stal. Barbora Berezňáková netradiční formou, která využívá střídání různých filmových formátů, vykresluje divokou dobu 90. let na Slovensku a naznačuje její možný přesah až do současnosti. Snímek rozplétá politickou scénu za vlády Vladimíra Mečiara, odkrývá její možné propojení s tajnými službami a následný vliv podnikatele Mariána Kočnera, který v je v současnosti ve vazbě v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka.

„Film Skutok sa stal není jen o vraždě nebo o samotném únosu. Je to o prostředí, ve kterém žijeme. Jsem přesvědčená, že precedens nepotrestaného trestného činu se volně nadále šíří a dělá z nás všech oběti systému. Ačkoliv tyto zločiny, které se děly na Slovensku, nemusely v té době tolik rezonovat českou společností, film mimo jiné poukazuje na to, jaký dopad měla doba 90. let na současnost. A toto neblahé dědictví máme v našich zemích velmi podobné,“ popisuje téma filmu režisérka Barbora Berezňáková.

Po snímcích Mečiar od Terezy Nvotové a Ukradený stát od Zuzany Piussy je Skutok sa stal dalším příspěvkem ženské režisérky, který reflektuje současné dění ve slovenské společnosti a snaží se rozklíčovat vliv událostí minulé doby. Barbora Berezňáková téma zpracovává s originálním formálním přístupem, který se snaží evokovat tehdejší dobu. Ve snímku kombinuje černobílý formát s barevným formátem v tehdejší kvalitě VHS záznamů. V případě rozplétání zločinu nespoléhá na strohé vrstvení faktů, ale odkrývá jednotlivé vrstvy postupně a vypráví celý příběh s detektivní poutavostí hraného filmu.

„V současné nepřehledné situaci, kdy není jisté, kdy by mohla proběhnout klasická premiéra v kinech, jsme se rozhodli přesunout premiéru filmu do online prostředí a u příležitosti výročí od vraždy Róberta Remiáše jej zpřístupnit českým divákům. Ukazuje se, že tato forma distribuce dokáže v současné době alespoň částečně nahrazovat zážitky z kin, proto věříme, že i touto cestou si film najde co nejvíce diváků,“ doplňuje k uvedení filmu koproducentka Hana Blaha Šilarová z české produkční společnosti Frame Films.

Snímek vzniknul ve slovensko-české koprodukci, na níž se podílely společnosti LEON Productions, Frame Films, Známa firma a RTVS – Rozhlas a televízia Slovenska. Finančně ho podpořil Audiovizuálny fond, Ministerstvo kultúry SR a Státní fond kinematografie. Snímek bude distribuován online na DAFilms.cz, KineDok a Artinii od 30. dubna 2020.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 948

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru