Zde se nacházíte: 25fps » Experimentální film » Quick View: Tereza Darmovzalová

Quick View: Tereza Darmovzalová

QUICK VIEW (Quick Interview with Visual Artists) – Tereza Darmovzalová – MARIE MEIXNEROVÁ

Tereza Darmovzalová

absolvované školy:
FF UPOL, AVU INTM3 (doteď)

absolvované stáže a rezidenční pobyty:
2019 studijní stáž – Dánská královská akademie výtvarných umění v Kodani
stipendia a prestižní ocenění:
2017 grant ArtyčokTV – nové audiovizuální dílo / kat. Student

2018 AVU – ateliérová cena
2019 finále Jiné vize – PAF Olomouc
2020 stipendijní stáž ERSTE Foundation
webové stránky:https://mysticalharmonyshark.tumblr.com/

Jak jste se dostala k umělecké tvorbě?

Dost pomalu, ale plynule. Máma zaregistrovala moje nadšení pro estetizování všeho a přihlásila mě na ZUŠ, kam jsem vydržela chodit dva měsíce. Z toho jsem vydedukovala, že mi umění nepůjde a myslela jsem si to vlastně až do svých studijních let na UPOL v Olomouci, kde jsem se věnovala reportážní fotce a díky novým přátelstvím a především festivalu PAF Olomouc jsem zjistila, že se dá umění dělat úplně jinak, než jak nás učili ve škole. Při studiu jsem začala dojíždět do Scholastiky za Sašou Vajd, Michalem Pěchoučkem a Jiřím Thýnem a nakonec jsem posbírala poslední zbytky nadšení z institucionálního vzdělání a přihlásila jsem se na AVU.

Co považujete za své nejvýznamnější dílo?

Mým posledním nejvýznamnějším dílem je určitě dřevěný zvýšený záhon o délce čtyř metrů, který jsem minulý týden zbudovala se svou mámou během dvou dní bez větších chyb v měření. Vzápětí jsem ho ale špatně osázela, protože mám pořád mezery v kategoriích letniček a trvalek. Pak mám taky hodně ráda své video o smutku, které je ještě pořád v pardubické galerii GAMPA na výstavě Být sněný, která už je v těchto dnech konečně otevřená veřejnosti a kde se můžeme potkat v rámci projekce loňských Jiných vizí 30. 6. 2020. [Projekce deseti soutěžních děl v rámci soutěže Jiné vize CZ, pořádané každoročně festivalem PAF Olomouc. Soutěžící desítku vybrala kurátorka Laura Amman. Pozn. MM]

Jaká vaše práce je z vašeho osobního hlediska pro vaši kariéru klíčová?

Všechny. Každá práce mi pomáhá přijmout anebo odmítnout zvolené postupy/pokusy. Je taky pro mě dost klíčové dokázat skloubit placenou práci a uměleckou praxi. DJing denního time managementu je zároveň schopnost, která se začala zcela vědomě promítat i do motivů mých prací.

Jaký umělec (nebo dílo) je pro vás osobně / pro vaši tvorbu stěžejní?

Teď mě nejvíc baví koníčky nebo zaměstnání, které umělci v životě dělají/dělali vedle své umělecké činnosti. Něco, co nestojí ve středu zájmu, ale je jeho neodbytnou součástí.

Můj současný seznam:

  • Asger Jorn a jeho třítýmový fotbal

  • Jiří Skála a jeho nadšení pro pracovní plochy a technické příručky
    přátelství mezi Josephem Beuysem a Rudolfem Steinerem
  • Knihy Borderlands/La Frontera od Glorie E. Anzaldúe a Život v zahradě Penelope Lively.

Co je ve vaší tvorbě nejčastěji dezinterpretováno a vadí vám to?

Dezinterpretace je myslím zbytečně pejorativní pojem. Akorát si s někým někdy nedokážu dostatečně vysvětlit mé představy subjektivního nahlížení a dotyčný mě tlačí buď do důraznějšího autorského rukopisu, nebo uměleckého výzkumu.

Na čem právě pracujete?

Na jarní přísadě, objektech do instalace 9 Tips for women in bussines a na fotorománu o zaměstnancích botanického a zeleninového skleníku.

Můžete na závěr divákům udělit kulturní tip?

Záznamy MS ve fotbale a Olympiád za posledních 30 let na ČT sport, netflixová série The Last Dance o závěru mistrovského tažení Chicago Bulls, stálá expozice muzea Tatry v Kopřivnici.

Tereza Darmovzalová: Indukce smutku (7:25 min) na výstavě Být sněný. GAMPA, 13. 3. – 5. 7. 2020. Foto (c) GAMPA.

V úterý 30. 6. 2020 proběhne v Galerii města Pardubice v rámci výstavy Být sněný projekce soutěžního výběru Jiné vize CZ 2019, který kurátorsky připravila Laura Amann. Soutěž se zaměřuje na pohyblivý obraz a jeho polohy v rámci výtvarného umění či amatérské tvorby. Součástí výstavy Být sněný i promítaného výběru Jiné vize CZ je rovněž video Indukce smutku Terezy Darmovzalové. Video pracuje s hypnotickou indukcí pocitů, které potřebují být prožity, které ale držíme pod povrchem kvůli pracovní vytíženosti, společenským konvencím, genderovým stereotypům a řadě dalších důvodů příznačných pro čas a prostor, ve kterém žijeme. Bližší info o eventu zde.

Print Friendly, PDF & Email

Autor

Počet článků : 181

Zanechte komentář

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

http://25fps.cz/2020/corded-handheld-vacuum-cleaner-eraclean-stick-handheld-vacuum/
/25fps.cz
Zpět nahoru